Olagliga sprängningar – Sprängattentat utförda 2017

Scrolla nedåt i listan.


Sprängladdning detonerad i trapphus på Persborg

Vid detonationen slungades en handbollsstor sten iväg. Stenen krossade en balkongdörr till en lägenhet på fjärde våningen, över 100 meter bort och landade inne hos en chockad familj.

Strax innan klockan 01 under natten mot fredagen detonerade en kraftig sprängladdning i anslutning till ett flerfamiljshus på Björneborgsgatan på Persborg i Malmö.
– Där har vi en kraftig detonation vid trapphuset eller porten till ett hyreshus. Vi fick in ett antal samtal om det här, säger Hans Nilsson, regionvakthavande befäl i polisregion Syd.
Sprängladdning Malmö
Polisen kontrollerade så ingen skadats vid detonationen och sedan spärrade man av ett område framför den sprängda porten i väntan på polistekniker.
Inga personskador har rapporterats i samband med sprängningen, men enligt en närboende kunde det hela ha gått mycket illa.
– Jag satt uppe och tittade på tv, när jag hörde en hög smäll. Jag hukade mig instinktivt i stolen. Splitter flög tvärs över gården, jag har aldrig varit med om något liknande. Om någon hade gått förbi så hade de kunnat bli helt fördärvade, säger en uppringare till Sydsvenskan.
LV5nWa6jSbnLsBWLqb8_tjJ4Qws (1)
I nuläget rubricerar polisen händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.
Polisen spärrade av platsen och väntade in nationella bombskyddet.
– De måste säkra platsen så att vi inte har något odetonerat sprängmedel eller sådant, säger Hans Nilsson.
När man kunde konstatera att inget farligt låg kvar fick polisens tekniker tillgång till brottsplatsen, men vid 03-tiden hade man fler frågor än svar på vad som hänt.
– Det är mycket mycket märkligt det här. Vi trodde först att man kanske smällt en sådan Cobra-smällare. Men då brukar man hitta papprester och det gjorde man inte. Då tänkte vi handgranat, men det passar inte heller in, säger Mats Attin, inre befäl vid polisen i Malmö.
Att det var en kraftigare typ av bomb stod klart när polisen fick kontakt med en familj som fått en stor stenbumling inflygande genom balkongdörren.
– Det är en sten stor som en handboll som man troligen lagt bakom laddningen för att ge den lite mer riktad sprängverkan. Den stenen har flugit bakåt, över nästa hus och in i en lägenhet på fjärde våningen i huset bakom det – över hundra meter bort, säger Mats Attin.
L9lUAwFmdln_wsSsv0iiWWe2kxY
Vid hissdörren såg man rester av kraftigt splitter.
Något har troligen legat framför laddningen med, för inne i trapphuset har något gjort ett stort hål i en hissdörr av tjock plåt, och en säkerhetsdörr har fått kraftiga skador.
Polisen säger att man inte har vetskap om någon hotbild mot någon av de boende i det aktuella huset.
En förundersökning har inletts om allmänfarlig ödeläggelse, men i nuläget har man inte mycket att gå på i form av vittnesuppgifter.
– Det är ingen som sett något. Det var inte heller någon som ringde från den berörda trappuppgången, men det kan kanske röra sig om något akustiskt fenomen. När vi pratat med de boende säger de att de vaknat till men inte mer än så. Många som bor längre ifrån har hört det som betydligt kraftigare, säger Mats Attin.
Tidigt på fredagsmorgonen hade bombteknikerna lämnat sin rapport om händelsen.
— Det är konstaterat nu att man använt ett sprängmedel, troligtvis dynamit, säger Hans Nilsson.

 

För att komma till artikeln tryck HÄR

För att läsa mer om attentatet tryck HÄR 


 Så farliga var nazistbomberna i Göteborg

jj

 Tre nazister misstänks ligga bakom de bomber som antingen exploderade eller hittades i Göteborg i vintras. En person skadades mycket allvarligt och åklagaren var det ren tur att ingen dog. Hemma hos en av de åtalade hittades ytterligare elva kilo dynamit. – Varenda bonde har dynamit hemma, försvarade han sig i förhör med Säpo.

Under två och en halv månad i vintras hittades en bomb medan två bomber exploderade på platser runtom Göteborg.

Utredningen ledde Säpo och riksenheten för säkerhetsmål till tre personer med kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. I fredags åtalades de för allmänfarlig ödeläggelse, mordförsök och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

En man skadades mycket allvarligt när en bomb exploderade utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda. Enligt ett läkarutlåtande fick han livshotande skador. Åklagaren rubricerar det som mordförsök alternativt synnerligen grov misshandel och skriver i stämningsansökan att ”fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter”.

Ingen skadades – ”ren tur”

Vid explosionen utanför Syndikalistiskt forums kafé i Göteborg var det däremot ingen som kom till skada.
– Det var ren tur att ingen skadades eller dödades, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

Men i stämningsansökan framgår det att bomben i kunde ha dödat. ”Fara för liv och hälsa samt för svår kroppsskada har förelegat för förbipasserande och andra personer i bombens närhet”, skrev åklagaren i stämningsansökan. Och i ett protokoll som Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ligger bakom framgår det att ”bomben kunnat döda en människa i dess omedelbara närhet”.

FOI skriver: ”Även det minsta påträffade splittret har, med den bedömda medelhastigheten, initialt en sådan rörelseenergi att allvarlig kroppsskada och även dödsfall kan uppstå. Ökad massa eller hastighet ökar sannolikheten för allvarlig skada och dödsfall vid träff”. Men då krävdes det att man var nära bomben. På ett avstånd om 1,3 meter från bomben ansåg de att sannolikheten att dö av att träffas av splitter var cirka 50 procent.

Kunde ha dödat

Även bomben som hittades på Lilleby camping var konstruerad på ett sådant sätt att om den hade exploderat så ”hade den framkallat fara för annans liv, hälsa och för omfattande förstörelse av annans egendom” och ”att bomben kunnat döda en människa i dess omedelbara närhet”.

FOI skriver i en rapport att en ”person som befinner sig inom 0,5 m från laddningen vid detonation bedöms erhålla dödliga skador från trycket. På ett avstånd om 1 m är sannolikheten för dödliga skador från trycket omkring 50 %. Från ett avstånd om 1,5 m är dödligt utfall osannolikt”.

Elva kilo dynamit

Som bevisning mot männen finns bland annat dna-spår på vitala delar på bomberna från en av de åtalade. Det har också hittats samma typ av material och komponenter som använts i bomberna i den åtalades bil och hem. Det har genomförts husrannsakningar hos de åtalade och då har man hittat instruktioner kring hur man bygger en bomb.

Dessutom hittades ytterligare elva kilo sprängämne i form av 44 stavar Dynamex Austrogel P. Stavarna låg i påsar i en container på mannens tomt. Man har kunnat se att de dynamitstavar som användes i Lillebybomben kommer från samma parti.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag säger ingenting. Jag förstår ju mycket väl hur det här ser ut, säger mannen i förhör.

Han säger att han aldrig lämnat sprängämnen till de medåtalade.
– Aldrig, jag skulle aldrig göra det. Det är som om att jag skulle spränga någonting och inte lägga över sprängmatta. Jag skulle inte ha någon siren och inte spärra av området så att vilken människa som helst skulle kunna gå in. Det här är vansinne.

dynamitstavar

”Varenda bonde har dynamit hemma”

I förhör säger mannen också att han haft dynamiten i tre-fyra år och att han använder den för ”eget bruk” för att spränga bort stubbar bland annat. I förhören med Säpo säger han att han också håller på att bygga ett hus och utfört sprängningar för en källarvåning.
Även om han påstår att han vet att det är förbjudet att spränga och att ha dynamit menar han att ”varenda bonde har dynamit hemma”.

I bomben som hittades på Lilleby camping hade det, enligt förundersökningsprotokollet, använts 3 stavar á 250 gram Austrogel P. Och hemma hos mannen fanns som sagt 44 stavar – vilket teoretiskt sett hade kunnat användas för att tillverka ytterligare drygt 14 liknande bomber.

Har ni kunnat se om det fanns planer på något sådant?
– Nej. Vi grep dem mitt under pågående brottslighet. Vi har stannat vid den här utredningen. Sedan vad som komma skulle… Vi har inte hittat några indikationer åt det hållet. Det kan ju vara så ändå men inget mer vi hittat, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Tre nazister åtalade

Åtalet väcktes i förra veckan.

En man i 25-årsåldern åtalades då för allmänfarlig ödeläggelse för att ha tillverkat den bomb som exploderade utanför Syndikalistiskt forums kafé i Göteborg den 11 november förra året.

Han åtalas också för allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord tillsammans med en man i 50-årsåldern. De två ska enligt åklagaren ha legat bakom den bomb som exploderade utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda i början av januari. En man skadades mycket allvarligt.

De två åtalades, tillsammans med ytterligare en man i 20-årsåldern, också för försök till allmänfarlig ödeläggelse för att ligga bakom den bomb som hittades på Lilleby Camping i slutet av januari.

Dynamiten sprängde ett stort hål i trappan.
Dynamiten sprängde ett stort hål i trappan.

Publicerat av Ystad Allehanda tryck HÄR för att komma till sidan


 Sprängladdning hittad vid boende för nyanlända

NYHETER 

En skarp sprängladdning hittades vid ett boende för nyanlända i Göteborg.

Föremålet låg bakom en husvagn och alla boende fick evakueras.

– Sprängladdningen är desarmerad och väktare kommer att finans på plats under natten, säger Peter Adlersson vid polisen.

Strax före klockan 13 på onsdagen slog en anställd vid en camping i Göteborg larm. Personen hade hittat ett föremål som såg misstänksamt ut bakom husvagnarna.

Campingen är för tillfället ett så kallat mellanboende för nyanlända och det har förekommit hot mot verksamheten tidigare, enligt polisen.

Ett större område spärrades av direkt och alla som bor i boendet evakuerades.

Sex dynamitgubbar

Såväl räddningstjänst som polis och det nationella bombskyddet skickades till platsen.

– Vi har skickat två brandbilar till platsen som samarbetar med polisen, så vi är i alla fall med om det skulle vara så att något exploderar, säger Anders Gärdhagen, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Det visade sig också verkligen röra sig om en skarp sprängladdning. Enligt n källa till Aftonbladet ska det handla om sex dynamitgubbar.

– Bombskyddet har gjort bedömningen att det innehåller någon form av sprängmedel, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Sprängladdningen desarmerads på plats och under eftermiddagen kunde de boende återvända.

Vaktar i natt

– Väktare kommer att vakta området under natten och kommunen har också en krisgrupp på plats, säger Peter Adlersson.

Några misstänkta finns i nuläget inte.

Nu har polisen inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp eftersom förmålet verkar ha placerats där för att ”framkalla rädsla”.

– Det har funnits en del hot tidigare, säger Peter Adlersson.

För att komma till artikeln tryck HÄR

Lämna ett svar