Olagliga sprängningar – Sprängattentat utförda 2015

Scrolla nedåt i listan.


 

Bomben på Bruksgatan ovanligt kraftfull

644x429(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True_Undefined)

SKÅNE Bomben som briserade på Bruksgatan var av en helt annan kaliber än de sprängladdningar som exploderat runt om i Helsingborg tidigare i år.
– Det här var en helt ny typ av sprängning, det är en evig tur att ingen person skadades, säger polisens utredare Matz Härle.

Publicerad 29 december 2015 14.15 · Uppdaterad 29 december 2015 16.08

Matz Härle har i år utrett ett tiotal sprängdåd i Helsingborg. Med begränsad framgång. I några fall har polisen sina aningar om vem eller vilka laddningarna riktats mot. Men någon misstänkt finns inte för något dåd och i flera fall ter det sig obegripligt varför sprängladdningar briserat på adresser där endast oförvitliga människor bor. En av få gemensamma nämnare i några fall är att det varit frågan om handgranater.

Det var sannolikt just en sådan som i september exploderade i lokalen på Bruksgatan där nattklubbarna Urban Bar och Svartklubben har sin verksamhet, alltså samma lokal som var måltavla för måndagsnattens sprängning.

– Första gången kastades troligtvis en handgranat in i lokalen. Den här gången exploderade sannolikt en sprängladdning utanför lokalen. Och det var inte frågan om en handgranat utan något betydligt kraftfullare, säger Matz Härle.

Polisens kriminaltekniker har inte kunnat slå fast viken sorts sprängladdning det rör sig om.

– Men det är en typ av sprängning som är helt ny för oss. Det var en oerhört kraftig detonation. Jag är förvånad över den stora förödelsen och det är en evig tur att ingen människa kom till skada. Bara någon minut tidigare vistades folk i närheten, säger Matz Härle.

Något uttalat hot mot nattklubbarnas ägare, personal eller mot själva verksamheten finns enligt ägarna inte.

Polisen bearbetar nu tips men konkreta spår efter gärningsmannen eller gärningsmännen saknas.

– Vi har en hel del analysarbete framför oss, bland annat ska vi granska filmer från övervakningskameror. Och som alltid är vi tacksamma för alla iakttagelser som kan ha gjorts, säger Matz Härle.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Kraftig explosion har hörts vid klubblokal

Publicerad

En kraftig explosion har skett utanför en nattklubbslokal i Helsingborg.

Explosionen har orsakat stora skador på fastigheten, men inga personer ska ha skadats.

– Bombtekniker har varit på plats och gjort en kontroll, säger Magnus Lefèvre vid Skånepolisen.

Strax innan 01-tiden, natten mot måndag, får polisen samtal om en detonation på Bruksgatan i Helsingborg. Flera fönsterrutor ska ha krossats och polis är på väg.

– Det har skett någon form av detonation, explosion i någon form av klubblokal på Bruksgatan i Helsingborg. En rätt så kraftig explosion enligt inringarna, det sägs att rutor ända upp på tredje våningen ska ha splittrats, säger Stephan Söderholm hos Skånepolisen.

Om rutorna tillhör intilliggande byggnader eller själva klubblokalen är dock okänt i nuläget. Explosionen ska ha skett på gatan utanför klubblokalen.

Bombtekniker skickades

Efter detonationen skickades bombtekniker för att undersöka så att det inte fanns något mer som kunde explodera.

– Och det fanns det inte, säger Calle Persson på polisens ledningscentral på måndagsmorgonen.

Därefter tog kriminaltekniker över.

– Och så har vi haft dörrknackning under natten och förhört vittnen, säger Calle Persson.

Händelsen är i nuläget rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person ska ha kommit till skada.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska lokalen tidigare ha utsatts för en liknande explosion i höstas.

Vid 05-tiden hade bombtekniker varit på plats och gjort en kontroll.

– Det är väldigt stora skador på fastigheten, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Ingen är ännu frihetsberövad i samband med detonationen och polisen har heller ingen misstänkt.

– Under dagen ska vi prata med de som disponerar lokalen, säger Calle Persson.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Explosion i Helsingborg

Publicerad 9 december 2015 02.08 · Uppdaterad 9 december 2015 02.09

En kraftig explosion inträffade sent på tisdagskvällen invid Brunnbäcksgatan i Helsingborg. Och den polispatrull som undersökte larmet blev, vid ett tillfälle, beskjutna med grön laser, skriver Skånepolisen på sin hemsida.

Det var strax efter klockan 22 på kvällen som polisen först ryckte ut till Fyrverkargatan i Helsingborg. En ruta på en bil hade krossats och någon hade därefter kastat in ett föremål som orsakat en explosion.

Bombtekniker kom till platsen för att undersöka bilen innan bärgning. Men medan poliserna på plats jobbade kom ytterligare en smäll, rapporterar Expressen och Aftonbladet på nätet. Det var då som ytterligare en patrull kom och det var den som blev beskjuten med grön laser.

— Det luktar bränt i området men vi vet inte vad det är som har detonerat, säger Stephan Söderholm vid Malmöpolisen till Expressen.

Det finns inga uppgifter om personskador.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

”Spräng- ämnen är en ny trend”

  • Avspärrat. Boende i två trappuppgångar på Sommarvädersgatan evakuerades under tiden polisens bombgrupp arbetade i källaren. Efter tre skjutningar mot de misstänkta föremålen kunde de boende på eftermiddagen återvända till sina lägenheter.

Vid 14-tiden hade bombskyddet skjutit tre gånger mot ett paket med misstänkt explosivt innehåll och hyreshuset på Sommarvädersgatan betraktades som säkert.

Därmed kunde boende i de två trapphus som evakuerades strax efter klockan nio i går morse börja återvända till sina lägenheter.

Det var en polispatrull i den gänginriktade Trygg-i-Göteborg-satsningen som på morgonen gjorde vad som beskrivs som en rutinkontroll av källarutrymmen i huset. I ett uppbrutet källarförråd hittade de ett paket som ledde till att polisens bombgrupp tillkallades.

I huset är en person med koppling till den södra sidan i gängkriget i Biskopsgården skriven.

Konflikten fick i tisdags en ny och skrämmande dimension då polisen meddelade att bilsprängningen i Torslanda i juni var mord. I explosionen dödades fyra personer. En av dem var den fyraåriga flickan Luna. Bland de tre män som dog fanns en med kopplingar till den norra sidan i gängkonflikten.

Mot den bakgrunden är det högintressant att avgöra när det misstänkta sprängmedlet hamnat i källaren på Sommarvädersgatan; om det förvarats där en längre tid eller nyligen lagts dit.

Polismästare Robert Karlsson kan inte säga hur länge de förmodade sprängämnena legat i källaren.

– Vi vet inte hur länge detta legat i källaren. Och det är för tidigt att säga om det hänger ihop med något annat ärende, säger han.

Sedan bombskyddet avslutat sin insats lämnade ambulans och räddningstjänst Sommarvädersgatan och polisen inledde en vanlig teknisk undersökning av fyndplatsen i källaren.

Hos polisledningen i Göteborg finns en beredskap för ökat våld efter beskedet att bilen i Torslanda var försedd med sprängmedel som fjärrutlösts.

– Jag har lämnat information om detta till polisen i Storgöteborg och vi har gjort vissa förberedelser. Vilka dessa är vill jag inte gå in på i detalj, säger Robert Karlsson.

Kriminella har under senare tid allt mer börjat använda sprängmedel i stället för skjutvapen.

– Vi ser helt klart en trend när det gäller sprängämnen. Det är ett verktyg som den grova organise-rade brottsligheten på ett tydligare sätt börjat använda sig av. Det ser vi här och även i Skåne där stora beslag gjorts av handgranater.

Om detta generellt sett betyder att de kriminella blivit mera planerande, vill Robert Karlsson inte spekulera i. Men beträff- ande bilbomben i Torslanda säger han: – Det är klart att det kräver helt andra och betydligt större kunskaper att aptera en bomb i en bil än att bara ställa sig upp och skjuta med ett vapen. Det kräver inte så mycket kunskaper.

Fyndet på Sommarvädersgatan rubriceras som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

”Bomb” låg  i källaren

Boende evakuerade: ”Det är inte mycket som chockar mig längre”

Klockan nio i går morse fick boende i två uppgångar på Sommarvädersgatan lämna sina lägenheter med anledning av misstänkt bomb.

När polisen går ner med bomb-roboten sitter Raul Bostina, 19 år, och tittar. Han jobbar natt och fick inte tillräckligt med sömn i dag. Snart ska han tillbaka till jobbet. ”Pang” låter det från trappuppgången och han hoppar till där han sitter i solen under tallen.

– Jag trivs här, jag har mina kompisar här och jag jobbar och tar hand om mig själv. Man kan inte springa runt och tro att det kommer hända något, det är synd att det ska behöva vara såhär men vad ska man göra, säger han.

Gården mellan husen på Sommarvädersgatan är avspärrad. De blåvita plastbanden går i sicksack mellan tallar och gungställningar. Bakom hörnet står tre brandbilar och en ambulans i beredskap och bombteknikerna fortsätter med sitt andra försök till att oskadliggöra den misstänkta bomben. ”Pang” igen.

Det är kyligt men solen värmer ganska bra fortfarande. Ingela Ågren har varit på plats sedan det började i förmiddags. Hon är ordförande i den lokala hyresgästföreningen och var den som öppnade upp lokalen för att släppa in de evakuerade.

– Senast jag öppnade upp lokalen var när det var skottlossning för några år sedan, säger hon.

Utanför lokalen står Susanne med sina två hundar. Hon fick bråttom ut och har fortfarande på sig sin pyjamas.

Klockan nio kom nämligen polisen och knackade på hennes dörr. De berättade om den misstänkta bomben och att den hittats direkt under hennes lägenhet varpå hon snabbt gick ut.

– Det är inte mycket som chockar mig längre men när de sa att det ligger en bomb i källarförrådet under min lägenhet så blev jag faktiskt riktigt rädd. Jag blev helt darrig i benen, säger Susanne som inte vill uppge sitt efternamn.

Hon har bott här i många år och tycker det är finfina grannar och bra natur – men stöket är för jobbigt.

– Jag har bott här i 23 år men jag vill härifrån, säger hon.

På gården är det ganska tomt. Men några har slagit upp sina fönster för att titta på när bombteknikerna i astronautdräkter rör sig mellan skåpbil och trappuppgång. Andra boende i området står ute i höstsolen och tittar.

Bombmännen bakom avspärrningarna förbereder sig för ett tredje och sista ingrepp.

Adolf Taikumer står och talar med sin granne. Han har bott i området i 50 år nu och tycker det är tråkigt att området är stökigt och att många väljer att flytta därför.

– Jag tänker vad fan händer på vår gård? Du ser att det är fint här, grönt och skogen alldeles bakom. Man kan inte bo finare. Inga betongväggar ingenting, säger han och fortsätter.

– Det tråkiga är att folk flyttar. Men de ska inte vara rädda för Biskopsgården tycker jag.

Skärmklipp


 

 Fyra dog i explosion
– utreds som mord

Publicerad 27 okt 2015 13:18


Rättegång om bomb- sprängningen inleds


 Närhet till våldet ökar otryggheten

Kriminella sprängdåd beskrivs ofta som interna uppgörelser av polisen.
Men våldet påverkar ändå många stadsbor.
— Man bryr sig inte längre när man hör en sprängning, säger Gabriella Svensson som snart flyttar från Malmö.

Hon trodde aldrig att hon skulle flytta från sin hemstad Malmö.

Sommarens granatkastningar i staden har skrämt henne. Men framför allt är det en händelse förra sommaren, vid hyreshuset där hon bor, som gjort avtryck.

— Plötsligt hörde vi en väldig smäll, någon sköt in genom ett fönster på bottenvåningen. Minuterna senare kryllade det av poliser på innergården där mina barn sprungit och lekt under tiden. Det var riktigt obehagligt.

Hon berättar om drogförsäljning nära huset, om kanyler och blodiga toalettspappersbitar i trappuppgången.

— Till och med barnen säger: Kan vi inte flytta? Jag oroar mig mycket för dem. Känner mig inte alls trygg när de är på innergården längre. Inte när våldet verkar slå så random, jag tänker på skjutningen vid Mobilia, alldeles vid en hamburgerrestaurang full av människor.

I höst går flyttlasset till en villa på landet.

— Där kanske man drabbas av ett villainbrott. Jag är trött på att känna mig avtrubbad, man bryr sig inte längre här i Malmö när man hör en sprängning.

TT har vart i kontakt med flera mäklare som menar att Malmö fått dåligt rykte efter alla våldsamma dåd. De flesta vill inte figurera med namn då de inte vill stöta sig med kollegor. Malmöbor som söker hus på landet nämner händelserna och säger att de vill flytta av omsorg för sina barn, uppger två mäklare till TT.

Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förstår att våldsdåden kan få människor att vilja flytta.

— Jag har full respekt för den känslan, utsätts man i sitt närområde förstår jag att man blir orolig. Det är därför polisen måste klara att gripa personerna som står bakom detta. Malmöborna förtjänar det. Det är viktigt att man inte vänjer sig vid det här.

Men det händer saker även på andra håll, menar hon.

— I Malmö finns en extrem utsatthet på grund av tillgången på vapen. Men enligt polismästare Stefan Sintéus har det till exempel varit 17 sprängningar i Helsingborg i år, detta är inte ett specifikt Malmöproblem, det är ett nationellt problem.

Göteborg och Malmö sticker ut i TT:s genomgång av sommarens skottlossningar och explosioner. Men det har också skjutits i till exempel Kramfors, Stockholm och Eskilstuna.

Marie Torstensson Levander, professor i kriminologi, säger att det som påverkar folks trygghet mest är det som sker i vardagen. Att till exempel ständigt se skräpiga miljöer och krossade bilrutor på gatan påverkar en negativt.

— Den som upplevt en sprängning på nära håll känner påverkan i sitt vardagsliv. Ju längre ifrån du kommer, desto mindre påverkad blir du.

Att lämna Malmö på grund av våldshändelserna är ingen spontan sak.

— Det ska gå ganska långt innan man tar ett sådant beslut. Hur som helst leder det till en negativ spiral. De som har möjlighet att lämna gör det och situationen för dem som är kvar blir ännu värre. Resurssvaga har inte möjlighet att flytta.

I oktober är dags för en ny trygghetsundersökning i Malmö.

— Det ska bli jätteintressant att se om det påverkat. Min gissning är att om september och oktober blir lugna månader, så kommer sommarens händelser inte att avspeglas i undersökningen.

Olaglig sprängning


 Attentat mot polisen i södra Stockholm

Först kom larm om en brand vid poliskontoret i Tumba söder om Stockholm.

Sedan inträffade en explosion under en polisbuss som stod i närheten – med poliser i.

Strax efter midnatt larmades räddningstjänst och polis om en brand i Tumba.

– Man trodde först att det var vid en pizzeria, men det visade sig vara poliskontoret, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisens kommunikationscentral.

Exploderade under polisbuss

Det brann utanför poliskontoret. Elden spred sig aldrig in i lokalen, men orsakade vissa skador på fasaden.

En timme senare kom ytterligare ett larm från Tumba.

Då hade en explosion inträffat.

– Det var under en polisbuss med personal i, säger Sven-Erik Olsson.

Han berättar att fordonet stod i närheten av poliskontoret, på en sidogata. Vad som exploderat är ännu oklart.

Söker vittnen

Ingen person kom till skada vid dådet, men det blev skador på polisbussen.

Polisen har inlett förundersökningar i båda fallen gällande grov mordbrand respektive mordförsök. Polisens tekniker kommer bland annat att undersöka det skadade fordonet.

Ingen har gripits och polisen uppmanar den som vet eller har sett något som kan sättas i samband med natten händelser att höra av sig.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Polisbuss med fyra poliser i exploderade

Efter upptäckten, förra helgen, att över ett halvt ton dynamit olagligt förvarats på olika adresser i Falkenberg visar det sig att kontrollen av sprängämnen från myndigheternas sida i många fall är helt obefintlig

När en person eller ett företag i sprängbranschen ska inhandla dynamit finns ett tydligt regelverk där användaren ska redovisa kompetens och rätt förvaring, det menar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sprängaren kan då ansöka om exempelvis en ton dynamit för en årsförbrukning. Men hur mycket av sprängämnet som sedan används finns det i stort sett ingen kontroll av från myndigheterna

– Nej, du behöver inte rapportera hur mycket du gjort av med eller hur mycket du har kvar. Men du måste ha en bokföring. Men det är ingen automatisk avstämning, så det finns möjlighet att bryta mot lagen och skaffa mer dynamit än man har tillstånd till, säger Ingemar Malmström avdelningschef hos MSB.

”Skulle kunna användas var som helst”

Det innebär att en person med tillstånd att spränga kan lagra stora mängder dynamit över tid i stort sett utan kontroll.

– Det finns inget automatiskt sätt att inköpen summeras, så ingen har kontroll över det totala inköpet, ingen utom den som köper varorna. Om jag förstått det rätt, om det som händer i Falkenberg så, är det ju en person som inte är lämplig att hantera explosiva varor som har kommit över dem.

Bara en person i en sprängfirma behöver lämna in utdrag ur polisens misstanke och belastningsregistret. Ingen annan sprängare. Det här omöjliggör kontrollen av vilka som jobbar med sprängmedel.

– Det betyder ju som det har visat sig nu i Falkenberg, och även i händelser tidigare, att sådana som i princip är terrorister skulle kunna använda sprängämnen var som helst utan att man har kontroll på det, säger Erik Nilsson sprängämnesexpert och tidigare chef inom dåvarande Sprängämnesinspektionen.

För att komma till artikeln tryck HÄR

För att se tv inslaget tryck  HÄR


Fynd på 550 kilo dynamit – inblandad har nazistkoppling

Två män har häktats vid Varbergs tingsrätt efter fynden av totalt 550 kilo dynamit. Ytterligare två personer misstänks för inblandning.

Männen, som är 30 och 41 år, misstänks för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Dynamiten hittades i deras bostäder i Falkenberg, varav 350 kilo i 41-åringens bostad, samt i en bil med koppling till männen.

– Han har ett helt fredligt syfte med innehavet. Jag vill inte gå närmare in på det men han har inte något brottsligt uppsåt med innehavet, säger den äldres försvarare, Anders Roy, till P4 Halland.

I utredningen figurerar också en 33-årig man och en 71-årig kvinna. Båda är misstänkta för delaktighet i hanteringen av det drygt halvt ton tunga dynamitpaketet.

Hittades på gård

Det hela uppdagades i fredags då 33-åringen greps i en bil. På en gård utanför Falkenberg där mannen bor hittades de första 50 kilona dynamit. På samma gård greps även 30-åringen liksom den 71-åriga kvinnan. Polisen vill inte gå in på vilken relation kvinnan har till de andra tre.

Under lördagen kom uppgifter om den 41-årige mannen. Vid en husrannsakan hemma hos honom på en annan plats utanför Falkenberg hittades 350 kilo.

I en bil på en parkeringsplats på den adressen hittades ytterligare 150 kilo sprängämnen. Bilen ägs av en anhörig till 41-åringen.

Enligt tidningen GT ska en SD-politiker i Halland vara inblandad men det vill polisen inte kommentera.

– Jag kan inte svara på det, säger Tommy Nyman, presstalesman vid Hallandpolisen till TT.

Kvinnan och 33-åringen släpptes efter förhör men båda är fortfarande misstänkta.

I nazistkretsar

30-åringen är känd i nazistkretsar. Hemma i bostaden har han ett altare med bilder av Hitler och boken Mein Kamf.

TT: Hur värderar ni hans nazisympatier i det här sammanhanget?

– Det har vi med hos i bakfickan. Vid en husrannsakan i hans bostad fann vi tecken som tyder på att han har starka sympatier åt nazisthållet, säger Nyman.

TT: Kan det förklara hans intresse för sprängmedel?

– Däri kan man bara spekulera. Vi är nöjda med att ha fångat in det här partiet, det kan i alla fall inte användas till brottslig verksamhet.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Känd nazist häktas
efter dynamittillslag

Publicerad 21 jul 2015 09:52

En av de två män som misstänks för det stora dynamittillslaget i Falkenberg är känd i högerextrema kretsar och är tidigare dömd för brott med rasistiska inslag.

För ett år sedan dömdes han för grovt olaga hot sedan han slagit en yxa i ytterdörren till en granne med invandrarbakgrund.

En mängd nazistisk propaganda har nu tagits i beslag och Säkerhetspolisen är inkopplad.

– Jag vet att det framkommit i utredningen tecken på att han skulle ha sådana sympatier, säger Tommy Nyman, informatör vid polisens presstjänst i Halland.

På tisdagsförmiddagen häktades de båda männen för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Båda männen erkänner brott.

Totalt rör det sig om 550 kilo sprängmedel som påträffats på tre olika platser. Vid en av fyndplatserna – i en lada där en nazistfana satt upphängd – påträffades två lådor fyllda med 50 kilo dynamit gömda bakom en murstock. Hemma hos en av männen påträffades 300 kilo dynamit paketerat i papplådor och i samme mans fann polisen 150 kilo.

En av de två männen har vana att hantera sprängämnen, vilket Tommy Nyman på polisens presstjänst bekräftar. Enligt uppgift till GT har den äldre av de två männen, en man i 40-årsåldern, arbetat med bergsprängning under flera år.

Den yngre mannen, en man i 30-årsåldern, är dömd för en lång rad brott. Bland annat med rasistiska inslag. Förra året dömdes han för att ha hotat en granne med invandrarbakgrund och slagit en yxa i grannens dörr. I samband med husrannsakan fann polisen då en mängd nazistföremål och litteratur.

Mannen själv sa att han hade mycket föremål med anknytning till andra världskriget – även sovjetiska.

Tidigare dömd

Men mannen har befunnit sig i den så kallade vit makt-miljön i över ett decennium. Han har också tidigare dömts för brott med rasistiska inslag. För tre år sedan dömdes han för att ha bussat sin hund på en man med invandrarbakgrund samtidigt som han skallade honom och skrek rasistiska tillmälen om att mannen var en ”apa” och ”apjävel”.

I våras dömdes mannen senast. Då för händelsen med yxan till sex månaders fängelse för grovt olaga hot och skadegörelse.

Säkerhetspolisen följer ärendet, enligt kommunikationschefen Mark Vadasz:

– Vi följer det som sker i Halland noggrant och känner till ärendet. Mer i detalj kan vi inte gå in i, säger han.

Det var i fredags som polisen gjorde en husrannsakan hos en man närstående den nu anhållne mannen i 30-årsåldern. Då gjordes det första beslaget av 50 kilo sprängämnen och de båda togs in till polisen. Men bara mannen i 30-årsåldern fick bli kvar hos polisen som misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Häktades på sannolika skäl

Dagen därpå framkom uppgifter om att även en andra person kunde ha sprängämnen hos sig. Under lördagen gjordes därför en husrannsakan hos en man i 40-årsåldern. Där påträffades ytterligare 500 kilo dynamit samt tändhattar som används för att spränga dynamiten.

Den äldre av männen har erkänt brott och motsatte sig inte heller åklagarens krav på häktning under tisdagen.

– Han vill medverka till den här sakens riktiga utredning. Jag har förstått att han inte haft något brottsligt uppsåt om detta och har gett en förklaring till varför han haft detta förvarat i ett flerbostadshus, säger den 40-årige mannens advokat Anders Roy.

Han är nu på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Även advokaten som försvarare den yngre av de två häktade männen säger att hans klient erkänner och vill medverka i utredningen.

– Han erkänner gärningen och innehavet av det som påträffats hos honom. Han vill bidra till utredningen och har så gjort från första stund, säger Lars Brandel.

Enligt honom har hans klient köpt den dynamit som påträffades hemma hos honom av den äldre mannen. Motivet för köpet känner han inte till.

Han tillbakavisar inte uppgifterna om hans klients politiska åsikter men säger att något motiv kopplat till dessa inte framförts.

– Han har ett enormt intresse för andra världskriget, SS och Hitler. Han ligger långt ut till höger, säger Lars Brandel.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Kände nazisten provsprängde dynamit på gården

SPRÄNGÄMNEN+FBG+2

Den 30-årige nazisten har medgett att han köpt 50 kilo dynamit.

I polisförhör erkänner mannen också att han genomfört en provsprängning på sin gård, erfar Aftonbladet.

– Det var en fruktansvärd smäll. Det var riktigt otäckt, säger en granne.

Tidigt en morgon för knappt en månad sedan skakades området kring gården i Falkenberg av en kraftig detonation. Det var den 30-årige nazisten som häktats för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor som sprängde en bit dynamit.

– Det var en enorm fruktansvärd smäll. Det var riktigt otäckt, säger en granne till Aftonbladet.

– Vi vaknade av knallen. Den gjorde så att hela huset skakade. Det rök över hela åkern och det spelades också hårdrocksmusik i bakgrunden.

Flera grannar berättar att de trodde att det var en hembränningsapparat som exploderat. Först efter det stora polistillslaget i fredags insåg de att det i själva verket rörde sig om en provsprängning.

– Det känns väldigt läskigt att de haft sprängmedel här. Vårt hus hade ju kunnat fara i luften, säger en granne.

Erkänner sprängning

I förhör med polisen har 30-åringen medgett att han köpt 50 kilo dynamit av den 41-årige man som också är häktad, enligt uppgifter till Aftonbladet. Den 41-årige mannen hade kontaktat 30-åringen via Facebook och frågat om han ville köpa ”dynis”.

I förhören har 30-åringen också berättat om spräningen. Den ska ha skett av ren nyfikenhet.

Mannen har uppgett att han bar ut en bit sprängmedel och en tändhatt bakom huset. Sedan ska han ha använt ett bilbatteri för att detonera laddningen. Enligt Aftonbladets uppgifter ska han i förhör ha berättat att han för ungefär en månad sedan tog en bit dynamit och tändhatt till en åker bakom huset där laddningen detonerades.

Den 41-årige säljaren ska ha instruerat 30-åringen om hur han skulle spränga på rätt sätt.

Erbjöds köpa

Sprängmedlet ska han ha köpt för drygt tre månader sedan, och enligt Aftonbladets uppgifter var det 41-åringen som erbjöd sprängmedlet till försäljning. Då ska 30-åringen ha erbjudits att köpa 50 kilo av dynamiten Fordyn för dryg 1 200 kronor. Han ska för ungefär en månad sedan också ha blivit erbjuden att köpa hela partiet på 500 kilo för 11 000 kronor.

Enligt polisen skulle 50 kilo Fordyn göra mycket stor skada om det detonerades samtidigt. Ett säkerhetsavstånd på flera hundra meter skulle krävas om mängden detonerades på ett öppet fält.

Ska hålla förhör

Vad mannen hade tänkt att göra med dynamiten är i nuläget oklart. Tommy Nilsson, pressinformatör på polisen i Halland, är fåordig om syftet med sprängladdningsköpet.

– Det är det vi håller på att ta reda på om det finns möjlighet. I nuläget kan jag bara spekulera, och det ska jag inte göra. Vi tar reda på fakta, säger han.

I 30-åringens hem har polisen också hittat bland annat walkie-talkies och annan kommunikationsutrustning, enligt Aftonbladets källor. En radiomottagare finns också varit installerad i huset där han bodde.

Polisen har också beslagtagit en stor mängd flygblad för Nationalsocialistisk front, såväl som nazistiska minnesföremål och annat grovt rasistiskt material som tidningar och affischer.

De som bor runtomkring beskriver 30-åringen som udda.

– Vi hade inte mycket kontakt, men det är ofta mycket folk där på kvällarna. En gång pratade vi över staketet. Då berättade han att hans hund var folkilsk, säger en granne.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Vän till häktad nazist: ”Skrev att han byggde

Publicerad 22 jul 2015 20:59

Den kända nazisten som häktats efter att polisen hittat 50 kilo dynamit i mannens uthus ägnade ofta flera timmar om kvällarna där.

– Jag vet inte vad han gjorde där, men han skrev att han byggde och fixade, säger en av mannens vänner.

Den nazist i 30-årsåldern som köpte 50 kilo dynamit sitter häktad för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Även om mannen från Halland har varit aktiv i vit makt-kretsar under ett decennium och gillar flera nazistiska grupper på Facebook kom hans åsikter som en överraskning för nya bekantskaper i hans umgängeskrets.

– Jag träffade honom nyligen i Grekland på semester. Jag är flygrädd och han höll mig i handen under flygresan, han var jättegullig. Vi har hörts sedan dess, säger en vän till mannen.

De skulle eventuellt träffas för att grilla under veckan. Och senare i sommar planerade hon att besöka honom i hans hem. Hon är chockad över att få veta de anklagelser som riktas mot honom.

– Jag hade planerat att besöka honom i sommar. Men nu lär inte det bli av…

Dömts för flera brott

Mannen har erkänt brott. Han ska också ha blivit erbjuden att köpa ytterligare 500 kilo dynamit av den man i 40-årsåldern som också sitter häktad.

Men de 50 kilo dynamit han redan ägde skulle kunna skada människor på flera hundra meters avstånd.

– Han erkänner gärningen och innehavet av det som påträffats hos honom. Han vill bidra till utredningen och har så gjort från första stund, säger hans advokat, Lars Brandel.

Mannen hade mängder av nazistpropaganda och -litteratur i sitt hem. Han har också dömts för flera brott med rasistiska motiv.

För ett år sedan dömdes han för grovt olaga hot sedan han slagit en yxa i ytterdörren till en granne med invandrarbakgrund.

– Han har ett enormt intresse för andra världskriget, SS och Hitler. Han ligger långt ut till höger, säger Lars Brandel.

Med anledning av mannens långa brottsregister och hans nazistiska bakgrund är polisens utredning bred. Man arbetar utifrån teorin att dynamiten var avsedd för brottslig användning.

Genomförde bussförarutbildning

Dynamiten som mannen köpte forslades i mannens bil till ett uthus där han parkerade sin bil. Där gömde han dynamiten bakom en murstock. Nu säger mannens väninna att han ofta ägnade flera timmar i sitt uthus.

– Han skrev ofta till mig runt midnatt. Då hade han alltid varit ute i flera timmar i ladan. Och jag vet inte vad han gjorde där, men han skrev att han byggde och fixade. Men jag reagerade väl inte på det.

Mannen har ett stort intresse av bilar, och de senaste veckorna har mannen ägnat åt en bussförarutbildning.

Under utbildningen visades mannens rasistiska åsikter, för första gången under den kortare period de har haft kontakt.

– ”Det är bara massa jävla invandrare här”, sa han. Jag vet inte om han har något emot det, men det lät så.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Så stor blir förödelsen
av 500 kilo dynamit

Publicerad 22 jul 2015 17:07

500 kilo sprängmedel beslagstog i en bostad i Halland.

Effekterna om det skulle detonera i centrala Göteborg skulle vara förödande.

Bomben skulle ge stora skador – upp till 500 meter från platsen.

– Den här laddningen skulle ge en kraftigare effekt än bomben Breivik använde, säger Bo Janzon, bombexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Två män, en man i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern, sitter häktade misstänkta för brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor.

Den äldre mannen misstänks ha sålt 50 kilo dynamit till mannen i 30-årsåldern som är en känd nazist – via Facebook.

I källaren till det flerfamiljshus i Halland där den äldre mannen bor hittade polisen 350 kilo dynamit. Sedan hittade man ytterligare 150 kilo sprängmedel som har förvarats i en bil utanför bostaden.

– Ett halvt ton sprängmedel är oerhört mycket. Skulle man smälla av det här i ett tätbebyggt område skulle det ge liknande skador som Breiviks bomb gav, säger Bo Janzon, tidigare forskningschef på FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut).

”Högre detonationskraft”

Bomexperten menar till och med att det skulle kunna ge en kraftigare effekt än den bomb som Anders Behring Breivik detonerade i Oslos regeringskvarter 2011.

– Fordyn är ett ämne som är ännu kraftigare ämne med en högre detonationskraft med kraftigare stötvågor.

Skulle en bomb med 500 kilo dynamit detonera på Kungstorget i centrala Göteborg skulle skadorna bli förödande. Bo Janzon menar att det skulle behövas ett säkerhetsområde på 500 meter åt varje håll.

– Det farliga är fönster som går sönder. Det skulle bli stora splitterskador och många som dör. I en stad är det dessutom helt oberäkneligt vilka effekter det skulle bli, säger Bo Janzon.

”Kan ge enorma skador”

Sprängmedlet som hittades i ett flerfamiljshus i Halland används vanligen vid gruvbrytningar. Men då tillverkar man ofta sprängmedlet på plats.

– Det här är synnerligen allmänfarlig vårdslöshet. Det måste förvaras i ett säkert godkänt förråd. Om det skulle sprängas får ingen komma till skada.

Att mannen i 30-årsåldern, som sitter häktad för innehav av 50 kilo sprängmedel, har uppgett att han köpte det för att ”ha skoj” är Bo Janzon kritisk till.

– Det här är inget sprängmedel som du har skoj med. Det kan ge enorma skador. I jämförelse innehåller en handgranat två hekto sprängmedel.

”Fullständigt åt skogen”

Ingmar Malmström är enhetschef på enheten för farliga ämnen på MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap). Han blir upprörd när han får höra om den stora mängd sprängmedel som har beslagtagits.

– Det är fullständigt åt skogen. Jag blir upprörd att det förekommer i sådana här kretsar. Det här är ett sprängämne som används professionellt under kontrollerade former. Inte av privatpersoner som inte vet vad de har att göra med, säger Ingmar Malmström.

Vilka skador skulle ett halvt ton sprängmedel kunna leda till i centrala Göteborg?

– Oavsett var du spränger ett halvt ton sprängmedel får du stora skador. Inne i staden skulle det bli enormt stora skador av tryckvågen – den skulle vara helt enorm. Det skulle bli massor med splitter och delar från byggnader som slit loss.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Ny sprängning i Malmö

Publicerat söndag 26 juli kl 08.02

Strax efter halv fem på söndagsmorgonen skedde en explosion på Rönnblomsgatan i Malmöstadsdelen Värnhem.

– Vi får flera samtal av personer som vaknat av en kraftig detonation. Någon uppger att det luktar bränt utomhus. Vi skickar patruller till området där smällen hörts och anträffar tre fyra bilar på Rönnblomsgatan som är splitterskadade, säger Stephan Söderholm, informatör vid polisens ledningscentral Syd, till TT.

Enligt polisen tyder de spår man säkrat på att det är en handgranat som exploderat. Bombtekniker är på väg för att undersöka platsen.

Inga personer har kommit till skada, enligt polisen.

Morgonens explosion är en i raden av många sprängningar i Malmö under den senaste tiden. I flera av fallen har det rört sig om handgranater.

– Men sprängningen skiljer sig lite från andra sprängningar, som varit riktade mot andra platser och myndighetsbyggnader, säger Stephan Söderholm.

Explosionen skedde i närheten av det kommunala bostadsbolaget MKB:s studentboende, men polisen ser i nuläget ingen anledning att tro att sprängningen riktats mot MKB.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Nytt sprängattentat skakade Malmö i natt

MALMÖ En explosion inträffade under natten mot torsdagen på Adelgatan i centrala Malmö. Polisen har ännu ingen misstänkt för händelsen.

Flera personer hörde under natten mot torsdagen av sig till polisen, med anledning av den kraftiga smällen. Klockan var 02.32 när den första inringaren hörde av sig.
– Det är en tre-fyra stycken som har ringt, men vi har inte kunnat lokalisera något i nuläget, sade polisens vakthavande befäl Magnus LeFevre när Skånskan talade med honom klockan 03.

Efter en stunds letande lyckades polisen dock lokalisera själva detonationsplatsen.
– Det är på Adelgatan. Det har legat en restaurang där tidigare men jag kan inte svar på vad det är för verksamhet nu, uppgav Magnus LeFevre.

I samband med explosionen har det uppstått skador på fönster och dörrar samt på fordon som stod på gatan.
– Det finns spår på platsen som tyder på att det varit en kraftig detonation, konstaterar Magnus LeFevre.

Polisen ägnade torsdagsmorgonen åt att förhöra vittnen.
Teknikerna lämnade platsen cirka kvart i sju, och samtidigt hävdes avspärrningen, berättar Emily Garnheim, presskontakt vid polisens ledningscentral. Så väldigt mycket mer har hon inte att säga.
– Nej, vi har inte så mycket att gå på än så länge. Vi har inte fått tag i ägaren, och vet således inget om koppling till tidigare händelser.

Det är nämligen långt ifrån första gången som lokalen på Adelgatan utsätts för attentat. Den 15 april förra året hittades två handgranater, varav den ena detonerad, utanför lokalen, och den 27 maj samma år utsattes lokalen för ett brandattentat.

Enligt Emily Garnheim vidtar nu en intensiv jakt efter ytterligare information.
– Man söker först och främst efter fler vittnen. Dessutom vill vi ta reda på om det finns övervakningskameror i området, som fångat händelsen på film.

För att komma till artikeln tryck HÄR

 


Startsidan / Senaste nytt / TT / Inrikes

Sprängladdning vid flerfamiljshus

BROTT. En explosion skakade Hofverbergsgatan i norra Helsingborg i natt. Enligt polisen rör det sig om någon form av sprängladdning med tillräcklig kraft för att döda.

Ingen person ska ha skadats i explosionen men tre bilar och entrén till ett trapphus i byggnaden har fått skador, bland annat har fönster och bilrutor krossats.

– Vi misstänker brott. Någon har uppsåtligen apterat eller detonerat någonting, säger Marcus Andersson, inre befäl vid polisen i nordvästra Skåne.

TT: Vad hade hänt om någon befunnit sig på platsen?

– Då är min bedömning att den personen hade blivit allvarligt skadad, eller rent utav avlidit.

Händelsen rubriceras tills vidare som allmänfarlig ödeläggelse, men det kan komma att ändras om det visar sig att sprängningen varit riktad mot någon.

– Vi har haft tekniker på plats i natt, och avspärrningarna har nu hävts. Vi får gå vidare och se vad som kan ligga bakom det här, den bilden har vi inte ännu, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressinformatör vid polisen i Nordvästra Skåne.

 

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Sprängdåd mot gym i Helsingborg

En sprängladdning detonerade vid Classic Gym på Södergatan i Helsingborg strax före klockan 01 natten till fredag.

Ett vittne ska ha hört explosionen och sedan sett en rökpuff.

-Det var en kraftig detonation som hördes på långt håll. Någon form av sprängladdning har använts men det är oklart vilken typ, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Lokalen var tom vid explosionen och ingen person kom till skada.

– Det blev materiella skador på skyltfönstret men bara begränsade skador på inredningen. Sannolikt har sprängningen skett utifrån, säger Hans Nilsson.

Polisens tekniker är på plats och Nationella bombgruppen ansluter från Stockholm under natten.

– De ska genomföra en undersökning för att säkra eventuella spår.

Enligt Nilsson känner polisen inte till att det ska ha funnits någon hotbild mot gymmet.

– Men vi kommer givetvis att titta på det också.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Bil totalförstörd vid sprängning

 

Detonation vid föreningslokal i Stockholm

En detonation ägde rum vid ett flerfamiljshus i södra Stockholm i natt.

Måltavlan kan ha varit en kurdisk föreningslokal.

– Vi tittar på det, säger John Larsson, KC-befäl vid Stockholmspolisen.

Polisen klassar sprängningen som en särskild händelse.

Larmet till polisen om en detonation i Fittja, i södra Stockholm, inkom vid 01.44 natten mot måndag.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska explosionen ha inträffat vid en kurdisk föreningslokal i källaren till flerfamiljshuset. Det bekräftades av polisen tidigare i morse.

– Det stämmer men det är svårt att säga i nuläget om det har någon koppling till explosionen eller inte. Det finns ett företag i lokalerna också, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Vi tittar på vad bakgrunden kan vara nu.

Polisen har klassat det inträffade som en särskild händelse. Det innebär att extra resurser kan frigöras.

– Det är inte ovanligt att vi gör det vid grövre brott. Det gör att vi kan använda resurser från hela länet. Till exempel kan vi kalla in radiobilar från när och fjärran, säger Lars Byström.

Inga personskador

Inga personer skadades vid explosionen, men flera rutor hade krossats.

– När patrullen kom dit rök det och luktade bränt, men det var ingen brand. Ett antal fönsterrutor på fastigheten har gått sönder vid källarplan och till lägenheten ovanför, säger John Larsson, KC-befäl vid Stockholmspolisen.

Det är oklart om händelsen har något samband med den oroliga demonstration när grupper av turkar och kurder drabbade samman vid Sergels torg i Stockholm.

– Vi ska titta på om det kan finnas någon koppling under dagen, säger Lars Byström.

Bombtekniker var på plats

Under natten har bombtekniker arbetat på platsen, som spärrades av. Den tekniska undersökningen pågick till inpå morgonen.

– Arbetet på plats är avslutat nu. Det återstår att se om det finns några fynd som kan leda oss vidare, säger Lars Byström.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

För att komma till artikeln tryck HÄR

 


Bilexplosion har koppling till gängkonflikt

 

En av de omkomna i gårdagens bilexplosion i Göteborg är en tongivande gängmedlem i 30-årsåldern. Det uppger källor till SVT Nyheter. Totalt dog fyra personer i explosionen, varav en är ett barn i förskoleåldern.

Polisen bekräftar nu för SVT Nyheter att en av de avlidna personerna i bilen har koppling till gängkriminalitet. Den avlidne mannen med gängkopplingar har enligt uppgifter till SVT Nyheter varit inblandad i senaste årens gängkonflikter i Göteborg. Hotbilden mot honom har länge varit stor. Och enligt uppgifter till SVT Nyheter hade han skottsäker väst när bilen exploderade.

Det var strax efter klockan 17 på fredagseftermiddagen som en bil exploderade i rondellen vid Torslanda brandstation i Göteborg. Tre personer som satt i bilen avled direkt av explosionen, barnet fick livshotande skador och dog under natten.

– Vi har nu transporterat bort bilen och ska göra en noggrann teknisk undersökning, sa Robert Karlsson, chef för polisens utredning av grova brott i region Väst, till SVT Nyheter på fredagen.

En förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts. Dessutom håller man vittnesförhör och undersöker olycksplatsen.

”Hörde fruktansvärd smäll”

Janne Wolltin blev ögonvittne till händelsen och berättar för SVT Nyheter om den fruktansvärda smäll han hörde när han körde in i rondellen:

– Jag såg delar flyga omkring högt upp i luften och såg sedan resterna av en bil. Först trodde jag att den hade kört in i räcket, men det var en kraftig explosion. Jag körde fram och tog med mig brandsläckaren ut. Jag tror det var fyra personer i bilen.

Vad tänkte du när du hörde smällen?

– Vad är detta för någonting? Men när jag kom fram så såg jag att det måste ha varit en bomb i bilen. Det var helt sönderslitet, framdelen till motorn och allt var borta, säger Janne Wolltin.

Trafiken leddes om

Explosionen som inträffade på väg 155 vid rondellen utanför brandstationen i Torslanda orsakade stora trafikstörningar på grund av avspärrningarna. Vägen stängdes av helt och trafiken dirigerades om vid Volvo Sörredsvägen, Björlandavägen och Kongahällavägen.

Flera chockade vittnen befann sig vid olycksplatsen.

På fredagskvällen kopplade stadsdelen in en grupp. Chockade togs emot i kyrkan i Amhult.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Sprängning vid samlingslokal

2015-07-21

En explosion inträffade vid en samlingslokal i Malmö i natt.

Polisen har just nu ingen misstänkt för sprängningen – där en person skadades.

– Folk skrek och sprang, ingen förstod vad som hade hänt och alla var rädda, säger vittnet Ghanem Almanei.

 

Vad som uppges vara en samlingslokal i Malmö på Norra Grängesbergsgatan utsattes i natt för en sprängning.

Polisen fick larmet vid 02.17.

– Det har varit någon form av detonation i en lokal på Sofielunds industriområde. Vi är på plats och jobbar. Just nu pågår det en teknisk undersökning, säger Lars Lindwall, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

”En rejäl smäll”

En person har blivit skadad i samband med explosionen.

– En person är förd till sjukhus. Jag vet inte vad det är för form av skador förutom att de ska vara lindriga, säger Lindwall.

Ghanem Almanei befann sig inne i lokalen och uppger att över 50 personer befann sig där, bland dem många kvinnor och barn.

– Det kändes i hela byggnaden. Det var en riktigt rejäl smäll, säger han.

En äldre man som befann sig utanför ska ha skadats, enligt Ghanem Almanei.

De ska ha fått en skymt av några personer, men har inte kunnat lämna några exakta signalement.

– Jag såg en cykel och några som cyklade iväg, men de försvann. Vi vet inte vilka de är, säger han.

Efteråt var rädslan stor bland de som befunnit sig i lokalen, och Ghanem Almenei är skakad.

– Jag mår dåligt och känner mig inte trygg. Det här ska vara ett tryggt land, men nu känner jag mig inte trygg.

Ingen misstänkt

Enligt uppgiftslämnare har vittnen sett en person slänga in en handgranat in mot lokalen.

– Det kan jag inte uttala mig om utan det får jag överlåta till den tekniska undersökningen. Men någon har gjort något för att det ska ske, det har inte hänt av sig självt, säger Lars Lindwall.

Har ni någon misstänkt?

– Nej.

Pågår ett aktivt sök efter misstänkt?

– Nej det gör det inte men det pågår en teknisk undersökning, säger Lars Lindwall.

Två bilar förstördes i samband med explosionen.

Lämna ett svar