Olagliga sprängningar – Sprängattentat utförda 2016

 Scrolla nedåt i listan.


Dynamitdomen fastställd

21:32 – 13 maj, 2016

På måndag skulle målet med den uppmärksammade dynamithärvan ha tagits upp i hovrätten. Men i veckan drogs överklagan tillbaka.

Förra sommaren hittades cirka 500 kilo dynamit hos en nu 42-årig man i Falkenbergs kommun. Sprängmedlen hade han stulit mellan september 2012 och februari 2015 när han arbetade för en sprängfirma.

I januari dömdes mannen av tingsrätten till 2 år och 6 månaders fängelse för grov stöld och för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Domen överklagades av 42-åringen som erkänt stölderna. Men han menade att brottet inte bör ses som grovt eftersom arbetsgivarens kontroll var så bristfällig att det inte krävdes någon större list att lägga beslag på dynamiten.

Målet skulle tas upp i hovrätten på måndag, men är nu inställt.

– Jag vet faktiskt inte varför. Jag har bara fått i uppdrag att dra tillbaka överklagandet. Men jag skulle tro att han inte vågar riskera att få en strängare påföljd, säger 42-åringens advokat Anders Roy.

Åklagaren hade yrkat på 5 års fängelse i tingsrätten och valde först att inte överklaga. Men i och med att 42-åringen överklagade gjordes ett anslutningsöverklagande. Ett sådant faller automatiskt om det ursprungliga överklagandet dras tillbaka.

Därmed är domen på 2,5 års fängelse fastställd för 42-åringen som är tidigare ostraffad.

En något yngre man som köpt 50 kilo dynamit av 42-åringen dömdes av tingsrätten till skyddstillsyn och valde i första vändan att inte överklaga sin dom till hovrätten. För att komma till artikeln tryck HÄR

Här ser man tydligt hur lätt det är att komma över dynamit//Henrik


Ännu ett bombdåd i Malmö. Som jag tidigare belyst så är Malmö den stad i Europa där det sker mest olagliga sprängningar med framförallt dynamit och även handgranater. Det är skrämmande att se utvecklingen av dessa sprängningar och när ska myndigheterna återta kontrollen på dynamiten? // Henrik

Bombdåd vid nattklubb i Malmö

Nattklubben Babel på Spångatan i centrala Malmö utsattes vid 01.30-tiden för ett bombdåd. ”Vi kommer ha öppet som vanligt”, säger Mattias Berg på Babel.

Någon hade placerat någon form av sprängladdning utanför entrédörren till nattklubben som var stängd. Nattklubbens entrédörr och fönsterrutor på andra våningen krossades vid sprängningen. En bil som stod placerad på Spångatan i närheten av nattklubbsentrén fick lackskador och en krossad bakruta vid explosionen. Även Smörgåshörnan, som ligger snett emot Babel, fick en krossad ruta.

Smällen var kraftig och hördes ända bort till Limhamn.
– Ja, det har varit någon typ av explosion där och det ser ut att vara stora skador på fastigheten. Men som det ser ut nu så har inga människor skadats, säger Martin Carlsson, vakthavande befäl hos polisen.
Flera personer i centrala Malmö larmade polisen och SOS om detonationen. När polisen kom fram spärrades Spångatan och angränsande gator som Helsingborgsgatan av i närheten av nattklubben. Polispersonal på platsen förvissade sig först om att ingen kommit till skada innan man drog sig tillbaka och inväntade bomb- och polistekniker.
Oroliga grannar i det närmaste kvarteret ropade till polispersonalen på platsen om att de trodde att det sprängts även inne på nattklubbens innergård. Men troligen är det smällen som ekat mellan husen.
Under natten pratade polisen med flera av nattklubbens anställda. Det ska inte ha riktats några specifika hot mot nattklubben eller nattklubbens personal.
– De nekar ständigt folk från att komma in men personalen riktar inte misstankarna mot någon speciell, säger Daniel Johansson, inre befäl.
– Nej, vi har inte fått några hot, säger Mattias Berg på Babel.
Imorgon, tisdag, arrangeras Doc Lounge i lokalerna. Sprängningen kommer inte att påverka filmvisningen.
– Vi kommer ha öppet som vanligt i veckan. Målsättningen är att ha öppet enligt programmet, säger Mattias Berg.
Vilken typ av sprängladdning och vem som ligger bakom sprängningen vet man inte i nuläget. Under natten tog polisens tekniker prover på platsen som har skickats iväg för undersökning.
– Det är ingen nyårsraket direkt utan såklart något kraftigare, säger Daniel Johansson, inre befäl.
Vid sjutiden på måndagsmorgonen har polisen lämnat platsen. Händelsen rubliceras som allmänfarlig ödeläggelse.

 


Ny detonation i Malmö – fastighet har skadats

För andra natten i rad har det utförts en olaglig sprängning i Malmö. Jag skulle inte bli förvånad om båda dessa sprängningar är orsakad av dynamit. Det verkar vara som Ingemar Malmström på MSB säger att det Finns ingen kontroll av dynamiten”

// Henrik

För andra natten i rad har Malmö drabbats av en detonation.

En fastighet i området Valdemarsro är skadad, enligt polisen som har en insats på platsen.

– Familjen var hemma när det smällde, säger länsvakthavande Peter Martinsson vid Skånepolisen.

Larmsamtalen om den kraftiga smällen började komma in omkring 00.45, natten till torsdag.

Smällen var enorm.

– Den har hörts i hela Malmö, det kan jag säga, uppger Peter Martinsson, länsvakthavande vid Skånepolisen.

Polis på plats

Den drabbade familjen larmade inte själv. Men med ledning av varifrån majoriteten av larmsamtalen kom, kunde polisen ringa in platsen för detonationen.

– Vi är på plats nu, och har budat dit tekniker, säger Peter Martinsson.

På den attackerade fastigheten är det garaget som skadats.

– Man har satt någon form av sprängladdning på porten. Den har tryckts in i huset, med omfattande skador på både port och fastighet.

Inne i huset befann sig de boende.

– Ja, det var familj hemma. Jag vet inte något ytterligare hur det är med dem, men de är i alla fall inte fysiskt skadade, säger Peter Martinsson.

Utreder motivet

Än så länge finns ingen teori om varför gärningsmännen slog till mot just den här fastigheten. Detta är något som polisen utreder.

Även på onsdagen drabbades Malmö av en kraftig detonation, också denna gång efter midnatt.

Då var det en bil som exploderade då den stod parkerad på Fagerstagatan. Ingen skadades, men sprängningen var kraftig och skrotdelar hade spritts över ett större område.

Finns det något samband mellan de båda händelserna?

– Jag kan inte se någon koppling, men det får vi naturligtvis titta på, säger Peter Martinsson.

För att komma till till denna artikel tryck HÄR

Tryck HÄR för att komma till Sydsvenskans artikel


Bil sprängd på Fagerstagatan i Malmö

MALMÖ

En bil sprängdes på Fagerstagatan strax efter midnatt, natten till onsdagen. Den kraftiga explosionen klockan 00.21 hördes över stora delar av centrala Malmö.

– Någon form av laddning har suttit på bilen, säger Morgan Eriksson, vakthavande befäl.
– Det har varit en väldigt kraftig detonation. Vilken typ av sprängmedel det är som har använts är för tidigt att säga.
Polispatruller är på plats och ska inleda en undersökning.
– Ingen person har blivit skadad, så vitt jag vet, säger Morgan Eriksson.
Det var flera uppringare i Malmö som slog larm till polisen efter att explosionen hörts klockan 00.21. Flera polispatruller letade efter vad som hade orsakat den kraftiga smällen.
På Fagerstagatan hittades den sprängda bilen.
– Vi kommer att ta bilen i beslag för vidare teknisk undersökning. Vi väntar bara på bärgare nu, säger Peter Irming, yttre befäl vid polisen i Malmö.Det finns i nuläget inga vittnen till händelsen.
– Vi har pratat med folk som befunnit sig i närheten och vi har stannat en del personer som passerat förbi, men det har inte gett något konkret, säger Peter Irming.
Polisen har sökt i området men det verkar inte finnas några övervakningskameror som fångat händelsen.
Bilen har stått parkerad på en sidogata vid västra änden av Annelundsparken. Det är i ett område med gamla industrilokaler som är ombyggda till föreningslokaler och det ligger inga bostäder i direkt anslutning till platsen.
Vid klockan två var bilen bärgad från platsen. Enligt polisen så har laddningen har varit placerad någonstans vid höger bakhjul.
– Teknikerna får bedömma exakt hur det har gått till. Patrullen på plats har gjort bedömningen att bensintanken påverkats utifrån, säger Morgan Eriksson, vakthavande befäl.
Enligt polisen kommer utredningen att fortsätta under morgondagen. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.
För att komma till artikeln tryck HÄR

 


 

”Exceptionellt att två barn dödats i sprängning på kort tid”

Sprängmedel används allt oftare inom den organiserade brottsligheten. Pojken som avled i Göteborg är det första dödsfallet orsakat av en handgranat på 20 år. Förra sommaren dog en 4-årig flicka när en bil sprängdes.

– Att två barn dör genom sprängning inom så kort tid är exceptionellt, säger kriminologen Sven Granath på Brå….För att läsa hela artikeln tryck HÄR

Det  är precis det här jag försöker att förmedla med denna blogg. Att sprängämnen florerar fritt i samhället i dag råder det inga tvivel om. Att kriminella kan komma över dynamit på ett enkelt sätt är väldigt skrämmande. Enligt Stig Malmström på MSB  har man fullständigt tappat kontrollen på dynamiten  . I oktober 2015 beslagtog polisen 525 kg dynamit! Vilket motsvarar exakt den sprängkraft som Anders Behring Breivik använde för att ödelägga regeringskvarteren i Oslo. Tryck HÄR för att läsa mer om beslag polisen gjort den senaste tiden. Jag tycker att detta är en mycket skrämmande utveckling och hur kan myndigheterna tillåta en sådan slapp hantering av dynamit? //Henrik


 

 Kraftig explosion i Genarp

Startsidan / Nyheter

genarp2

Bankomat målet för sprängningen 

Natten mot måndag inträffade en kraftig explosion vid en fastighet i Genarp i Lunds kommun.

Nationella bombskyddet har kallats till platsen.

– Vad jag förstår har byggnaden fått ganska omfattande skador, säger Magnus Lefèvre vid polisen.

Strax före klockan 3 på måndagsmorgonen vaknade stora delar av Genarp i Lund av en explosion.

– Det är säkert tio personer som ringt till oss, och då är Genarp inget stort samhälle, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

I fastigheten finns en butik och en bankomat, men där bor även två familjer.

– Ingen person kom till skada. Målet för sprängningen var troligen bankomaten, säger Magnus Lefèvre.

Platsen är avspärrad och ska undersökas av nationella bombskyddet. Ärendet rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Magnus Lefèvre säger att det fortfarande är oklart om gärningsmännen lyckades få med sig några pengar från bankomaten. Han är angelägen om att få tips från allmänheten.

– Om personer har gjort iakttagelser är vi givetvis intresserade av dem.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Brand efter explosion i kontorslokal

Flera personer sågs springa från platsen

Startsidan / Nyheter

En explosion skakade ett flerfamiljshus i Enskede i södra Stockholm på söndagskvällen.

Lägenheterna i huset evakuerades.

– Det var en riktigt rejäl smäll, jag har aldrig hört något liknande, säger vittnet Jenny Karlsson.

Klockan 22.37 fick räddningstjänsten larm om en kraftig explosion i en kontorslokal i flerfamiljshuset.

Explosionen resulterade i en kraftig brand som dock snabbt kunde släckas.

– Lägenheterna ovanför lokalen har utrymts, säger Niklas Carlweitz, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Inga personskador har rapporterats från platsen.

”Måste varit en bomb”

Enligt flera vittnen föregicks branden av en explosion. Jenny Karlsson var ute och rastade hunden ett hundratal meter från huset.

– Det måste ha varit en bomb för det var en riktigt rejäl smäll, jag har aldrig hört något liknande, säger hon.

– Halva väggen var borta, rutorna var urblåsta och det kom svart rök.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

– Vittnen har sett flera personer springa från platsen i samband med explosionen. Vi tror att de har med det här att göra, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

– Vi ska försöka få ut övervakningsfilmerna från Sockenplan och andra närliggande tunnelbanestationer för att se om de fastnade på dem.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Explosion under bil – bilägaren förhörd

PUBLICERAD:14 JANUARI, 2016 07:26

En mindre sprängladdning detonerade vid femtiden på torsdagsmorgonen under en parkerad bil nära Östlyckeskolan i Alingsås. Smällen hördes över stora delar av tätorten. Ingen person skadades.

Polisen uppger vid 13-tiden att bilägaren har förhörts. Polisen har därefter upprättat en anmälan om grovt olaga hot.

”Det kan inte uteslutas att det är ett grovt olaga hot riktat mot bilägaren. Enligt honom finns det ingen känd hotbild. Han uppger att bilen stått på samma plats i flera månader och inte varit körbar”, skriver presstalespersonen Thomas Fuxborg på polisens hemsida.

Polisen kommer att påbörja dörrknackning i området under senare del av eftermiddagen och kvällen. Polisen tar även gärna emot tips från personer som har sett eller hört någonting som kan vara av intresse. Hittills kan polisens tekniker bara konstatera att det är en mindre laddning som har detonerat under bilen. Polisen vill ännu inte uppge vad för slags laddning det kan ha varit.

Ingen person skadades vid explosionen. Delar från bilen, en mörk Volvo, ska ha flugit 20-25 meter. På håll ser bilen inte så skadad ut, men enligt uppgift på Facebook ska en del av bakpartiet vara bortsprängt. Men bilarna i närheten klarade sig.

Vid åttatiden kom polisens bombgrupp till platsen och påbörjade en undersökning samt säkrade fordonet så att det inte ska smälla igen. Även kriminaltekniker kom dit och gjorde en grundligare undersökning senare på förmiddagen.

En stor del av Vintergatan och parkeringsplatsen utanför skolan spärrades av på morgonen. Elever och personal fick ta en omväg genom bostadsområdet för att komma till skolan. Ett tag utökades avspärrningen men mitt på dagen begränsades den och vid 14-tiden togs den bort helt.

Erik Reiderstedt, Alingsåspolisens insatschef på plats, uppgav på förmiddagen att Östlyckeskolan hade informerats och att arbetet i skolan kunde pågå som vanligt. De boende i närheten kunde vara kvar i sina lägenheter under tiden som bombgruppen arbetade.

– Det är säkrare att de är inne i lägenheterna än utanför. Det är inte aktuellt med någon utrymning, sa Erik Reiderstedt.

Bilen hade inga registreringsskyltar som satt på, men det låg skyltar på marken som kan ha som kan ha lossnat i samband med explosionen. Skyltarna på marken är svenska.

Flera hörde smällen

Lena Knutsen, boende i området, hörde smällen.

– Jag gick upp omkring klockan 05:10 för att gå på toaletten, och sedan hör jag en jädra smäll.

En halvtimme senare går Lena ut på parkeringen och ser alla delar som ligger utspridda. Det visar sig att Lena hade sin egen bil parkerad ”ungefär fyra meter bakom” bilen som small.

– Då ringde jag polisen, som redan fått en massa samtal om smällen. Men jag uppfattade det som att de inte visste varifrån explosionen kommit.

Hur upplevde du den här händelsen?

– Jag fick lite hjärtklappning. För jag kunde ha varit där ute.

Robbin Bergqvist bor på Kvarnbacken, över en kilometer från Östlyckan. Han hörde också smällen och skriver så här till AT:

”Jag hade precis kommit hem från jobbet, klockan var exakt 05:00 och jag stod i parkeringshuset på Kvarnbacken, gräddhyllan. Smällen var mycket tydlig och det dånade i parkeringshuset. När jag sen kommit in i lägenheten så var min sambo vaken, hon visste inte om hon hade drömt eller om det verkligen smällde. Smällen lät mer som en bomb än ett fyrverkeri, även på det avståndet.”

Mikael Mattsson skriver på AT:s Facebooksida att han bor mitt emot och har sett den här bilen stå där redan vid nyår, utan ett framhjul och skyltar. På andra Facebooksidor och -grupper vittnar många alingsåsare om att smällen hördes runt om i stan, till exempel på Nyebro och i Sörhaga.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Stor explosion i lägenhetsområde

Publicerad

En brand bröt ut i en fastighet i Vällingby vid 02-tiden natten mot torsdagen efter en explosion.

Polisen misstänker brott och två personer har gripits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

Tio personer har skadats och fem är förda till sjukhus, rapporterar TT. Flera kastade sig ut genom sina fönster.

– Jag satt vid datorn när jag hörde smällen, det skakade i rutorna och det blev ett stort rökmoln, säger Marta Fagerström, 32, som bor intill.

Den kraftiga explosionen på Grimstavägen skedde vid 02-tiden i natt. Marta Fagerström som bor i närheten satt vid sin dator när hon hörde explosionen och kände av den våldsamma explosionen

– Det skakade otroligt, säger Marta.

Andra vittnen beskriver en kraftig tryckvåg.

Enligt Marta Fagerström startade branden i en mindre butik, som närmast kan beskrivas som en kiosk.

– Jag har varit där några gånger, den ligger en halltrappa ned liksom och sålde inte mycket egentligen. När jag var där hade de inte mycket. Det är en väldigt liten lokal.

Sedan klockan 05 på torsdagsmorgonen är branden släckt. 45 minuter senare lämnade räddningstjänsten platsen.

– Vi hade totalt 15 patruller på plats, säger Anette Bäcklin vis Storstockholms brandförsvar.

Stora avspärrningar kommer fortsatt att gälla under morgonen när polisen bedriver utredningsarbete på platsen.

”Inte klokt”

Marta Fagerström säger att området är hårt drabbat av bilbränder.

– Senast i går brann en bil utanför min port. Det är inte klokt. Vad är det som har hänt här i området. Jag flyttade nyligen hem från USA där det var en skolskjutning på den skola där jag gick, Santa Monica College, och så kommer man hem till det här. Nu är det likadant här som där känns det som.

Polisen fick larm om explosionen klockan 01.56. Ett hundratal personer har evakuerats enligt TT.

– Vi fick flera samtal om att det hörts en kraftig smäll och att det brinner i en lokal i bottenvåningen av ett flerfamiljshus med tre våningar. Det är rörigt på platsen och vi försöker reda upp vad som hänt, säger Nicklas Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt räddningstjänsten har de boende spontanevakuerat huset och till TT uppger polisen att en person har brutit ett ben efter att ha hoppat ut från byggnaden. Flera har även fått hjälp med syrgas.

”Såg en massa eld”

Jennifer Kjellberg, 20, som bor nära butiken berättar att hon vaknade av smällen och kollade ut genom sitt fönster och såg rök.

– Sen gick jag ut och såg en massa eld. Sen kom det ambulans, polis och en brandbil som tog folk från sina hem, säger hon.

Hon berättar också att polisen har sökt igenom hennes trapphus.

– De ville försäkra sig om att det inte fanns några bombdelar på grund av ett pipande ljud, säger hon.

Befäl, Mikael, Pelagalli, vid Västerortdistriktet i Stockholm säger att han inte har fått någon rapport om vad som skett. Han känner inte till något eftersök av eventuella bombdelar.

– Det vi fått rapport om är en explosion i samband med en brand. Men vi har ju folk där som arbetar med saken.

– Det har dragit i väg och nu kontrollerar vi om den tagit sig upp på vinden, säger ledningsoperatör Christer Eriksson vid Stockholms brandförsvar.

Just nu är 23 personer evakuerade från den aktuella trappuppgången till Grimstaskolan som ligger i närheten.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Dubbla explosioner i Göteborg

Polisen utreder mordförsök

Polisen utreder två fall av mordförsök efter dubbla explosioner vid flerfamiljsfastigheter i Göteborg under natten.

I ett av fallen ska en balkong ha demolerats.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med explosionerna.

Explosionerna i Göteborg, som inträffade under natten mot fredag, inträffade inom loppet av tio minuter.

Det första larmet inkom vid 02.30.

Polisen arbetar på platsen, i närheten av Överåsvallen i stadsdelen Lunden, för att reda ut exakt vad det är som har hänt.

– Det har inträffat en explosion i anslutning till en av fastigheterna och vi har spärrat av för teknisk undersökning. Inga personer är skadade och jag har inga uppgifter om större materiella skador. Det är möjligt att någon ruta har krossats i samband med explosionen, säger Fredrik Wigell, biträdande vakthavande befäl vid polisen region väst.

En befann sig i lägenheten

När explosionen inträffade befann sig en man i 35-årsåldern i den berörda lägenheten. Mannen är sedan tidigare känd av polis.

En person som bor i närheten av den avspärrade platsen väcktes av den höga smällen.

– Jag blev väldigt förvånad. Det här är ett av de lugnaste områdena i hela Göteborg, säger personen.

Ny explosion – tio minuter senare

Vid 02.40-tiden fick polisen ett larm om en ny explosion. Den här gången vid ett flerfamiljshus i Angered. Enligt polisen har ett okänt föremål exploderat på en balkong. Balkongen uppges ha blivit demolerad. I lägenheten befann sig en man och en kvinna, som även de är kända av polis. De skadades inte i samband med explosionen.

– Vi kan inte utesluta att det finns ett samband mellan explosionerna, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Polisen efterlyser tips från allmänheten. Information kan lämnas via telefonnummer 114 14.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Bilen sprängdes av dynamit

ALINGSÅS

explosion_SS5_www-643x385

Polis har nu fått besked om vilken typ av sprängladdning det var som detonerade under en bil på Östlyckan i mitten av januari.

Det var en tidig torsdagsmorgon i mitten av januari som en sprängladdning utlöstes under en bil på Östlyckan. Resterna av laddningen skickades till NFC, Nationellt Forensiskt Centrum, för analys och de har nu kommit med sitt utlåtande.

Svaret innebär att polis nu kan avfärda ryktet om att det skulle vara en handgranat som slängts in under bilen.

– Analysen visar att det är en mindre sprängladdning innehållande dynamit, säger Mats Axelsson, utredningschef på polisen i Alingsås, som också berättar att de har fått en del kringinformation om dynamiten.

– NFC kan tala om vad det är för typ av dynamit, och vad den vanligtvis används till, säger Mats Axelsson, som menar att det är uppgifter som inte för polisen framåt i sitt arbete.

Vem som placerat bomben under bilen, och varför, är frågor som fortfarande är obesvarade för polisen. Flera försök har gjorts att komma vidare i utredningen, men utan resultat.

Polis har talat med bilens ägare om eventuella hotbilder, men där har man inte kommit någon vart. Personer som har gjorts iakttagelser kring parkeringsplatsen på Vintergatan, där bilen stod parkerad, har också hörts. Polis har även knackat dörr i området för att samla in eventuella uppgifter.

– Vi har tömt ut alla möjligheter att komma vidare. Och det har kommit in väldigt få tips, säger Mats Axelsson.

Sammanfattningen är att utredningsläget inte ser särskilt ljust ut i nuläget.

– Ärendet riskerar att läggas ner framöver om det inte kommer fram nya uppgifter, menar Mats Axelsson.

Bilen som sprängdes i mitten av januari hade stått övergiven på parkeringsplatsen under en längre tid. Bomben placerades under bakre delen av bilen, och orsakades endast mindre skador på fordonet. Någon person kom inte till skada i samband med händelsen som inträffade vid femtiden på morgonen.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Kraftig detonation i centrala Malmö

Publicerad

Enligt polisen har detonationen skett utanför en butik som har fått kraftiga skador, och trafiken i området påverkas under förmiddagen.

– Gatstenar trycktes upp av smällen och flög in genom butikens fönster, säger Mia Sandgren vid polisens ledningscentral.

Det var strax innan klockan fem på torsdagsmorgonen som en kraftig explosion inträffade i en butik på Fredsgatan i Malmö. Enligt vittnen som Expressen har pratat med ska alla fönster på nedre plan i butiken vara helt utblåsta.

Enligt polisen fick butiken kraftiga skador av detonationen och trafiken i området kommer att påverkas under morgonen.

– Avspärrningarna har lättat lite under morgonen, men det kommer att vara fortsatta störningar i trafiken under förmiddagen, säger Mia Sandgren.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med explosionen, som kom till polisens kännedom vid 04.43 under torsdagsmorgonen.

Grannen: Sjukaste uppvaknandet

Polisens tekniker befinner sig under morgonen på platsen för att genomföra en undersökning.

– Den ska bland annat visa vad det är som har detonerat, men vi hoppas även kunna få några spår efter att undersökningen har avslutats, säger Mia Sandgren.

En granne som bor i området berättar för Expressen att smällen var extremt kraftig.

– Det var det sjukaste uppvaknandet i hela mitt liv, jag tänkte att ”det måste vara en bomb som har exploderat”. Hela sängen skakade och väggen skakade. När jag tittade ut låg det glasfönster och skyltar som exploderat på vägen och nu har polisen spärrat av hela Fredsgatan, berättar grannen.

Hon tillägger att butiken där detonationen inträffade inte har varit öppen någon längre tid. Det ska heller inte ha varit några andra oroligheter i området den senaste tiden, i alla fall som de känner till.

– Jag var jätteförvirrad, man fattade inte vad som hänt förrän man såg att det låg glassplitter på hela gatan.

”En butik med kraftiga skador”

Polisen har än så länge inga misstänkta gärningsmän och ingen person har heller frihetsberövats under morgonen. En anmälan har upprättats om allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt Mia Sandgren är det fortfarande för tidigt att prata om eventuella motiv bakom detonationen, men det står klart att det är en specifik butik som har drabbats värst.

– Gymgrossistens lokal på Fredsgatan har fått kraftigast skador i samband med detonationen, men även fönster på själva byggnaden har krossats, säger hon.

Ett område vid platsen är nu avspärrat, och de boende i området kan komma att behöva ta andra vägar om de ska lämna sina lägenheter, för att inte hamna innanför avspärrningarna. Strax efter åtta på morgonen anlände polisens tekniker till platsen för undersökning.

”Stöttar personalen”

Polisen letar nu efter vittnen, och enligt Mia Sandgren är det av yttersta vikt att man hör av sig om man har sett någon aktivitet i området under torsdagsmorgonen.

Kommunikationschef Erik Löfgren på Qliro-group, som äger Gymgrossisten, säger så här efter detonationer vid butiken.

– Vi kommer stötta personal på bästa möjliga sätt. Men i övrigt kan jag inte kommentera händelsen utan vi inväntar polisens utredning.

För att komma till artikeln tryck HÄR

Lämna ett svar