Olagliga sprängningar – Sprängattentat utförda 2019


Bild: Johan Nilsson/TT | Porten och delar av fasaden skadades vid sprängningen på Drottningtorget.

Flera explosioner i Malmö under dygnet

BROTT På kort tid har Malmö drabbats av tre kraftiga sprängdåd. Natten till fredagen detonerade en sprängladdning i stadsdelen Sofielund. Mindre än ett dygn senare inträffade två explosioner med bara några timmars mellanrum.

Den första detonationen inträffade vid Drottningtorget vid 22-tiden på fredagskvällen. Den skadade delar av en fasad och porten till en byggnad. Ett stort område spärrades av och torget utrymdes på människor.

Drygt fem timmar senare inträffade nästa explosion, nu i området Almgården. Polis larmades om en hög smäll klockan 3.16 och åkte dit med flera patruller.

Själva porten eller ingången är totalskadad och det är rätt så stora skador på fastigheten och även på intilliggande hus där fönsterrutor har gått sönder, säger vakthavande befäl Peter Martin till TT.

Tre personer greps i samband med händelsen och skulle förhöras under förmiddagen.

INGET SAMBAND

Båda händelserna rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person uppges vara skadad.

Polisen ser inget samband mellan de både sprängningarna.

De utreds var för sig, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Han kan inte heller säga om det finns någon koppling till dådet natten mot fredagen, då en sprängladdning detonerade i stadsdelen Sofielund. Tre män sitter anhållna misstänkta för inblandning i den explosionen.

På lördagsmorgonen fick bombgruppen också göra en ny utryckning sedan polisen fått larm om ett misstänkt föremål i Kungsparken. Delar av parken spärrades av och föremålet transporterades bort för vidare undersökning. Vid lunchtid kunde avspärrningarna i parken hävas.

SMUGGLAS ELLER STJÄLS

Sprängmedel har blivit ett allt vanligare inslag i kriminella miljöer och polisen misstänker att en stor del smugglas in i landet. För några år sedan använde man handgranater, nu har det blivit vanligare att sätta ihop ett antal så kallade bangers, mindre explosiva anordningar.

Vi vet att en del av dessa bangers kommer utomlands ifrån. Man gjorde ett större beslag i Polen för några månader sedan med bangers som bedömdes vara på väg till den nordiska marknaden, sade Gunnar Appelgren, expert på grov organiserad brottslighet på Stockholmspolisen, i en intervju med TT i somras.

Antingen köper man via kriminella vägar, och så smugglas det in i landet på ungefär samma sätt som vapen och narkotika, eller så stjäl man det internt i Sverige.

Då handlar det ofta om dynamit som tas från exempelvis byggen och vägarbeten.

Polisen i region Syd har tillsatt en kommission med uppdrag att samordna arbetet mot sprängningarna i regionen, bland annat genom att undersöka vilka av dem som har ett samband och hur de har genomförts. Arbetet ska delredovisas före årets slut.

FAKTA

Fakta: Sprängningar 2019

Hittills i år har det skett 102 sprängningar där bombskyddet kopplats in i arbetet efteråt. Det är mer än en fördubbling om man jämför med 39 sprängdåd under motsvarande period förra året.

Bara sedan september har det inträffat 32 sprängdåd.

Vanligast är det i storstäderna. Nästan en tredjedel av explosionerna har ägt rum i Malmö, följt av 19 sprängdåd i Stockholm och 13 i Göteborg.

I december 2018 var en tonåring nära att dö av en sprängning i Malmö, något som han senare åtalades för att själv ligga bakom. I september 2019 skadades en kvinnlig student allvarligt när hon råkade passera en sprängladdning som detonerade på gatan i Lund.

Under året har bombskyddet även kopplats in i 22 fall som gäller så kallade bangers, som är mindre explosiva anordningar. Dessutom har det varit tolv fall av hemmabyggda bomber.

Källa: Nationella bombskyddet

För att komma till artikeln tryck HÄR


40 explosioner i Stockholm i år – närmar sig fjolårets siffra

40 sprängningar har rapporterats till polisen under 2019. Foto: Mitt i/Collage
Efter en detonation i Sundbyberg på torsdagen är polisregion Stockholm nu uppe i 40 explosioner i år.
Det är två mindre jämfört med hela 2018 som är den enda jämförelsen som är möjlig. Tidigare fördes inte statistik över explosionerna.

Fram till två veckor in i november har 40 explosioner och sprängningar rapporterats till polisen i region Stockholm under 2019.

Det närmar sig siffran för hela 2018 då 42 explosioner bekräftades. Fjolåret är den enda referenspunkten för just explosioner eftersom brottskoden ”Allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning” infördes till 2018.

Polisen har alltså ingen statistik för explosionerna för tidigare år.

– Det har varit svårt att få tillförlitliga uppgifter tidigare och därför saknar vi en helhetsbild över den här typen av brott, har poliskommissarie i Region Stockholm, Gunnar Appelgren, tidigare sagt till Mitt i.

Explosion på loftgång i SundbybergLägenhetshuset där explosionen skedde. Foto: Elin Angvarsson.

Natten till den 14 november vaknade flera grannar av en hög smäll i en lägenhetsbyggnad i Stora Ursvik, Sundbyberg.

Polisen hittade en sprängladdning på en av loftgångarna till byggnaden som någon placerat där.

Ingen skadades i explosionen och smällen orsakade endast små skador på byggnaden.

Explosion på frisörsalong i TranebergPolisen utanför frisörsalongen där explosionen skedde. Foto: Anders Göransson.

Under natten till den 24 oktober exploderade det i en frisörsalong i Tranberg. Flera rutor krossades men ingen kom till skada.

Lidingöbo vaknade av en smäll – föremål kastades in i lägenhetPolisavspärrningarna på Lidingö efter smällen. Foto: Anna Wilson.

Strax innan 3-tiden under natten till den 23 oktober kastades ett föremål in i en lägenhet på Lidingö. Ingen person skadades.

Explosion vid hembygdsgården i Vaxholm – flera rutor krossadesvaxholm, sprängning, vaxholms hembygdsgård café.

Vid 01-tiden under natten till den 17 oktober inträffade en kraftig explosion vid hembygdsgården i Vaxholm. Ingen skadades.

Explosion vid fastighet på Södermalm – boende larmade polisSprängning Nytorgsgatan

Bara någon timme efter explosionen i Vaxholm exploderade det vid en fastighet på Nytorgsgatan på Södermalm. Ingen skadades. Samma natt exploderade det också i Södertälje.

Kraftig explosion i trapphus i AbrahamsbergSprängning i trapphus i Abrahamsberg. Foto: Elin Angvarsson.

Under natten till den 12 oktober exploderade det i ett trapphus i Abrahamsberg. Ingen skadades. Senare visade det sig att det finns starka kopplingar mellan explosionen i Abrahamsberg och Södermalm.

Gatukök i Solna sprängdes – nationella bombskyddet stöttadeGatukiosken sprängdes i bitar. Foto: Christian Lärk.

Under natten till den 23 augusti sprängdes ett gatukök i Solna i luften. Ingen person kom till skada.

Så kan det gå om dynamiten hamnar i fel händer // Henrik

För att komma till artikeln tryck HÄR


Efter explosionerna: Sprängarna reagerar

De många sprängdåden oroar branschorganisationen för ovanjordssprängare. De befarar en ökad risk för stölder av sprängmedel.

Ett av årets sprängdåd, i Linköping. Polisen misstänker att i vissa fall har sprängmedel som stulits från byggen använts vid sprängdåd. Foto: Leif Ingvarsson

Hittills har det skett över 100 sprängdåd i Sverige. Polisens bild är att det mesta av explosiva ämnen som kriminella använder har smugglats in i Sverige. Men enligt polisen är en del av dåden orsakade av sprängämnen som stulits, framförallt från byggarbetsplatser, rapporterar Ekot.

– I dag har vi ingen konkret bild över exakt hur mycket sprängmedel som faktiskt försvinner från exempelvis stölder på byggarbetsplatser. Det är något vi får titta på framåt, och försöka förbättra, så att vi kan följa upp det här på ett bättre sätt, säger Marie Borgh, chef för Nationella bomskyddet vid polisen, till Ekot.

Jan Johansson på Bergsprängningsentreprenörernas förening, BEF, oroas över vågen av sprängdåd eftersom det ökar risken för att kriminella personer vill komma åt sprängmedel som används i det civila……… För att läsa hela artikeln tryck HÄR

Detta är något som jag har påtalat flera gånger här på min blogg, att den oerhört farliga dynamiten stjäls på byggarbetsplatserna runt om i Sverige. Redan 2016 gick Ingemar Malmström på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB ut i en artikel och påtalade att det finns ingen kontroll på dynamiten. Vad har hänt sedan dess? Jo sprängdåden har ökat, rejält dessutom // Henrik
För att komma till Artikeln tryck HÄR

Polisens nationella bombskydd undersöker en restaurang vid Rosengårds centrum i Malmö efter en explosion, november 2018. Foto: Johan Nilsson/TT

 

 

 

 

 

 

 

 


BROTT OCH STRAFF

Polisen: Ingen bild över hur mycket sprängmedel som stjäls

Polisen tror att en del av de explosioner som sker i Sverige orsakas med sprängmedel som stulits från framförallt byggarbetsplatser. Men myndigheten har ingen bild över hur omfattande det problemet är.

Som Ekot tidigare rapporterat är polisens bild att majoriteten av de explosiva ämnen som används av kriminella i Sverige smugglas in. Men till en del av dåden används sprängmedel som stjäls, bland annat från byggarbetsplatser. Hur omfattande det problemet är vet dock inte polisen.

– I dag har vi ingen konkret bild över exakt hur mycket sprängmedel som faktiskt försvinner från exempelvis stölder på byggarbetsplatser. Det är något vi får titta på framåt, och försöka förbättra, så att vi kan följa upp det här på ett bättre sätt, säger Marie Borgh, chef för Nationella bomskyddet vid polisen.

Om sprängmedel stjäls rubriceras det som stöld.

– Det finns inte stöld av sprängmedel i våra brottsrubriceringar, och det är enorma mängder stölder på ett år.

Anmälningar om stölder av sprängmedels försvinner alltså in i den stora mängden stöldanmälningar – och efter en explosion finns oftast inget material kvar att analysera, för att få veta vilket ämne som användes.

Hittills i år har det skett över 100 sprängdåd i Sverige. För att bromsa den trenden behövs, enligt Marie Borgh, en nationell lägesbild, där till exempel stölder av sprängmedel och beslag av explosiva varor kartläggs.

För att nå dit kommer kommer Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Nationellt forensiskt centrum, NFC, och polisens bomskydd att inleda ett samarbete.

– Alla som har kunskap om den här typen av ärenden måste jobba ihop. Det är något vi kan dra igång på ganska kort sikt. Får vi den lägesbilden kan vi stödja operativt på ett helt annan sätt, vi kan bygga förmågan att hantera de här laddningarna på ett helt annat sätt, säger Marie Borgh.

Med en bättre lägesbild ökar möjligheterna att komma åt de olika aktörerna inom den här typen av brottslighet. Dels de som beställer sprängningarna, och dels dom – ofta yngre killar – som rent fysiskt placerar ut dem, enligt polisen.

– Sen finns det sannolikt också några som bara sitter och bygger bomber, och säljer vidare. Vi kan se att visa detaljer hänger ihop rent tekniskt, som gör att vi tror det, säger Marie Borgh.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Bild: Johan Nilsson/TT | Polis och räddningstjänst på plats där en port har skadats vid en explosion i Malmö på fredagskvällen.

Tre anhållna efter explosioner i Malmö

BROTT Tre personer har anhållits misstänkta för explosionen i Almgården i Malmö natten mot lördag – ett av tre sprängdåd i staden på mindre än ett dygn.

De tre män som sedan tidigare satt anhållna för explosionen i Sofielund natten mot fredag har släppts på fri fot.

Sprängdådet i Sofielund var det första i raden, och inträffade vid 02-tiden natten mot fredag. En bil och en husfasad, men inga personer, skadades.

Tre män – en i 18-årsåldern och två i 20-årsåldern – greps nära platsen och anhölls misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. På lördagseftermiddagen försattes de på fri fot av jouråklagare på grund av svaga misstankar, enligt Kvällsposten.

Den andra detonationen inträffade vid Drottningtorget vid 22-tiden på fredagskvällen. Den skadade delar av en fasad och porten till en byggnad. Ett stort område spärrades av och torget utrymdes på människor.

STORA SKADOR

Drygt fem timmar senare inträffade nästa explosion, nu i området Almgården. Polis larmades om en hög smäll klockan 03.16 och åkte dit med flera patruller.

-Själva porten eller ingången är totalskadad och det är rätt så stora skador på fastigheten och även på intilliggande hus där fönsterrutor har gått sönder, säger vakthavande befäl Peter Martin till TT.

Tre personer – en man i 20-årsåldern, en 18-åring och en 17-årig pojke – greps på brottsplatsen. Vid lunchtid på lördagen anhölls alla tre misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, enligt polisen.

INGET SAMBAND

Ingen person uppges ha skadats i någon av sprängningarna. Polisen ser inget samband mellan dem.

De utreds var för sig, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

På lördagsmorgonen fick bombgruppen också göra en ny utryckning sedan polisen fått larm om ett misstänkt föremål i Kungsparken. Delar av parken spärrades av och föremålet transporterades bort för vidare undersökning. Vid lunchtid kunde avspärrningarna i parken hävas.

SMUGGLAS ELLER STJÄLS

Sprängmedel har blivit ett allt vanligare inslag i kriminella miljöer och polisen misstänker att en stor del smugglas in i landet. För några år sedan använde man handgranater, nu har det blivit vanligare att sätta ihop ett antal så kallade bangers, mindre explosiva anordningar.

Vi vet att en del av dessa bangers kommer utomlands ifrån. Man gjorde ett större beslag i Polen för några månader sedan med bangers som bedömdes vara på väg till den nordiska marknaden, sade Gunnar Appelgren, expert på grov organiserad brottslighet på Stockholmspolisen, i en intervju med TT i somras.

Antingen köper man via kriminella vägar, och så smugglas det in i landet på ungefär samma sätt som vapen och narkotika, eller så stjäl man det internt i Sverige.

Då handlar det ofta om dynamit som tas från exempelvis byggen och vägarbeten.

Polisen i region Syd har tillsatt en kommission med uppdrag att samordna arbetet mot sprängningarna i regionen, bland annat genom att undersöka vilka av dem som har ett samband och hur de har genomförts. Arbetet ska delredovisas före årets slut.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Dubbelt så många sprängningar i Sydsverige

Ylva Ehrlin är analytiker på Nationella bombskyddet. Foto: SVT

 

 

 

 

 

 

 

Antalet sprängningar i region Syd har fördubblats under det senaste året, rapporterar SVT:s Veckans brott. Under perioden januari till oktober 2018 sprängdes det 34 gånger, medan siffrorna för 2019 visar att antalet fördubblats.

Mellan januari och oktober år 2019 har det sprängts 71 gånger i region Syd. Enligt Ylva Ehrlin, analytiker på Nationella bombskyddet, är det siffror som sticker ut.

– Vi är tio miljoner människor i Sverige men den här nivån på sprängningar har jag inte hittat någon motsvarighet av i något industrialiserat land, säger hon.

I december 2018 skadades en 18-årig man allvarligt när han misstänks ha försökt detonera en sprängladdning i ett trapphus i Malmö.

– Det som är farligt är att användaren av sprängmedlet förmodligen inte besitter kunskap i hur farligt det här är, hur känsliga ämnen det är, säger Ylva Ehrlin.

Hör Ylva berätta i klippet tryck HÄR.


Dynamit användes både vid sprängningen i Motala och vid Ådalagatan i centrala Linköping. Foto: SVT

Polisen: ”Dynamit användes vid explosionen på Ådalagatan”

Publicerad 

Nu berättar polisen att det var dynamit som användes vid explosionen på Ådalagatan i Linköping. Som SVT Nyheter tidigare avslöjat var bomben på uppskattningsvis 15-20 kilo och var placerad i en lådcykel.

En rapport från Polisens nationella bombskydd konstaterar att mängden sprängmedel som bomben i Linköping innehöll gör det till ett av de största dåden i Sverige på länge, och laddningen hade mycket väl kunnat orsaka flera dödsfall.

”Man måste inse att risken för att någon person skall bli skadad eller dödad är nästan 100 procent” skriver bombskyddets utredare.

Söker mopedförare

Polisen berättar också idag att de söker iakttagelser gällande en person som sågs köra den moped som senare exploderade på Brigadgatan i närheten av polishuset förra tisdagen.

En polispatrull fick syn på den stulna mopeden på Ågatan vid kl. 01.30-tiden den 30 maj . Föraren försökte köra ifrån patrullen men i närheten av korsningen mellan Gripgatan och Skepparegatan la föraren ner mopeden och flydde till fots.

I anslutning till mopeden hittades en hjälm som nu polisen försöker hitta den rätta ägaren till.

– Vi är intresserade av att komma i kontakt med vittnen till händelsen på Ågatan, säger Daniel Axelsson.

Polisen beslagtog då mopeden som lämnades kvar på platsen, och som senare exploderade i samband med att den skulle lämnas ut till ägaren.

Polisen berättar nu att de har fått indikationer från NFC att även där användes dynamit, och polisens teori är att sprängmedlet vid den tiden fanns i mopedens sadel.

Explosion i villa i Motala

Vid en explosion i Motala i april användes också dynamit, men polisen ser ingen koppling mellan brotten.

– Självklart tittar vi på andra sprängningar runt om i landet, men i nuläget ser vi inga direkta kopplingar till Motalaexplosionen, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott i Linköping.

 För att komma till artikeln tryck HÄR

Detta är fruktansvärt, att kriminella personer har tillgång till dynamit. Hur kan dessa personer överhuvudtaget ha tillgång till dessa mängder 15-20 kilo? Man blir riktigt skärrad över vad detta kan sluta med. I detta fall kunde flera människor ha mist livet eller blivit allvarligt skadade// Henrik

 


Dynamit användes vid sprängdåd

MOTALA Sprängdådet mot en villa i Motala utreds fortfarande. Polisen bekräftar att det var dynamit som användes men ser ingen tydlig koppling till andra explosioner.

Detonationen ägde rum i Mossenområdet sent på kvällen den 31 mars i år.

Utredningen är fortfarande öppen men förundersökningsledare Karolina Jeppsson hos Motalapolisen uppger att den har fått stå tillbaka för mer akuta ärenden under sommaren.

– Vi har tyvärr inte kunnat jobba så mycket med det men ska göra en översyn av ärendet inom en snar framtid, säger hon.

Explosionen orsakade omfattande skador på huset och två personer som befann sig inne i villan skadades lindrigt.

– Vi har konstaterat att det var dynamit men mängd och sådant vill jag inte gå in på, säger Karolina Jeppsson.

Inga misstänkta finns i ärendet och enligt förundersökningsledaren är det oklart vilken kunskap de haft om sprängning.

– Det går inte att se i det tekniska om de visste vad de gjorde men det vi vet är att de har lagt det där för att skada.

Hon fortsätter:

– Om de sedan visste att det fanns personer hemma och var ute efter att skada dem eller om syftet var att skrämmas, det har vi tyvärr inte svar på i nuläget.

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har tittat närmare på den senaste tidens sprängdåd, som skett i både storstäderna och orter som Motala, Linköping och Värnamo. Enligt NOA rör det sig ofta om beställningsjobb genomförda av yngre och relativt okända personer för polisen. Anstiftarnas syfte tros vara att försöka påverka individer och visa makt i anslutning till exempelvis kriminella konflikter, utpressningar eller påstådda skulder.

– I nuläget ser vi inga tydliga kopplingar till andra sprängningar men vi arbetar brett och utesluter ingenting, säger Karolina Jeppsson.

Enligt NOA är det till stor del civilt sprängmedel från till exempel byggarbetsplatser från andra länder som används. Men även militära sprängmedel som handgranater och hemmagjorda bomber förekommer.

För att komma till artikeln tryck HÄR eller tryck HÄR för att läsa mer om sprängdådet.


Explosionerna i Linköping orsakades sannolikt av dynamit

Det var sannolikt dynamit som användes i attentatet mot ett flerfamiljshus i centrala Linköping i juni i år liksom i den moped som exploderade hos polisen i Linköping den 19 augusti. Det visar analyser gjorda av Nationellt forensiskt centrum, NFC.

– Det är fullt möjligt att de båda händelserna kan ha ett samband, säger John Skoog på Grova brott vid polisen i Linköping.

Attentatet mot ett flerfamiljshus på Ådalagatan i Linköping den 7 juni förstörde ett stort antal lägenheter och flera personer skadades, dock ingen allvarligt.

Enligt den analys som nu har gjorts hade bomben placerats i en paketcykel av modell Cargobike Kindergarden Electric och enligt NFC rörde det sig sannolikt om dynamit.

NFC har också analyserat resterna av den moped som exploderade när nationella bombskyddet undersökte den i en lokal tillhörande polisen i Östergötland den 19 augusti. Mopeden hade stulits vid Ryds Allé i Linköping den 26 maj när den upptäcktes av en polispatrull fyra dagar senare när en person körde den på en gata i centrala Linköping.

Polisen följde efter mopedisten och försökte stoppa personen som hoppade av och började springa från platsen. Polisen hittade sedan en hjälm kastad i närheten, en hjälm som inte stulits i samband med att mopeden stals och därmed kan ha tillhört förövaren.

Av allt att döma var mopeden vid tillfället lastad med en stor mängd dynamit, något polisen inte upptäckte. Istället placerades mopeden i ett förråd där polisen sedan kom att förstå att den var lastad med sprängämnen.

Också i det fallet rörde det sig om dynamit visar analyserna från NFC.

Spaningsledare John Skoog på Grova brott i Linköping väljer dock att vara försiktig:

– Vi ska inte dra för långtgående slutsatser av det som nu kommit fram. Dynamit är ett relativt vanligt sprängmedel, samtidigt har det gått en begränsad tid mellan händelserna, säger John Skoog som också pekar på att Ådalagatan och Gripgatan–Skeppargatan ligger nära varandra.

– Det är fullt möjligt att de båda händelserna kan ha ett samband.

Har det gått att säkra några dna-spår i hjälmen som hittades nära mopeden?

– I nuläget kan jag bara säga att vi har gjort olika tekniska undersökningar av hjälmen och att vi är angelägna om att komma i kontakt med den som använt hjälmen.


Antalet sprängningar har ökat sedan förra året

Publicerad 

Om man jämför antalet anmälningar om ”allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning” från de första sex månaderna 2018 med samma period 2019 har de blivit fler, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

BRÅ:s siffror för hela landet visar att det under första halvan av 2019 kom in totalt 108 anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. Siffran för samma period förra året är 76 stycken. I Region öst kom det under första halvåret 2018 in sju anmälningar, i år ligger siffran på sexton stycken.

Sven Granath är kriminolog och analytiker på polisregion Stockholm och enligt honom är det svårt att säga vad ökningen beror på.

– Ja, tyvärr är det väl så att det har ökat. Varför vet vi inte, det kan hänga ihop med att vapenvåldet har ökat på riksnivå. På enskilda orter kan det handla om en eller flera konflikter mellan kriminella nätverk men det är väldigt svårt att veta, säger han.

Svårt att veta

Enligt Nationellt forensiskt centrum, NFC har även undersökningar av explosivämnen ökat mellan 2013 och 2018.

Statistik för explosivämnesundersökningar som inkommit till NFC under de senaste åren, dvs undersökningar av handgranater, pyroteknik, dynamit m.m. Källa: NFC Foto:NFC

Trots ökningen menar Sven Granath att man inte säkert kan veta varifrån sprängmedlet kommer.

– Man kan egentligen bara spekulera. Det stjäls kanske från byggen och säljs vidare eller kanske smugglas in. Handgranater stjäls nog snarare från något försvarsförråd men sprängmedel kanske stjäls från byggen eller att man har en kontakt på något bygge, säger han.

Riktigt skrämmande att man kan komma över sprängmedel på byggarbetsplatserna. Har inte sprängfirmorna större ansvar? //Henrik

För att komma till artikeln tryck HÄR

 


Se förödelsen efter explosionen i Linköping

Publicerad 

Vid nio-tiden på fredagen skedde en kraftig explosion i centrala Linköping. Det blev omfattande skador på flera fastigheter i närheten och sju personer fick föras till sjukhus med lindriga till måttliga skador. 
Se bilder från explosionsplatsen här.

Tygrester vajar i vinden från en av de demolerade balkongerna vid Hamngatan i Linköping. Tryckvågen från fredagens explosion har vridit balkongerna i konstiga vinklar och tryckt sig in i människors hem. Man ser rakt in genom de fönsterlösa gluggarna.

Takpannor, plåtbitar, glassplitter och grenar ligger utspridda över vägbanan i värmen medan Linköpingsbor ställer frågor vid polisernas avspärrningsband. Många försöker fortfarande förstå hur det kunde hända här.

Stora träflisor ligger kvar på vägbanan vid Hamngatan i Linköping. Foto: Per Nilsson

 

Uppslitna fasader. Tryckvågen från explosionen var kraftig. En kvinna berättar att den passerade rakt igenom hennes lägenhet och spräckte fönsterrutor, slog omkull blomkrukor och lampor på vägen. Foto: Per Nilsson

 


Gapande fönstergluggar täpps tillfälligt igen i väntan på fönsterglas. Nedanför kranbilen är gatan fylld med glaskross. Foto: Per Nilsson
Avspärrat. Polisens tekniska undersökning fortsätter under hela helgen. Bombteknikerna har gjort sitt, men väntar på analyssvaren innan de kan säga vad som utlöste explosionen. Foto: Per Nilsson
Idyllisk sommardag. Men bakom fläderblom och syren syns fasader som påminner om en krigsplats. Foto: Per Nilsson
Värst drabbade hyreshusen fortfarande avstängda. En polis vaktar vid avspärrningen på Ådalagatan i Linköping. Här får hyresgäserna ännu inte komma in. Foto: Per Nilsso
Innanför avspärrningen får bara byggnadsarbetare, väktare och poliser vistas. Foto: Per Nilsson

 

Lördag eftermiddag: Tryckvågen från explosionen krossade alla fönsterrutor i flerfamiljshuset. Här sätter man upp tillfälliga skydd för fönstren i väntan på renovering. Foto: Anna-Karin Thorstensson

 

 

På lördagsmorgonen fick flera av hyresgästerna komma in i sina lägenheter och hämta personliga tillhörigheter. Flera beskrev det som tufft att se allt som var förstört i deras hem. Foto: Per Nilsson
Här satt Regina och åt frukost när tryckvågen krossade fönstren i vardagsrummet. Foto: Per Nilsson
Lördag eftermiddag: Många nyfikna Linköpingsbor tog en promenad när till explosionsplatsen vid Hamngatan för att med egna ögon se och försöka förstå vad som hänt. Foto: Anna-Karin Thorstensson
Lördag eftermiddag: Tryckvågen från explosionen krossade alla fönsterrutor i flerfamiljshuset. Här sätter man upp tillfälliga skydd för fönstren i väntan på renovering. Foto: Anna-Karin Thorstensson
Vad var det egentligen som hände? Hur kunde det bli så stora skador? Här? I Linköping? Många besökte explosionsplatsen under lördagen när polisen släppte på avspärrningarna. Foto: Anna-Karin Thorstensson
Avspärrat. Mellan Linnégatan och Drottningsgatan var Hamngatan fortfarande avspärrad under lördagen. Foto: Per Nilsson
Stilla och öde. Under lördagseftermiddagen var det stilla på Hamngatan i centrala Linköping. En del av avspärrningarna är borta, men mycket arbete återstår för att ta reda på vad som har hänt och bygga upp det som förstördes. Foto: Anna-Karin Thorstensson
Hamngatan i Linköping. På andra sidan avspärrningsbanden fortsätter livet som vanligt. Men för alla de som bor på den här sidan gungade vardagslivet plötsligt till. Foto: Per Nilsson
Krossat glas, plåt och träflis låg utspritt över Hamngatan. Polisen spärrade av ett område på flera kvarter kring Hamngatan/Ådalagatan under fredagen. Foto: Jeppe Gustafsson
9.02 på fredagen larmades polisen till Hamngatan i centrala Linköping. En person berättade att den hört en hög smäll. När polisen kom dit var förödelsen stor. Foto: Jeppe Gustafsson

 

Krossat glas, plåt och träflis låg utspritt över Hamngatan. Polisen spärrade av ett område på flera kvarter kring Hamngatan/Ådalagatan under fredagen. Foto: Jeppe Gustafsson
På lördagsförmiddagen hade polisen ännu inte gripit någon. Det finns heller ingen misstänkt. Man följer flera olika spår och vill gärna ha tips om någon sett något fordon eller någon person före explosionen. Foto: Jesper Gustafsson

 

Flera fastigheter fick stora skador. I området finns bland annat en förskola, en trafikskola och Stadsmissionens lokaler för barnverksamhet och samtalsstöd. Foto: Jeppe Gustafsson
På fredagskvällen hävde polisen en del av avspärrningarna så att man kunde komma nära och se förödelsen i området. Många Linköpingsbor samlades då för att med egna ögon se vad som hade hänt. Foto: Jeppe Gustafsson
På lördagen kom fastighetsägarna, och en del av hyresgästerna, in i lägenheterna för första gången för att kunna se hur stora skadorna är. Foto: Jeppe Gustafsson
Dagen efter explosionen. Det här är det värst drabbade hyreshuset. Ådalagatan 1-3. Foto: Mimmi Moberg

 

För att komma till artikeln tryck HÄR

Så här kan det gå om dynamiten hamnar i fel händer. Det var ett rent under att ingen människa miste livet. Även när dynamiten används legalt är den oerhört farlig, vilket flera av mina inlägga klart påvisar. Men när dynamiten hamna i kriminella kretsar då är det riktigt illa. Man kan fundera på hur de kriminella verkar ha fri tillgång till dynamiten. Det sprängs lite varstans i landet just nu. Framförallt i Malmö som historiskt sett har haft många illegala sprängningar. För några år sedan konstaterades det att Malmö var den stad i Europa där flest illegala sprängningar utfördes. Att de sker illegala sprängningar i landet är alltså inget nytt fenomen. MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap gick för några år sedan ut i en artikel på SVT och meddelade att det ”finns ingen kontroll av dynamit”

Vad gör egentligen myndigheterna för att få stopp på denna illegala hantering av dynamiten? Uppenbarligen ingenting. Man har känt till problemet under flera år men ändå så verka det inte vara några problem att få tag i denna mycket farliga dynamit. // Henrik


Helena nära att dö vid explosion: ”Mirakeltur”

Kriminella sätter skräck i Malmöborna med hemmagjorda bomber.

Under årets första månader har sammanlagt 17 svåra explosioner skett i staden. Samtliga kunde ha dödat eller svårt skadat människor.

– Jag hade mirakeltur som överlevde, säger Helena Lundgren som tillsammans med hunden Smulan var en hårsmån från att sprängas i luften.

De senaste dagarna har flera allvarliga sprängningar skakat Malmö. Detonationerna har hörts över stora delar av staden.

Natten till i går sprängdes en entré till ett hyreshus på von Rosens väg i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Rutorna till en lägenhet blåstes ut och skrämde slag på boende och grannar. Stora skador orsakades även längre in i trapphuset.

Sprängningen var den tredje på drygt ett dygn i Malmö. De tidigare skedde mot en trappuppgång på von Lingens väg bara några kvarter därifrån och mot en restaurang på Adelgatan i centrala Malmö.

Vid sprängningen mot restaurangen på Adelgatan har två personer, 20 respektive 23 år, anhållits. En tredje person har anhållits i sin frånvaro.

Hittills har minst 17 kraftfulla explosioner skakat Malmö från årets början – smällar som polisen rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse.

640@60

Kraftfulla bomber

Antalet ligger väl i linje med antalet detonationer som varit både under 2018 och 2017.

Men det verkliga antalet attacker har varit ännu fler – om man räknar in även lättare angrepp.

I samtliga svåra fall har bomberna varit mer kraftfulla än de skador som en Cobra 8-smällare eller en skarp handgranat kunnat orsaka, enligt polisens presstalesperson Nils Norling.

– Om man kommer i vägen för de här pjäserna kan det utan vidare vara en fara för livet, säger han.

Enbart tryckvågen kan orsaka farliga inre skador för den som kommer i vägen. Lösa föremål, betongklumpar och annat, kan vara direkt dödande.

640@60 (1)

Kunde varit döda

Helena Lundgren och hunden Smulan var centimeter från en sprängladdning som detonerade på Drottninggatan i Malmö i slutet av april i år.

– Jag jobbade över på jobbet och gick hem vid midnatt. Precis när jag kommit ut på gatan small det något enormt, säger hon.

Explosionen orsakades av att någon placerat en bomb intill entrén till en asiatisk restaurang som låg vägg i vägg med Helenas arbetsplats.

Restaurangen blev mer eller mindre totalförstörd av attacken.

– Vi undkom båda med livet i behåll. Men vi kunde lika gärna varit döda i dag, säger Helena.

Att hon klarade sig tror hon berodde på att hon hann ta skydd bakom en parkerad bil.

– Jag förstod inte först vad det var. Jag såg rök och en stubintråd. Sedan bara small det.

Än i dag har både Helena och hunden sviter av smällen. Båda hörde också den senaste explosionen, över tre kilometer från sin lägenhet.

– Smulan blev åter livrädd och flåsade intensivt. Och mina öron ringer fortfarande från första smällen, säger Helena.

Vid bombattacken mot ett lägenhetshus på von Rosens väg i stadsdelen Rosengård natten till onsdagen förstördes stora delar av entrén. Ingen människa kom dock till skada.

 

Saknar kontroll

Enligt polisens presstalesperson Nils Norling är det fullständigt hänsynslösa kriminella som använder de aktuella bomberna.

– Man måste vara av en särskild natur för att kunna göra detta. Det är få som saknar dessa spärrar och så fullkomligt kan strunta i medmänniskor, säger han.

Bomberna har i de flesta fall varit hemmatillverkade pjäser med sprängdeg, troligen stulet från byggarbetsplatser.

Till bomberna appliceras stubintråd, så lång som behövs för att gärningspersonerna ska hinna fly från platsen.

När stubinen antänts har ingen längre någon kontroll över bomben innan den till sist briserar.

För närvarande sitter fem personer häktade i olika mål, misstänkta för delaktighet i den här typen av händelser.

– De som agerar i sådana här fall finns bland de mest kriminella i Malmö. Många är med i den grupp om tvåhundra personer som vi har speciellt fokus på, säger Nils Norling.

Helena Lundgren hade mirakeltur när hon kastade sig bakom en bil – sekunden senare exploderade en bomb och förstörde en thairestaurang intill hennes arbetsplats i Malmö

Pengar och status

Drivkraften bakom agerandet tros i de flesta fall vara pengar och status. I bakgrunden skymtar narkotikaaffärer, vapenhandel och utpressningsaktioner.

– Med en detonation visar man handlingskraft och att man har ett våldskapital bakom sig. Det kan vara som en markering mot konkurrenter direkt eller mot deras anhöriga, säger Nils Norling.

Men agerandet kan också ske i utpressningssyfte, för att trycka på att en vissa summa pengar ska betalas till utpressaren.

I ett fall, utöver Helena Lundgren, har allmänhet kommit till skada. En gärningsman har också skadat sig så svårt när en bomb antändes att kroppsdelar slets från kroppen.

För att komma till artikeln tryck HÄR

 


Tre års fängelse för sprängningen på Östergatan

 

Det var i mellandagarna som det exploderade i en trappuppgång på Östergatan i Landskrona. På fredagen dömdes två män, 29 och 23 år gamla, till tre års fängelse.

Dagen efter sprängningen.
Bild: Tom Wall
Rättegången mot de två männen inleddes 7 maj och har hållits i Lunds tingsrätt.
Männen döms för att ha utfört en explosion som inträffade klockan 1 natten mot 28 december. Sex minuter efter smällen kraschade en Audi vid rondellen Österleden-Söderleden. De två männen, som är från Helsingborgs, greps och har suttit häktade sedan dess. Brottsrubriceringen sattes till allmänfarlig ödeläggelse.
Enligt Försvarets forskningsinstitut har sprängladdningen bestått av cirka två kilo dynamitsprängämne.
Man beräknar att explosionen var så stark att den hade kunnat orsaka livshotande lungskador om en person hade gått på trottoaren utanför i explosionsögonblicket. Och glassplittret hade kunnat döda om någon person befunnit sig i trapphuset eller på trottoaren.
Kostnaden för att åtgärda de skador som sprängningen orsakat uppskattas till cirka 1,6 miljoner kronor.
I domen står det att tre vittnen såg två personer springa från sprängplatsen. Ett av vittnena har också sett hur de två personerna stigit in i en Audi.
Men här har 29-åringens advokat Mikael Nilsson en invändning.
– Vi vet att den ena misstänkta är 1.95 meter lång och den andra är en 1.68. Medan vittnena säger att det är två jämnlånga personer, säger han.
På sprängplatsen hittades tre kabelstumpar av samma typ som en elkabel som hittades utanför den havererade bilen. Inne i bilen hittades handskar med DNA från bland annat 29-åringen. På dessa handskar fanns rester av substansen EGDN som funnits i dynamitsprängämnet.
Men Mikael Nilsson tycker inte att den bevisningen är tillräcklig.
– De kablarna och batteriet som hittades i krockbilen har kanske använts vid en tidigare sprängning. Man kan aldrig säga att de har används vid den här sprängningen, säger han.
Kablarna som hittades var 7,23 meter långa. Mikael Nilsson anser att det är omöjligt och stå så nära en sådan explosion.
– Det är anmärkningsvärt att de påstår att det är möjligt att stå 7,3 meter ifrån detonationsplatsen utan att få ett enda spår på sig i form av splitter, damm eller rök. Och inte heller få kroppsliga skador. Detta säger jag är direkt fel. Man kan inte stå så nära utan att det syns på kläderna.
– Eller att man springer därifrån och får glasskärvor under skorna.
Kommer ni att överklaga domen?
– Jag har inte träffat min klient ännu. Men domen innehåller felaktiga slutsatser som vi inte ställer upp på.
Mikael Nilssons klient är välkänd av polisen sedan tidigare och anses ha en ledande roll i kriminella nätverk i Helsingborg. Han förekommer 41 gånger i belastningsregistret. Den yngre mannen var innan sprängningen tämligen okänd.
Båda två har under hela häktningstiden och under rättegången nekat till brott. Något motiv till sprängningen framkommer inte av domen. Polisen har fått uppgifter om att en person boende i huset skulle vara målet för sprängningen. Men denna säger sig inte förstå varför och känner inte till de två misstänkta.
En kraftig explosion inträffade natten till den 28 december på Östergatan i Landskrona. Bild: Tom Wall
Entrén in till huset där det exploderade.
Bild: Tom Wall

 

 

 

För att komma till artikeln tryck HÄR


Blekingebo misstänks ha bedrivit ”vapenfabrik”

Polismannen vittnar om oändligt mycket vapendelar och en känsla kring att Kallingebon tillverkade både vapen och narkotika.

Nu åtalas mannen för en rad brott. Bland annat misstänks han ha förberett sprängning med dynamit.

Det var i slutet av november som en rutinpatrullerande polispatrull fattade misstankar kring en bil i Hasselstad. Vid en snabb fordonsslagning visade det sig att ägaren saknade körkort.

När polisbilen började följa efter ökade den misstänkta föraren farten. Efter en kortare biljakt valde han till slut själv att blinka höger och stanna.

”Föraren sa direkt att han saknade körkort och att han först tänkt köra ifrån oss. Men att han sen tyckte att det inte var värt det”, rapporterar polismannen.

Föraren, en Kallingebo i 30-årsåldern, visade tecken på narkotikapåverkan. Polisen valde därför att göra en husrannsakan. Vid tillslaget fann man stora mängder vapendelar och rester av misstänkt narkotika. Enligt polisen var känslan att mannen tillverkade både vapen och narkotika.

Bland annat fann man en pistol med uppborrad pipa, ett elchockvapen samt 63 patroner – en del nedgrävda på tomten. Vid undersökningen av bostaden hittades också torra stjälkar och krossat växtmaterial klassat som cannabis.

Pistolen som hittades saknade dock slutstycke och tändstift och efter polisens undersökning kom den att anses som en replika. Däremot menar åklagaren att vapenmanualer och särskild sökhistorik i mannens dator bevisar att han ägnat sig åt bearbetning av vapen.

Förutom skjutvapen och narkotika fann polisen också sprängmedel i bostaden. Över två kilo dynamit hittades och enligt åklagaren har mannen haft uppsåt att använda dem för att begå brott. Förutom kvitton och en sprängämneshandbok hittade polisen datorsökningar som tydde på att Kallingebon planerat en explosion.

Nu åtalas mannen för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han åtalas samtidigt för flera fall av ringa narkotikabrott, grov olovlig körning och rattfylleri.

Han nekar till vapenbrotten med motiveringen att pistolen och elchockvapnet inte är licenspliktiga. Patronerna som hittades är inte hans och de misstänkta cannabisplantorna hade ännu inte blommat – vilket enligt mannen innebär att det inte finns något illegal substans. Han erkänner däremot att han kört utan körkort och narkotikapåverkad.

Samtidigt åtalas också en kvinna i 20-årsåldern för vapenbrott misstänkt för att ha haft ett gevär på samma adress utan att ha rätt till det.

För att komma till artikeln tryck HÄR.

Det är riktigt allvarligt när kriminella har tillgång till dynamit. Det man kan fundera på är hur kommer dessa kriminella över dynamiten? Här på min sida finns det massor av exempel där kriminella innehar dynamit. Om man ser på hur utvecklingen av kriminella sprängningar med dynamit har eskalerat framför allt i Malmö funderar man på om inte myndigheterna borde skärpa till kraven på att få inneha dynamit. För bevisligen verkar sprängfirmorna inte vara speciellt noggranna med var deras dynamit tar vägen.// Henrik

Lämna ett svar