Olagliga sprängningar – Sprängattentat utförda 2014

4 Scrolla nedåt i listan.


 Ytterligare en sprängning i Rosengård

SPRÄNGDÅDVid 18-tiden på julafton skedde ännu ett bombdåd i Malmö. Någon form av sprängladdning detonerade vid fastighetsbolaget Victoria Parks kontor i stadsdelen Rosengård, dvs. samma lokaler som utsattes för två bombdåd för några dagar sedan.

Sprängladdningen ska ha detonerat på gårdssidan av byggnaden och uppges ha orsakat omfattande skador. Det blev hål i en vägg, vattenläckage och flera fönster splittrades.

Inga människor uppges ha skadats fysiskt. Polisen menar emellertid att personer som befann sig i närheten kan behöva vård på grund av chock. En 15-årig yngling, vars härkomst inte uppges, har gripits misstänkt för inblandning i dådet. Brottsrubriceringen är grov allmänfarlig ödeläggelse

Polisen arbetar utifrån teorin att sprängdåden kan vara en hämnd


Kraftigt sprängattentat mot Rättscentrum i Malmö

SPRÄNGATTENTAT Omkring kl. 23.20 på söndagskvällen sågs två män placera ett föremål vid tingsrättens entré i den byggnad som kallas Rättscentrum i Malmö, där delar av åklagarmyndigheten och tingsrätten är inrymd. Föremålet visade sig vara en kraftfull sprängladdning som detonerade strax därefter.

De materiella skadorna är omfattande. Tingsrättens entré och delar av byggnadens fasad förstördes. Tryckvågen från explosionen fick ett flertal rutor att krossas i intilliggande fastigheter. I en fastighet ska två balkonger ha förstörts. I en annan fastighet ska en balkongdörr ha lossnat och flugit in i en lägenhet, vilket ledde till att en boende skadades.

Ett vittne som uttalat sig för media uppger att han i direkt anslutning till sin bostad kunde se åtminstone 50 krossade rutor. Det totala antalet är sannolikt betydligt högre än så. Rättscentrum ligger på Porslinsgatan i centrala Malmö.

Det fanns vid 01.20-tiden på natten inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet. Inga signalement uppgavs på de två män som av vittnen setts placera sprängladdningen vid tingsrättens entré.

En inte alltför djärv gissning är dock att dådet är någon form av hämnd, maktdemonstration eller krigsförklaring mot rättsväsendet från den grova och i huvudsak invandrardominerade organiserade brottsligheten i Malmö. Några har velat skicka ett meddelande till åklagare och domare, sannolikt relaterat till något eller några specifika rättsfall där grovt gängkriminella står åtalade eller har dömts.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Sprängattentat mot nöjesbåt i Malmö

En sprängladdning detonerade vid entrén till restaurangbåten Prins Bernhard vid Skeppsbron i Malmö natten till måndagen. Explosionen orsakade begränsade skador i området kring entrén men ingen människa kom till skada. Ett fönster på en fastighet i närheten blåstes ut.

Smällen vid halv två hördes över en stor del av innerstaden. Polisen känner inte till något eventuellt motiv och riktar inte misstankarna åt något särskilt håll.

Prins Bernhard hyser en pub och nattklubbslokaler som vid tidpunkten för sprängningen var tömda på folk. År 2011 utsattes nöjesbåten för tre liknande spräng- och brandattentat, även då med begränsade skador.

– Vi utreder givetvis om det kan finnas något samband mellan dessa attacker men också med en rad andra sprängattentat i Malmö, säger Skånepolisens informatör Nils Norling.

För att komma till artikeln tryck HÄR


bilde

Sprängattentat mot restaurang

En krog på Baltzarsgatan fick sin entrédörr söndersprängd under natten till torsdagen. Polisen inväntar nu resultatet av den tekniska undersökningen.

Larmet inkom till polisen strax före klockan tre. Ett område i anslutning till platsen spärrades av, och ungefär tre timmar efter själva smällen, som ska ha hörts över stora delar av centrala Malmö, kom teknikerna dit.
– Man har säkrat vissa fynd, som nu har skickats för analys, berättar Nils Norling vid polisens informationsavdelning.

Vad som exploderat vill han inte uttala sig om, och inte heller om huruvida det föreligger någon koppling till något av de många andra sprängdåden i Malmö på senare tid.
– Vi kan inte direkt sätta den här händelsen i samband med någon annan händelse. Vi kommer givetvis att kontrollera om samband finns. Men det här rör sig om en egen, separat utredning.

Enligt Nils Norling ska det inte ha förelegat någon hotbild mot krogen.
SR Malmö, på andra sidan gatan, fick ett av sina fönster skadat som en följd av tryckvågen.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Fyra häktade för att ha planerat sprängattentat

Idag häktades de fyra unga män som i veckan greps i en lägenhet i Husby, misstänkta för att ha planerat ett sprängattentat. Målet ska ha varit Bandidos lokaler i Huddinge.

Enligt en källa till Aftonbladet ska polisen ha fått korn på männen efter att en annan man berättat för polisen att hans son, som hoppat av det kriminella nätverket Original Gangsters, kidnappats för att tvingas utföra ett sprängdåd mot det hus som Bandidos hyr i Huddinge.

Men polis och åklagare är förtegna om detaljerna kring brottet och vill inte bekräfta kopplingar till gängkriminalitet.

– De har häktats, misstänkta på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse säger åklagare Ann-Marie Green.

Vad är det man velat spränga?

– Just motivet till det här är ingenting vi vill kommentera i nuläget. Utredningen är inne i en känsligt läge precis så här i början.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Sprängattentaten har fördubblats i Malmö

Antalet sprängattentat i Malmö har fördubblats sedan förra året. Enligt uppgifter till TV4Nyheterna är Malmö nu en av de städer i Europa där det sker flest sprängdåd.

Se filmen <iframe src=”http://www.tv4play.se/iframe/video/3018143?starttime=0″ width=”320″ height=”180″ scrolling=”no” frameborder=”no”></iframe>


 

Sprängmedel stjäls från byggen

Grovt kriminella stjäl sprängämnen från, bland annat, bygget av Citytunneln.

Det misstänker polisens bombgrupp.

– Kriminella kommer över legala sprängämnen illegalt. Och då får man titta på var dessa finns. I Stockholm går det knappt att sätta spaden i marken utan att behöva spränga, säger bombteknikern Lars-Göran Mårtensson.

I takt med att militären gjort det svårare för utomstående att komma åt deras vapenarsenal har grovt kriminella hittat nya sätt att tillskansa sig sprängämnen. Nämligen civila byggarbetsplatser. Det menar Lars-Göran Mårtensson på Nationella Bombskyddet, polisens bombgrupp.

– Militären har mycket bättre koll på sina förråd än tidigare, förvarar inte sakerna ute i skogen som man tidigare gjort. Att stölderna därifrån minskat är alldeles uppenbart. Men hur mycket det stjäls ute i det civila samhället har vi inte riktigt koll på.

Det är relativt sällan som grovt kriminella ägnar sig åt att tillverka egna bomber, enligt Lars Göran Mårtensson.

– Trenden när det kommer till hemmatillverkade bomber är att det är något ungdomar ägnar sig åt. Men det är knappast något vi träffar på i den kriminella världen. Det talar för att tillgången på fabrikstillverkade sprängämnen är god.

Ändå är bomber inget ovanligt beslag vid husrannsakningar hos grovt kriminella.

– Grovt kriminella får inga legala tillstånd för att köpa sprängämnen, men ändå är det just legala sprängämnen som vi hittar vid många husrannsakningar. Då får man börja i den änden: Vilka har tillgång till detta? De stora förbrukarna är gruvindustrin, stenbrott, vägbyggen, och övriga byggen. Det är vår arbetshypotes, säger Lars-Göran Mårtensson.

Mörkertalet är stort, misstänker polisen.

– Ta Citytunneln i Stockholm till exempel. När de jobbar som mest bränner de av flera ton sprängmedel – varje dag. Då är det svårt att hålla koll på om några kilon kommer på avvägar här och där. Den typen av stölder polisanmäls sällan, säger bombteknikern Jörgen Jandelin till tidningen Svensk Polis.

Lars-Göran Mårtensson instämmer:

– Det är inte särskilt dyrt för företagen att köpa sprängämnen. Även om man märker stölden är man nog inte jättepigg på att anmäla och visa att man brustit mot föreskrifter och tillsyn.

Lars-Göran Mårtensson har sin bas i Skåne. Det mesta sprängmaterial som beslagtas där har stulits utanför Sverige. Men i Stockholm rör det sig mer om inhemska material. Användningsområdet är dock oftast detsamma – hot.

– Om man vill skrämmas så åker man oftast inte förbi och skjuter på exempelvis en restaurang. Utan då hänger man en laddning på ytterdörren eller fönsterkarmen för att på så vis skicka ett meddelande, säger Lars-Göran Mårtensson.

original

Lämna ett svar