Olagliga sprängningar – Sprängattentat utförda tidigare än 2013

Scrolla nedåt i listan.


 

Dynamitligan kvar i häktet

Publicerad 17 september 2008 09.39

Två andra domar och en samlad attack mot polisens taffliga spanare – försvarsadvokaternas strategi hjälpte inte. Hovrätten behövde bara fundera några minuter: de häktade i dynamitligan ska stanna i häktet.

MALMÖ. – Det tyder på att de kommer att bli dömda, säger åklagaren Bo Albrektsson.
Åklagarens slutsats delas av en av de häktades försvarare, advokaten Hans Orrenius:

– Det lutar åt ett fällande.

De fem misstänkta dömdes i tingsrätten för att ha flyttat 70 kilo dynamit från Vellinge till en förvaringsbox på Malmö centralstation. Hjärnorna i dynamitligan, två före detta medlemmar i Hells Angels, fick ett och ett halvt års fängelse. Tre villiga medhjälpare dömdes till mellan sex och tolv månaders fängelse.

Helt orimliga straff, hävdade försvarsadvokaterna när dynamithärvan togs upp av hovrätten i en välbevakad säkerhetssal.

Försvararna saknade allt från fingeravtryck och beslagtagna handskar till vettig spaning och bevis på att dynamiten var livsfarlig.

Det går, hävdade advokaterna, att banka och hamra och misshandla dynamiten utan större risk. Det händer ingenting om man inte har sprängkapslar.

– Vi vet inte ens om det fungerar, eftersom man inte gjort en provsprängning. En häpnadsväckande brist, ansåg Mikael Nilsson, som försvarade ligans misstänkte ledare, ofta beskriven som en av landets farligaste män.

Mest kritik riktade advokaterna mot polisens taffliga spaningsarbete. Polisens filmade bevis är så skakiga att man inte kan se vem som är vem, det saknas långa sekvenser och spaningsledaren var så förvirrad att han inte verkat se mycket mer än att det kommer en bil.

– Han tycks syssla med allt annat än det han var där för, sade Mikael Nilsson, som ansåg att ligaledaren måste frias i brist på bevis.

Åklagaren Bo Albrektsson avvisade försvarets rad av invändningar.

– Okej, polisens spanare hade varit stressade, men det är ingen tvekan om att han sett och känt igen flera av de åtalade.

– Har man spanat på ligaledaren i flera år är det klart att man känner igen honom.

Ett annat stickspår, enligt åklagaren, var allt tal om dynamithotet mot Malmö centralstation. Det handlar inte om livsfarlig dynamit eller inte, utan att den olagliga användningen av dynamit ”ökat katastrofalt”.

– Det här är ett grovt brott eftersom organiserade brottslingar allt oftare spränger bilar och annat för att förvirra polisen, sade Bo Albrektsson.

Han yrkade därför att tingsrättens fängelsedomar skulle stå fast. Hovrättens dom kommer den 30 september.

För att komma till Artikeln tryck HÄR

 

Lämna ett svar