Olagliga sprängningar – Sprängattentat utförda 2020


Den livfarliga dynamiten!

Som alla säker känner till sprängs det snart varje dag i Sverige. Oskyldiga människor utsätts för en enorm fara.

Jag startade min blogg för ungefär fyra år sedan för att att bland annat uppmärksamma den illegala hanteringen av dynamit och vilka risker detta kan innebära för tredje man. Jag ska villigt erkänna att jag då inte i min vildaste fantasi trodde att det skulle urarta till vad vi bevittnar i dag. Att komma över dynamit verkar inte särskilt svår vilket jag påtalat i flera av mina tidigare inlägg.

Problemet med att dynamiten verkar flöda fritt är ingenting som uppstått det senaste två åren, detta problem har myndigheterna känt till under flera år utan att göra någonting åt det. Den tidigare avdelningschef Ingemar Malmström  hos MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) påtalade detta redan 2015, att man tappat kontrollen på dynamit. Tryck HÄR för att läsa mer av Ingemar Malmströms uttalande. //Henrik.


Bombmän nekas prövning efter dubbla sprängningar

ANGERED

Bombmän nekas prövning

Två män nekas prövning i Högsta domstolen (HD) efter att ha dömts för inblandning i två bombdåd i Göteborgsområdet i fjol. En bil sprängdes i luften på en parkering i Landvetter och en trappuppgång i Angered fick stora skador. Vid bägge tillfällen användes flera kilo dynamit.

Den man som fick det längsta straffet är dömd till tolv år i fängelse. Den andre mannen är dömd till nio års fängelse.

HD skriver i sitt beslut: ”Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast.

En tredje man, som inte omfattas av överklagan till HD, är dömd till tre års fängelse.

Åtalspunkterna i målet (liksom den påstådda inblandningen) varierade men löd bland annat försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till detsamma.

Två kraftiga bombdåd

Händelserna inträffade hösten och vintern 2019.

Vid ett tillfälle sprängdes en bil i luften och flera andra fattade eld när fem kilo dynamit placerades på en parkering i Landvetter. Lyckligtvis kom ingen person till skada. Innan den händelsen hade en bomb gått av vid en trappuppgång i Angered. Såväl den yttre som den inre entrén skadades och vid gärningen användes tre kilo dynamit.

– Det är ett under att ingen kom till skada, förklarade utredningsledaren Kajsa Beckman vid polisen i region Väst

Utredningen har haft förgreningar till andra delar av landet.

Den skedde inom ramen för polisens nationella särskilda händelse Rimfrost som fokuserat på den organiserade brottsligheten runtom i Sverige. Polisen i region Väst har bland annat samarbetat med region Syd i ärendet.

För att komma till Expressens artikel tryck HÄR


Åklagarens krav: 15 års fängelse för sprängning

Åklagaren yrkar på 15 års fängelse för två av tre åtalade som misstänks för inblandning i bilsprängningen i Landvetter i fjol.

Det rapporterar GP.

Runt fem kilo dynamit placerades vid bilen som stod på en parkering i Landvetter i november förra året. Den flög i luften vid den kraftiga explosionen. Flera andra fordon fattade eld eller fick andra skador.

– Det finns uppgifter om en hög smäll i samband med branden. När räddningstjänsten kom fram låg två bilar på taket, berättade Anna Görasson, polisens presstalesperson, strax efter att dådet hade skett.

Förra månaden kunde tre personer åtalas misstänkta för inblandning i gärningen samt för en kraftig explosion utanför ett sjuvåningshus i Angered i nordöstra Göteborg i slutet av september. Också i det fallet var det dynamit som användes. Polisen kallade det ”ett under” att ingen person kom till skada vid händelsen.

15 års fängelse

Nu vill åklagaren Stina Lundqvist att två av de tre misstänkta männen döms till uppåt 15 års fängelse, skriver GP. Den tredje mannen har släppts i väntan på domen.

Ärendet har förgreningar till andra delar av landet.

Utredningen har skett inom ramen för den nationella särskilda händelsen Rimfrost och har rört sig över de polisiära regionsgränserna. Polisen i region Väst har bland annat samarbetat med region Syd. Tillslag har skett i Lund, Norrköping och Åstorp.

– Ingripandet har bidragit till säkerheten i Syd och brottsbekämpning i Sverige. Jag uppskattar starkt det arbete som gjorts av region Väst och Syd i detta fall. Det bidrar till att påverka trenden av sprängningar, menade Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Rimfrost.

Förnekar brott

Samtliga åtalade förnekar brott.

Åtalspunkterna i ärendet är, bland annat, försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

För att komma Expressens artikel tryck HÄR


Damberg lovar hårdare straff efter nya sprängningarna

Flera uppmärksammade sprängningar vid bostadshus på kort tid.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar ytterligare straffskärpningar för sprängmedelsbrott och smuggling redan under 2020.

– Samhället kan inte acceptera att individer utsätter andra för sådan här fara, skriver han på Facebook.

Nattens explosioner i nordvästra Stockholm var bara de senaste i en lång rad av sprängningar runt om i Sverige. Under 2019 ökade antalet rejält.

Under lång tid har oppositionen anklagat regeringen för att göra alldeles för lite för att komma till rätta med problemet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver i dag en handlingsplan.

– Hela Sverige förväntar sig nu en trovärdig handlingsplan och en mobilisering av alla tillgängliga resurser för att bryta denna förödande utveckling, skriver han på Facebook.

FOTO: CAROLINA BYRMO
Förstörd fasad efter nattens sprängningar.

FOTO: KRISTER HANSSON
Inrikesminister Mikael Damberg.

Damberg lovar hårdare straff

Men M-ledaren skriver också att han inte tror att Stefan Löfvens regering har förmågan att klara uppgiften.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har också kommenterat nattens sprängningar. Han skriver på Facebook att han redan i år vill se ytterligare straffskärpningar för sprängmedelsbrott och smuggling.

Åtgärden fanns med i det 34-punktsprogram mot gängvåldet som regeringen presenterade i höstas.

– I december fick också polisen, säkerhetspolisen, försvarsmakten och ett antal andra myndigheter i uppdrag att gemensamt öka förmågan att hantera explosiva varor och förhindra införsel och användning, skriver Damberg.

”Samhället kan inte acceptera”

Han berättar också att han kommer att kalla till sig myndigheterna inom en snar framtid för att få höra hur deras arbete går.

– Det operativa samarbetet behöver stärkas och vi behöver ta fram förslag för hur systemet för civil användning av sprängmedel kan förbättras så att risken att de används illegalt minskar.

Inrikesministern säger också att han är öppen för att överväga ny lagstiftning.

– Med den kraftsamling som nu görs är jag övertygad om att det här går att vända och som inrikesminister är jag hela tiden beredd att överväga nya åtgärder. Samhället kan inte acceptera att individer utsätter andra för sådan här fara.

Aftonbladet söker inrikesminister Mikael Damberg för en intervju.


GW om bomben – då hade huset kunna rasat

PUBLICERAD: 
UPPDATERAD: 
NYHETER

Bomben på Östermalm motsvarade omkring två kilo dynamit, enligt Leif GW Persson.
Den detonerade utanför porten men om den istället hade placerats inne i trapphuset hade människor troligen skadats eller dödats, enligt kriminologen.

Vid klockan 01 på måndagsdygnet detonerade en kraftig sprängladdning på Gyllenstiernsgatan i centrala Stockholm. Ingen människa skadades, men därmed förstördes delar av fastigheten och flera bilar.

– Den här laddningen var anbringad på trottoaren någon meter från porten, förmodligen vid den bil som blev totalförstörd. Hade man velat komma åt någon i fastigheten, och tagit sig in i trapphuset hade det fått en helt annan effekt, säger kriminolog Leif GW Persson.

GW: Runt två kilo dynamit

– Vi pratar här om någonstans kring två kilo dynamit och då kunde i värsta fall kåken ha rasat ihop. Då hade med säkerhet flera av de boende blivit allvarligt skadade eller dödade.

Leif GW Persson har själv besökt brottsplatsen på Östermalm.

FOTO: LOTTE FERNVALL
Leif GW Persson tror att människor hade kunnat dödats om bomben placerades inne i trapphuset.

Om eventuellt motiv säger han:

– Det kan vara hela skalan – från någon som tycker det är kul när det smäller till riktat mot någon individ eller verksamhet. Men om man hade velat skada någon människa skulle man inte valt den tidpunkten. Men polisen går väl igenom alla som bor där för att försöka hitta någon eventuell måltavla.

Tror inte dådet kommer klaras upp

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning.

Leif GW Persson har små förhoppningar om att polisen kommer klara upp brottet.

– Vid den här typen av brott ligger uppklaringen bara på någon procent. Men skulle det klaras upp är jag den förste att gratulera.

Under torsdagen publicerade SVT Nyheter en övervakningsfilm där en misstänkt bombman försvinner från platsen i en bil.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Noll personer är häktade för den senaste tidens explosioner. Här jobbar bombtekniker i Jakobsberg i början på 2020. Foto: Christian Lärk

14 explosioner i Stockholm på kort tid – en häktad

14 gånger under de senaste fem månaderna har det exploderat kraftigt i Stockholmsområdet.
Utredningarna pågår men det är svårarbetat. I minst två fall har personer gripits, en person har häktats.
Strax efter 02.30 under natten till tisdagen exploderade det i ett lägenhetshus på Tönsbergsgatan i Husby. Smällen från den kraftiga explosionen hade knappt tystnat när det small igen – drygt 500 meter därifrån. 
Även då i ett bostadsområde, den här gången på Sorögatan i Husby.

Kraftiga explosioner

Och det är inte första gångerna det smäller i Stockholm den senaste tiden.

Under de senaste fem månaderna har det skett 14 likartade sprängningar i Stockholmsområdet. Fyra av dem har skett i januari år, och enligt polisen har en sprängningarna ökat med knappt 30 procent den senaste tiden.

Det som utmärker årets sprängningar från de tidigare är förödelsen de orsakat. Explosionen på Östermalm förra veckan är den kraftigaste på länge.

Inga misstänkta häktade

Men utredningarna i samtliga 14 fall går trögt och i nuläget finns inga misstänkta gärningsmän häktade för explosionerna. Polisen gör vad de kan och jobbar aktivt över områdesgränserna i regionen i ett försök att komma framåt i arbetet.

– Vi tittar sammantaget på sprängningarna för att ta reda på om det finns några gemensamma nämnare som kan leda oss vidare, säger Annette Öberg som är chef på grova brott vid Citypolisen.

Den 22 januari greps en person misstänkt för den kraftiga explosionen på Östermalm.

Delvis med hjälp av den nationella insatsen Operation Rimfrost, som främst riktats mot sprängningarna i Malmö.

– Problemet med brottslighet genom sprängning är ju att mycket av bevisningen försvinner. Därför måste vi jobba proaktivt i de kriminella miljöerna som använder sig av sprängmedel. Vi har en bra bild om vilka det är, men sen gäller det att ligga på där och störa dem, säger Palle Nilsson, kommenderingschef för Operation Rimfrost i Stockholm.

44 anmälningar till och med november

Fram till den 26 november i fjol hade 44 anmälningar om explosioner och sprängningar rapporterats till polisen i region Stockholm. I 28 av fallen skedde någon form av smäll. De andra fallen handlar om försök och förberedelse till sprängning.

Det var redan då fyra smällar fler jämfört med hela 2018 då 24 explosioner rapporterades på totalt 42 anmälningar.

Hur många anmälningar som gjordes totalt under 2019 har polisen ännu inte sammanställt.

Explosionerna i Stockholm de senaste månaderna:

Både skolor och förskolor ligger i närheten av huset som exploderade på Tönsbergsgatan i Husby. Foto: Christian Lärk

21 januari: Dubbla explosioner i Kista – en person till sjukhus

Strax efter 02.30-tiden under natten till den 21 januari exploderade det först i ett flerfamiljshus på Tönsbergsgatan i Husby. Bara minuter senare exploderade det igen på Sorögatan i Kista – bara en halv kilometer bort.

En person fördes till sjukhus med skador som inte klassades som allvarliga.

Polisen har ingen misstänkt i inledningsskedet. 

Ett 30-tal personer evakuerades i samband med explosionen på Gyllenstiernsgatan. Foto: Stefan Källstigen

 13 januari: Stor explosion mitt på Östermalm

Efter 01-tiden under natten till den 13 januari strömmade larmen in till polisen efter att det exploderat på Gyllenstiernsgatan på Östermalm.

Explosionen, som skedde på gatan, är en av de kraftigaste i någonsin i Stockholmsområdet, enligt polisen. Inga grannar på gatan skadades.

Den 24 januari häktades en person misstänkt för sprängningen.

jakobsberg, kraftig explosion.
Kraftig explosion utanför lägenhet i Jakobsberg.
Polisens tekniker på plats.

 6 januari: Lägenhetsdörr bortsprängd i Jakobsberg

Vid 23-tiden på trettondagen den 6 januari väcktes grannarna på Engelbrektsvägen i Jakobsberg av en kraftig smäll från ett av de nybyggda husen på väg upp mot Söderhöjden.

En lägenhetsdörr flög in i själva bostaden och loftgången skadades. Samtliga grannar klarade sig utan skador.

Ingen misstänkt är häktad.

Området runt lägenhetsbyggnaden spärrades av. Foto: Tomas Stark.

26 november: Explosion i flerfamiljshus i Sollentuna

Natten till den 26 november exploderade en bomb i ett nybyggt flerfamiljshus i Edsberg i Sollentuna.

Morgonen efter hittade polisen rester av en sprängladdning utanför en port till huset. Ingen av grannarna skadades.

Ingen misstänkt är häktad.

Den förstörda industribyggnaden i Haninge. Foto: Filip Magnusson.

25 november: Kraftig smäll i industribyggnad i Haninge

Strax innan midnatt, natten till den 26 november exploderade en sprängladdning i Håga industriområde söder om Västerhaninge centrum.

Sprängladdningen hade placerats utanför en utbyggnad på en stor industrifastighet på området. Förutom skador på byggnaden finns inga uppgifter om personskador.

Ingen är häktad i ärendet. 

Lägenhetshuset där explosionen skedde. Foto: Elin Angvarsson.

14 november: Explosion på loftgång i Sundbyberg

Natten till den 14 november vaknade flera grannar av en hög smäll i en lägenhetsbyggnad i Stora Ursvik, Sundbyberg.

Polisen hittade en sprängladdning på en av loftgångarna till byggnaden. Ingen skadades i explosionen och smällen orsakade mindre skador på byggnaden.

I nuläget är ingen häktad misstänkt för brottet.

Polisen utanför frisörsalongen där explosionen skedde. Foto: Anders Göransson.

24 oktober: Explosion på frisörsalong i Traneberg

Under natten till den 24 oktober exploderade det i en frisörsalong i Tranberg. Flera rutor krossades men ingen kom till skada.

I nuläget är ingen misstänkt häktad.

Polisavspärrningarna på Lidingö efter smällen. Foto: Anna Wilson.

23 oktober: Lidingöbo väcktes av smäll – föremål kastades in i lägenhet

Strax innan 3-tiden under natten till den 23 oktober kastades ett föremål in i en lägenhet på Lidingö. Personen i lägenheten klarade sig utan skador.

En person anhölls dagen efter explosionen men släpptes.

I nuläget är ingen misstänkt häktad.

vaxholm, sprängning, vaxholms hembygdsgård café.

17 oktober: Explosion vid hembygdsgård i Vaxholm

Vid 01-tiden under natten till den 17 oktober inträffade en kraftig explosion vid hembygdsgården i Vaxholm. Det var den första explosionen av tre inom loppet av två timmar samma natt. De andra skedde i Södertälje och på Södermalm.

Ingen person skadades.

ingen misstänkt har häktats för någon av de tre explosionerna den 17 oktober.

Sprängning Nytorgsgatan

17 oktober: Explosion vid fastighet på Södermalm

Bara någon timme efter explosionen i Vaxholm exploderade det igen – den här gången vid en fastighet på Nytorgsgatan på Södermalm.

Samma natt exploderade det också i Södertälje. Ingen av grannarna på Nytorgsgatan skadades.

ingen misstänkt har häktats för någon av de tre explosionerna den 17 oktober.

Sprängning i trapphus i Abrahamsberg. Foto: Elin Angvarsson.

12 oktober: Kraftig explosion i trapphus i Abrahamsberg

Under natten till den 12 oktober exploderade det i ett trapphus i Abrahamsberg. Senare visade det sig att det finns starka kopplingar mellan explosionen i Abrahamsberg och Södermalm.

Ingen i trapphuset skadades i explosionen.

Ingen är häktad misstänkt för sprängningen.

Gatukiosken sprängdes i bitar. Foto: Christian Lärk.

23 augusti: Gatukök i Solna sprängdes i bitar

Under natten till den 23 augusti sprängdes ett gatukök i Solna i luften. Rutor på en skola, bara 40 meter från gatuköket, krossades.

Ingen person kom till skada i explosionen.

Ingen misstänkt är häktad.

År 2020 börjar lika illa som 2019 slutade. På nyhetssändningarna pratas det flitigt om hur den livsfarliga dynamiten stjäls på byggarbetsplatser runt om i Sverige. Att det stjäls dynamit är ingenting som är nytt, vilket jag flera gånger tidigare har påtalat. Och som finns med som exempel här på min blogg, i flera inlägg. Jag startade denna blogg under 2015 där jag redan då påtalade riskerna med, att hur lätt det är att komma över dynamit i Sverige. Och vilka konsekvenser detta kan medföra i orätta händer. Nu ser vi resultatet// Henrik.

För att komma till artikeln tryck HÄR