Sprängmedel flödar fritt


Under denna sida vill jag visa hur dynamiten verkar flöda fritt bland kriminella. Man kan undra vad sprängbranschen och myndigheterna gör åt detta. Finns det inga lagar och regler kring hur dynamiten får hanteras i Sverige? Som jag ser det är det oerhört skrämmande att det verkar vara så lätt att komma över dynamit// Henrik.

Scrolla nedåt i listan


Fyndet i lägenheten: Nio kilo dynamit och nazistmaterial

GÖTEBORG 

Nio kilo dynamit, en mängd nazistmaterial och en ”dödslista” över bland annat vänsteraktivister och journalister hittades i en lägenhet vid Opaltorget i Göteborg i november förra året.

Nu åtalas en man för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Jag vill bara leva mitt liv ute i skogarna, säger mannen i förhör.

Enligt polisen var det i samband med ett rutiningripande mot en misstänkt narkotikapåverkad person i Göteborgsstadsdelen Tynnered som beslut togs om att göra husrannsakan i en lägenhet i närheten.

När poliserna kom in i lägenheten noterade de att den ”var full med nazistiska symboler”; Flaggor med nazistiska symboler, en bild på Adolf Hitler, flygblad från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och olika militära föremål, vapendelar och ammunition.

När Säkerhetspolisens personal kom till lägenheten fann de i köket, med en stor röd hakkorsflagga på väggen, nio kilo dynamit i form av sprängpatroner.

– Han medger att det funnits hemma hos honom och att det är han som handhaft det. Han har en inställning som är att han skulle vilja bo ute i skogen och då skulle vilja ha skjutvapen. Ungefär så. Sprängmedlen säger han att han hittat, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström, vid riksenheten för säkerhetsmål.

Säger sig ha tillhört nazistorganisation

Lägenhetsinnehavaren uppger att han tidigare för många år sedan varit medlem i Svenska motståndsrörelsen, som i dag bytt namn till Nordiska motståndsrörelsen, och att han varit en av de ledande i Soldier of Odin.

I förhör tillfrågas han om ett mejl han skickade till en av de ledande medlemmarna i Svenska motståndsrörelsen 2009 där han uppgav sig vilja ”ge sitt liv för Moder Svea”.

Andra i hans omgivning uppger för polisen att han ligger långt ut till höger politiskt.

– Jag är inte samma person som jag var då. Då ville jag strida på grund av alla våldtäkter och mord som sker, säger mannen och uppger att han sökt både till hemvärnet och för jobb som väktare men nekats på grund av sin bakgrund.

– Det var då. Nu så vill jag bara leva mitt liv ute i skogarna.

En ”dödslista”

Samtidigt har Säkerhetspolisen funnit vad som beskrivs som en dödslista på mannens dator med en mängd porträttbilder på vänsteraktivister, journalister och lokala personer med invandrarbakgrund som döpts till namn som ”döda1” och ”döda2”.

En del av namnen har förts upp i en liten rödsvart anteckningsbok under rubriken ”folkförrädare/rasförrädare”.

– Jag gillar inte folk som förråder sitt land och globalister, säger mannen då han tillfrågas om bilderna och listan.

Globalister har i den antisemitiska miljön kommit att bli ett ord liktydigt med ”sionister” eller judar med ett påstått intresse av världsherravälde.

Du skriver att de är med på listan och ska utrotas. Alltså är det en lista på folk som du vill ha ihjäl?, frågar förhörsledaren mannen.

– Nä, det är mer en ventilation. Hur skall jag kunna ha ihjäl dom? Jag vill bara att de skall försvinna från mitt land. När man blir arg ibland så skriver man en massa.

Varför har du döpt filerna med döda/dödas?

– Det är till moder Svea, för att avreagera mig. I en krigssituation i ett fullt sunt fungerande land hade de stått till svars för landsförräderi, säger mannen men uppger att han är emot våld.

Tidningen Expo kunde också i samband med tillslaget i november 2017 avslöja att mannen så sent som ett par månader tidigare hade gjort utfall mot vad han beskrev som ”sionister och globalister” i en stor Facebookgrupp.

De beskrevs som ”ett virus som måste försvinna, samt alla förrädare som samtycker och bidrar med detta” och han avslutade med

”… Hell Moder Svea! Hell alla motståndsmän/kvinnor! Vi syns på slagfältet och i Valhall…”

För fynden i mannens lägenhet åtalas han nu misstänkt för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

För att komma till Expressen tryck HÄR

50 kilo sprängmedel hittad i skog vid E18

PUBLICERAD: 

En hundägare hittade en väska i en skog i Västerås.
Inuti fanns 50 kilo sprängmedel.
I jakten på bombmisstänkta har polisen försökt gillra en fälla.

Upptäckten gjordes i slutet av januari.

En person ur allmänheten, som gick i ett skogsområde vid E18 i Västerås, anträffade en gömd väska.

– Privatpersonen rastade hunden och såg väskan i en terräng, säger Johan Thalberg, polisens presstalesman i Västmanland.

De kontaktade polisen som åkte ut till platsen och beslagtog fyndet.

Bombtekniker kunde senare konstatera att det handlade om 50 kilo sprängmedel, enligt Aftonbladets uppgifter. I väskan låg även tändanordningar, uppger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Stor spaninsats

Polisen hade ingen misstänkt i ärendet. Man bestämde därför sig för att lägga tillbaka väskan och bygga upp en välplanerad insats, enligt uppgifter till Aftonbladet. Bland annat satte man ut spanare i området – som dygnet runt hade uppsikt över skogen.

– Man har gjort vissa utredningsåtgärder kopplad till den här väskan, men det är ingenting som vi kommenterar närmare, säger Thalberg.

Efter drygt två veckors insats har man nu gått över till så kallad inre spaning, uppger källor för Aftonbladet.

För att komma till Aftonbladet tryck HÄRSprängmedel från svenska bolag i sprängningarna

Sprängningarna i Sverige genomförs till största del med sprängmedel från svenska bolag.

Det säger polisens underrättelseenhet till Svenska dagbladet.

Pressen på regeringen att skärpa kontroller vid byggarbetsplatser ökar samtidigt.

Förra året anmäldes 257 sprängningar. I mitten av januari skedde årets första sprängdåd, därefter har det varit sprängningar på flera håll i Sverige, bland annat i Kista, Husby och Helsingborg.

Hur kriminella får tag i sprängmedel är en central fråga för polisen. Enligt underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, kommer materialet från licenserade svenska företag i sprängningsbranschen, det framgår av ett  mejl som SvD tagit del av: ” Bedömningen att sprängmedel som används i kriminella konflikter till största delen kommer från företag som har licens för legal import och innehav av sprängmedel”.

Brister i kunskap

Bergsprängningsentreprenörernas förening, BEF, samlar företagen i branschen, och har hand om hundra miljoner kilo sprängmedel varje år i hela landet. Vissa av dessa saker anses av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vara mycket stöldbegärliga.

– Det är en tillståndspliktig verksamhet som bedrivs i 290 kommuner som har tillsyn, klart att det är svårt för varje kommun att ha tillräckligt med kunskap, det finns stora brister, säger Jan Johansson, ordförande i BEF, till SvD.

En riskzon har också tidigare pekats ut är byggarbetsplatser. Jan Johansson säger sig inte känna till att det stjäls men att det kan vara så att stölderna inte anmäls. Han skulle gärna se att företagen fick utökade möjligheter att göra registerkontroller.

Moderata riksdagsledamoten kritisk

Förra året la regeringen ut ett uppdrag där man skulle se över reglerna kring civila sprängmedel och att de eventuellt kan skärpas. Deadline för uppdraget är november 2021, något som fått moderata riksdagsledamoten Johan Forsell att reagera.

–Situationen är akut, det är komiskt att det ska ta så här lång tid, säger han till SvD.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i ett mejl att myndigheterna redan börjat arbeta med frågan och ett exempel är att polisen vill inrätta ett gemensamt bombdatacenter.

För att komma till Expressen Tryck HÄR


Polisen fann sju hekto dynamit och sprängpatroner vid insats

Två män satt i bilen som polisens insatsstyrka stoppade i Örgryte. I bagageutrymmet fanns krutstubin, sprängpatroner och batterier. 

Hemma hos den ene mannen hittade polisen sju hekto dynamit. 

För detta döms den 43-årige mannen till 15 månaders fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och ett antal drogförseelser, rapporterar Göteborgs-Posten.

Gömt i en soffa i 43-åringen vardagsrum hittade polisen en tygkasse som innehöll ett antal paket inlindat i aluminiumfolie och papper. Den rosa substansen visade sig vara dynamit.

– Jag förvarade det åt en vän. Jag kunde inte bara säga nej, har mannen sagt i förhör enligt GP.

Tolv detonationer skedde i Storgöteborg 2019

Den 43-årige mannen har hävdat att det inte har funnits de vitala delar som krävs för att åstadkomma en explosion. Enligt mannens uppfattning var preparatet därmed ofarligt och han har också inför domstol sagt sig vara helt säker på att dynamiten inte var avsedd för ”några kriminella sprängningar”.

Utredningen mot den andre mannen, som är en 28-årig professionell bergsprängare, pågår.

Under 2019 kallades nationella bombskyddet till tolv detonationer som skedde i Storgöteborg. Ingen av dem medförde några personskador.

För att komma till Expressens artikel tryck HÄR


Byggare stal sprängämnen på jobbet – hade arsenal hemma

Den 34-årige mannen jobbade på olika byggen. Ingen märkte att han under många år tog med sig sprängmedel hem. Men när polisen gjorde en husrannsakan i 34-åringens lägenhet hittade man en privat vapenarsenal.

BROTT  

Odetonerade sprängämnen, så kallade dolor, kan uppkomma på olika sätt. Sprängkapseln kan ha satts ner snett i sprängämnet så att det aldrig detonerar. Eller så kan sprängkraften från den första sprängraden slå sönder kopplingssystemet på senare hål, så att det inte detonerar.

Eftersom det händer relativt ofta blir det många dolor. När de uppkommer ska en sprängansvarig komma ut på bygget, ta hand om sprängämnet, köra det till ett förråd eller förstöra det.

En 34-årig man från ett samhälle norr om Stockholm har under många jobbat i anläggningsbranschen på olika byggen. Han är sprängutbildad och har godkännande att hantera sprängmedel. Men han har inte följt reglerna, utan under tolv år stulit överblivna sprängämnen från olika byggarbetsplatser.

De explosiva ämnena har han sedan förvarat i sin lägenhet…..För att läsa hela artikeln tryck HÄR

Precis som jag har påtalat flera gånger i min blogg består snart Sverige av ett minfält. Ordförande Jan Johansson på Bergssprängningsentreprenörernas förening erkänner ogenerat att det finns ”kopiösa mängder” odetonerade sprängämnen kvar efter sprängningar. Detta är oerhört skrämmande och man kan fundera på om det inte finns något ansvar att rensa bort dessa odetornerade sprängämnen efter avslutade sprängningar. Vilka andra yrkesgrupper skulle få lämna kvar potentiella dödsfällor? Tänk om en elektriker skulle lämna efter sig en strömförande diskbänkar, oskyddade kabla mm. Eller en vägarbetare skulle lämna efter sig en omarkerad grop i vägbanan. Att vara kriminell i Sverige måste vara väldigt enkelt, för det är bara att gå efter sprängfirmorna och ta med sig det som lämnas kvar. Helt sjuk tycker jag detta är. // Henrik


24 kilo sprängmedel hittade i Sundbyberg

I lördags påträffades 24 kilo sprängmedel i en skogsdunge i Sundbyberg. En förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har påbörjats.

Det var i lördags kväll som två personer hittade 24 kilo sprängmedel i ett mindre skogsområde i Sundbyberg.

– Nu jobbar vi med spårsäkring och vi får se vad det leder till. I nuläget ser jag beslaget som en viktig del i vårt arbete med att minska tillgången på explosiva ämnen och vapen i den kriminella miljön, säger Anders Rissel, chef för lokalpolisområde Solna.

Sprängämnena låg i en väska och personerna som gjorde fyndet kontaktade polisen som sedan kom till platsen. Innehållet i väskan är skickat på analys för att se om det är möjligt att säkra spår.

En förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholms län, säger att den här typen av fynd är mycket ovanliga.

– Det här är inget som händer särskilt ofta. 24 kilo sprängmedel är väldigt mycket, och att de låg gömda i en skogsdunge tyder på att de förmodligen inte var tänkta att användas för exempelvis byggnadsarbete. Om några dagar kommer innehållet i tillbaka från analys, säger Carina Skagerlind.

Var det någon fara för personerna som gjorde fyndet?

– Nej, sprängämnena var inte apterade, så ingen fara förelåg för de personer som hittade väskan.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Sophämtare avslöjade sprängämnen i villaidyll

Sophämtaren reagerade på att något som liknade sprängämnen syntes genom garageporten i villakvarteret.

När polisen kom till platsen hittade 75 kilo sprängämnen, stubin och flera sprängkapslar – nu åtalas en man vid Helsingborgs tingsrätt.

– Man kanske tappar respekten för det, säger han i förhör enligt Helsingborgs Dagblad.

En morgon i maj kallades polisen till ett villakvarter i Helsingborg. En sophämtare att slagit larm efter att ha sett något han trodde var sprängämnen i en öppen garageport.

När polisen kom till platsen visade det sig att sophämtaren hade rätt.

I garaget hittade polisen tre säckar på vardera 25 kilo fyllda med sprängämnen. I garaget stod även en låda med sprängmedel och i buskarna i närheten låg två stora rullar med stubintråd.

Bombteknikerna som kallades till platsen konstaterade att sakerna förvarades på ett sätt som innebar risk för att något skulle kunna explodera, skriver Helsingborgs Dagblad.

Erkänner brott: ”Tappat respekten”

Nu åtalas familjefadern, som bor i huset, vid Helsingborgs tingsrätt.

Mannen, som jobbar med explosiva varor, säger att han förvarat grejerna hemma efter ett jobb, och sedan glömt att ta med dem tillbaka till arbetsplatsen.

– Man kanske tappar respekten för det. Att slänga med en kartong över helgen kändes inte som ett brott, säger han i polisförhör enligt Helsingborgs Dagblad.

Åklagaren yrkar på att mannens ska dömas till dagsböter. Mannen erkänner brott.

Riktigt skrämmande. Vad hade hänt om dessa 75 kilo hade kommit i fel händer// Henrik

För att komma till artikeln tryck HÄR


Publicerad 18 February 2019

25-åring hade kilovis med sprängmedel och amfetamin – döms till fem års fängelse

Dynamit och tändmedel hittades vid husrannsakan. Foto: Polisen.

Misstänkta medhjälpare frias – döms för andra narkotikabrott

KÅSEBERGA.

En 25-årig man förvarade 8,3 kilo amfetamin och 39 kilo sprängmedel i en bostad i Kåseberga. Nu döms han som ensamt ansvarig till flera års fängelse. Två andra män som misstänkts som medhjälpare frias från inblandning men döms till kortare fängelsestraff för andra brott.

Av

André Kvist

Totalt tolv personer åtalades i samband med diverse narkotikabrott och gällande sprängmedel som hittades i en bostad i Kåseberga. Av dessa hade polis och åklagare tagit ut tre män som huvudpersoner.

I FLERA FALL har olika misstankar beröring med varandra och åklagaren presenterade stundtals samma bevisning under flera åtalspunkter. Det som har störst tyngd inbegriper beslaget på 8,3 kilo amfetamin, 67,5 gram cannabisharts och 39 kilo dynamitsprängämne. Samt 30 krutsprängkapslar apterade på meterlånga krutstubiner som hittades i Kåseberga den 2 mars i fjol.

Ystad tingsrätt bedömer att det är en man, den 25-åring som varit huvudmisstänkt, som ensam bär ansvaret för narkotikan och sprängmedlen. Hans två misstänkta medhjälpare frias från misstankarna angående detta men döms till sex respektive tio månaders fängelse för andra narkotikabrott. 25-åringen döms till fem års fängelse för narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

”Annan påföljd än ett fängelsestraff kan inte komma ifråga”, skriver rätten i sin dom.

Flera kilo amfetamin funna i frys vid husrannsakan. Foto: Polisen.

25-ÅRINGEN LADE inledningsvis skulden på sin yngre misstänkta kumpan, en 24-åring skriven i Malmö kommun. Men under rättegången visade det sig att bevisningen inte höll och 25-åringen erkände slutligen under huvudförhandlingarna. 24-åringen döms för utpressning och övergrepp i rättssak och han ska även betala 7 000 kronor till offret för utpressningsförsöket

Den tredje huvudmannen, en 23-årig Ystadsbo, döms för narkotikaförsäljning och innehav, vilket han erkände.

Huvudmannen förekommer under fem avsnitt i belastningsregisrtet. De senaste gäller ringa narkotikabrott och dopningsbrott.

AV DE ÖVRIGA inblandade är det endast två som frias helt. Det gäller två kvinnor som var misstänkta för penningtvättsbrott. De övriga, samtliga män, får villkorlig dom eller penningböter. En 38-årig man döms till 8 månaders fängelse för narkotikabrott, anledningen är att han under denna tidpunkt dömts til skyddstillsyn.

Ännu ett exempel på att dynamiten flödar fritt bland kriminella/Henrik

För att komma till artikeln tryck HÄR


Bild: Jonas Carlsson | Så här kan dynamit se ut. Bilden är en genrebild.

Hittade dynamit vid rivning

LINKÖPING Ett dynamitfynd gjordes i samband med att en byggnad skulle rivas i Skeda Udde under tisdagen.

Under tisdagen gjordes ett oväntat fynd när en byggnad skulle rivas i Skeda Udde. Bakom byggnaden fanns det som fastighetsägare och entreprenörer trodde var en stängd och låst jordkällare. Här hittades ett antal dynamitstavar.

Vid närmare efterforskningar kunde det konstateras att jordkällaren varit en sprängämnesförvaring under den tid då en lanthandel sålde dynamit. Det här var på 1950-60-talet. Samtidigt visade det sig vid en kontroll från polisen att det inte fanns några tändhattar på dynamiten. Det gjorde den ofarlig.

Polisen kontaktade Nationella bombskyddet som beslutade att dynamiten skulle ligga kvar tills dess att de kunde komma och ta hand om det.

Under förmiddagen på onsdagen beräknar de vara på plats för att hämta dynamiten. Polisen i länet har haft bevakning på platsen där dynamiten ligger så att ingen ombehörig kommer i kontakt med den.

Uppdatering 13:25 Polisens nationella bombskydd har nu varit på platsen och hämtat sprängmedlet, som förs bort för destruktion. Det finns ingen misstanke om brott.

För att komma till artikeln tryck HÄR

 


 

Polisen sprängde 16 kilo upphittad dynamit

16 kilo dynamit hittades. Polisen har sprängt fyndet under kvällen. Foto: TT/arkiv.
16 kilo dynamit hittades. Polisen har sprängt fyndet under kvällen. Foto: TT/arkiv.

Under onsdagen hittades 16 kilo dynamit i en grustäkt strax utanför Sandviken. Nu har polisen detonerat dynamiten. 
– Det lät rejält när det sprängdes, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesman.

Vid 16-tiden anträffades 16 kilo sprängmedel i en grustäkt väster om Järbovallen. Polisen konstaterade att dynamiten var instabil då den ”svettades” nitroglycerin.

Under kvällen har polisen gjort en kontrollerad sprängning av dynamiten på platsen. Polisen har inga misstankar om brott i nuläget.

Var kom all dynamit i från?

– Det vet jag inte, men det hittades i samband med att man tippade rivningsmassor från ett gammalt hus. Troligen fanns dynamiten i huset, säger Daniel Wikdahl, presstalesman hos polisens regionledningscentral.

– Det lät ju rejält när det sprängdes, säger Daniel Wikdahl och fortsätter:

– Om allmänheten hört något i området var det troligen polisen som sprängde.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Grannarna chockade efter sprängmedelsrazzian

 De boende är chockade efter torsdagens polisrazzia hemma hos deras granne i Frölunda. Flera i huset vittnar om hur polisen sent in på natten fanns kvar i bostaden där det enligt uppgifter till GP hittades kilovis med misstänkt sprängmedel. – Jag har känt honom i 14 år, jag har väldigt svårt att tro att det här stämmer, säger en av grannarna.

Under torsdagskvällen gjorde polisen en husrannsakan i ett bostadshus i Västra Frölunda i Göteborg.

Beslutet om husrannsakan togs efter att en man utanför huset skulle kontrolleras av polisen.

I lägenheten där en man i 50-årsåldern är skriven beslag tog polisen enligt uppgifter bland annat vapen, misstänkt sprängmedel och i lägenheten anträffades även symboler som skulle kunna kopplas till nazism.

Olagligt innehav Göteborg

 

 

 

 

När GP är på plats vid adressen under söndagsförmiddagen syns tydliga brytmärken vid mannens bostad där även två yngre män, i 30- respektive 25-årsåldern, greps i samband med razzian.

”Hörde skrik”

De tre männen anhölls under natten mot fredagen misstänkta för misstänkta för grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Flera av grannarna i den äldre av de misstänkta männens trapphus blev vittnen till polisens insats vid platsen.

– Jag hörde hur det bankade och gick ner för att kolla och såg du hur polisen i specialutrustning och hjälmar stod utanför hans dörr. Två personer satt över en man i trapphuset och andra gick in i lägenheten, säger en granne.

Han berättar att han hörde hur polisens insats pågick i trapphuset från omkring klockan 20.00 på torsdagskvällen fram till 01.00 under natten mot fredagen.

– Till en början hörde jag några skrik, senare hörde jag hur det bankades och hur det lät som att det sågades i lägenheten, säger en granne.

En annan granne berättar hur han kom hem mitt under dramat.

– Det stod poliser vid dörrarna och frågade vad vi hette. När de kunde se våra namn i uppgången fick vi tillåtelse att snabbt gå upp. Vi fick inte stå kvar och titta utan det var raka vägen upp, säger en man.

Grannen: ”Trevlig och bra kille”

Uppgifterna om att polisen hittat vapen och vad som misstänks vara upp mot tio kilo sprängmedel i lägenheten kommer för samtliga grannar som GP talar med som en chock.

– Jag känner honom inte, jag har sett honom någon gång. Stämmer det här känns det inte alls bra att det har funnits sådant här där man bor, säger en av grannarna.

En äldre man berättar att han har svårt att tro på att uppgifterna stämmer.

– Jag har känt honom i 14 år. Det är en mycket trevlig och bra kille. Jag har svårt att tro att det här är sant. Jag har själv invandrarbakgrund och han har varit kund i min butik i flera år. Jag har aldrig upplevt något i vare sig vad han har sagt eller utryckt med sitt kroppsspråk att han skulle ha något emot invandrare. Jag förstår därför inte hur det skulle kunna gå ihop med uppgifterna om att han skulle haft nazistsymboler och sprängmedel i sin lägenhet, säger grannen.

Olagligt innehav Göteborg 2

 

 

 

 

Utredningen efter tillslaget leds av kammaråklagare Johan Udén. Varken han eller polisen vill i nuläget gå in i detalj på vad det är man hittat i bostaden mer än att bekräfta att en husrannsakan har gjorts i den och att de tre männen som greps vid platsen är misstänkta för bland annat grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Förundersökningen efter tillslaget leds av kammaråklagare Johan Udén.
Förundersökningen efter tillslaget leds av kammaråklagare Johan Udén.

 

 

 

 

 

Nekar till brott​

Åklagaren vill i nuläget inte kommentera om misstankarna mot de tre männen har stärkts eller försvagats sedan de anhölls under natten mot fredagen.

Två av de misstänkta männen är enligt uppgifter till GP släkt med varandra. Enligt Johan Udén nekar de tre anhållna männen till misstankarna som de har delgivits.

De två yngre männen är enligt Johan Udén kända av polisen sedan tidigare.

– De yngre har väl förekommit tidigare, men det handlar inte om något anmärkningsvärt, den äldre tror jag inte har förekommit alls, säger Johan Udén.

Säpo inkopplat

Förutom polisen i Göteborg är även Säpo inkopplat i utredningen sedan i fredags.

– Vi arbetar tillsammans med polisen i förundersökningen som pågår. Exakt hur vi hjälper till vill jag inte gå in på, men vi medverkar och stödjer arbetet med vår expertis, berättade Karl Melin, presschef för Säpo, för GP under lördagen.

Melin ville då inte närmare gå in på vad som har föranlett Säpos inblandning i ärendet.

– Det är svårt att gå och peka på någonting då det är en pågående förundersökning, det rör helt enkelt vårat uppdrag. Inom ramen för vårt arbete är det ytterst att skydda rikets säkerhet, där ingår även att bekämpa terrorism och skydda den centrala statsmakten.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Tillslag i Borås – fann sprängkapslar och dynamit hos tungt belastad

Olagliga sprängmedel

 

Polisens tillslag skedde den 19 december förra året.

Händelsen började med att en patrull kontrollerade två personer som kom ut från en lägenhet i Borås.

Personerna visade tecken på narkotikapåverkan och polisen tog genast beslut om att det skulle genomföras en husrannsakan i bostaden, där ytterligare två personer befann sig.

Det dröjde inte länge innan poliserna gjorde en rad fynd i köket. I skåp, på kyl, i frys och under diskbänken hittades 65 patroner, en ljuddämpare, 25 gram MDMA och 20 gram amfetamin.

Det allvarligaste fyndet gjordes i ett köksskåp. Där fann polismännen två elsprängkapslar och 750 gram dynamit.

Samtliga fyra personer greps varav en 31-årig man som uppgav att han bodde i lägenhet. Han erkände att alla saker var hans, och förklarade att de andra tre inte hade någonting med det att göra.

Sprängkapslarna och dynamiten hade han bytt till sig och sparat, sa han i förhöret.

Olagliga sprängmedel 2

 

Mannen åtalas nu för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vapenbrott, brott mot vapenlagen och narkotikabrott.

31-åringen är tungt belastad och har ett 30-tal avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes relativt nyligen till sju månaders fängelse för en rad brott.

BT skrev tidigare i sommar om när Grova brott i Borås slog till mot mannen och fann stulna exklusiva fordon samt narkotika.

– Det är en person som vi håller koll på, sa BT:s källa då.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 Dynamitstöld mörkas

66 kilo dynamit stals – är i orätta händer

680 (3)
Den angripna lastbilen var välskyltad när tjuvarna bröt sig in i den och stal 66 kilo dynamit och åtta lådor sprängkapslar då den lämnats obevakad utanför Göteborg.

Publicerad

Säkerhetspolisen utreder flera bombattentat mot flyktingboenden och en vänsterlokal i Göteborg.

Samtidigt kan vi nu avslöja att 66 kilo dynamit med sprängkapslar kommit i orätta händer efter ett inbrott mot en obevakad dynamitlast i Gråbo utanför Göteborg.

Lastbilschauffören låg och sov då tjuvarna slog till.

– Det är aldrig bra att sprängämne försvinner, säger Henric Östmark, forskningschef vid Försvarets forskningsinstitut.

Ett uppbrutet lastbilssläp och en kartong med sprängkapslar dumpad i ett dike intill Stora Lundby golfbana utanför Göteborg är sista spåren efter tjuvarna som slog till mot den obevakade dynamittransporten i juni.

Tio kilo stulen dynamit med tillhörande sprängkapslar ingick i bomberna i Madrid 2004, det värsta terrordådet i europeisk efterkrigshistoria med 191 döda.

I det angripna lastbilssläpet, som bar tydliga orangea skyltar som skvallrade om det explosiva innehållet, fraktades över två ton dynamit och en stor pall med elektroniska sprängkapslar för leverans till en stor sprängämnesdistributör i Torslanda, då chauffören beslöt sig för att övernatta i sin lastbil invid landsvägen en bit utanför Göteborg.

Vaknade av ljud utanför lastbilen – upptäckte män

Tidigt på morgonen uppger chauffören att han vaknade av ljud utanför hytten och kunde bara se på när två, möjligen fler män, försvann i en mörk bil. Borta var 66 kilo dynamit och totalt åtta kartonger med sprängkapslar med ungefär samma vikt.

– De hade brutit sönder låskolven, brutit upp dörren så de måste haft med ordentliga verktyg, säger Janne Andersson, ägaren till Bertil Andersson i Hammar åkeri AB som ansvarade för dynamittransporten.

Han är mycket kritisk till att polisen inte kommit längre i utredningen av den försvunna dynamiten.

– De verkar inte bry sig. Jag fick bara ett papper om att det var nedlagt. Och jag vet inte varför heller för jag tycker det borde de kunna undersöka lite bättre tycker jag. De verkar inte söla något krut på det direkt, säger Janne Andersson.

Kopplade in Säpo

Dynamitkuppen hanterades som ett vanligt stöldärende på Alingsås lokalpolisområde och där bekräftas att utredningen lades ned på dagen tre månader efter anmälan gjordes.

Då hade en kvarglömd – eller dumpad – regnvåt kartong med sprängkapslar som hittades i ett dike inte långt från golfklubben skickats på fingeravtrycksundersökning – utan resultat.

680 (5)
En av de åtta lådorna med sprängkapslar hittades dumpad i ett dike inte långt från brottsplatsen

Ett registreringsnummer som chauffören memorerat var inte heller till någon hjälp – det gick till en motorcykel med ägare i Skåne.

– Det är nedlagt för vi kom inte längre, säger Anders Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Alingsås som fattade beslutet om att lägga ner utredningen.

Men han kontaktade Säkerhetspolisen. Det skedde en månad efter stölden, berättar han.

Stölder av sprängmedel av den här omfattningen är inte vanlig och det kan finnas många intressenter till ett stort parti dynamit på den svarta marknaden. Inte bara inom den mindre seriösa delen av byggbranschen.

– Det är aldrig bra att sprängämne försvinner, säger Henric Östmark, forskningschef i frågor rörande sprängmedel och drivmedel vid Försvarets forskningsinstitut och jämför med de tio kilo dynamit som ingick i Madridbomberna 2004.

Stulen dynamit har använts vid terrordåd

Han hänvisar till en sammanställning han gjorde häromåret i en stor västsvensk utredning där nazister kommit över stora mängder dynamit. Den sammanställningen visade att dynamit med tillhörande sprängkapslar har varit huvudingrediens i flera av de stora uppmärksammade terrorattackerna i Europa.

I Madrid var det just stulen dynamit och stulna sprängkapslar som användes för det hittills värsta terrordådet i europeisk efterkrigshistoria. Den gången hade terroristerna placerat ut tio bomber med tio kilo dynamit och metallskrot vardera i tågvagnar. 191 människor dog i attacken.

680
Stulen dynamit och metallskrot dödade 191 människor vid terrorattacken i Madrid 2004. Varje bomb innehöll tio kilo dynamit.

I bomberna mot Londons tunnelbana och en dubbeldäckare året därpå användes hemmagjorda sprängkapslar och sprängämne, som enligt sammanställningen från Försvarets forskningsinstitutet, är likvärdigt med sprängkraften hos fem kilo vanlig dynamit.

680 (1)
Terrorister med ryggsäckar fyllda med fem kilo sprängmedel kopplade till sprängkapslar sprängde sig i London 2005. 52 människor dog.

Säpo utreder hemmagjorda sprängladdningar

Att så många elektroniska sprängkapslar är i orätta händer ser Anders Johansson vid Alingsåspolisen som särskilt allvarligt.

– Att blanda ihop sprängämne klarar de flesta av genom att slå på internet, för det behöver man inte vara någon raketforskare, men däremot att få igång explosionen det är ofta ett större bekymmer och då kommer de här sprängkapslarna väl till hands, säger Anders Johansson.

Just nu utreder Säkerhetspolisen, Säpo, också en serie hemmagjorda sprängladdningar som placerats vid flyktingboenden och en vänsterlokal i Göteborg. En städare skadades mycket svårt i en av sprängningarna och fyra personer med tydliga band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är misstänkta i den utredningen.

680 (2)
Ett halvt kilo dynamit totalförstörde en gammal Saab vid Försvarets forskningsinstituts tester i samband med att 550 kilo dynamit hittades häromåret hos två män som i dag har samröre med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Chauffören: ”Det är lite hysch-hysch om det här”

Åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål, Mats Ljungqvist, håller i den utredningen och vill inte säga någonting om vilket sprängmedel som använts vid de tre bomberna men bekräftar att han känner till dynamitstölden.

– Jag känner till det. Frågan är då om det har någon betydelse för vår utredning: Nej, ingen direkt betydelse, säger Mats Ljungqvist.

Samtidigt väcker stölden frågor om säkerheten vid hanteringen av lagliga sprängmedel. Chauffören berättar i förhör att han åkte med sin stöldbegärliga och explosiva last från Askersund utanför Örebro under en söndag och skulle komma fram till bolaget som beställt dynamiten under kvällen.

Då grindarna som omgärdade bolaget var stängda valde han att köra in på småvägar vid Stora Lundby golfbana i Gråbo för att övernatta. Platsen han valde var en öppen parkeringsplats och han förklarar i förhör att han tyckte det var bättre än att köra in och sova där, än direkt intill en tungt trafikerad motorväg.

Chauffören själv har inte velat kommentera stölden.

– Det är lite hysch-hysch om det här, säger han och bollar frågorna vidare till åkeriets ägare.

Har ändrat rutinerna – för säkerheten

De bekräftar att man nu ändrat rutinerna så att deras chaufförer fått nycklar till inhägnade områden.

– Det var en olämplig parkering men så vitt jag kunde se inte straffbar, säger Anders Johansson vid Alingsåspolisen.

– Numera tror jag att de hade nycklar så att de kunde ställa sig innanför grindarna hos bolaget som de levererar till. Och det är naturligtvis så det ska gå till med en sådan typ av last. Han hade väl lite otur där när han valde plats helt enkelt.

Ännu en gång kommer dynamiten i orätta händer. Hur kan detta ske och framförallt vad gör myndigheterna åt detta? Myndigheterna har tidigare gått ut och erkänt att det inte finns ingen kontroll av dynamit och tyvärr verkar det som att detta stämmer. Man kan bara hoppas på att denna dynamit inte kommer att användas i något terrordåd framöver// Henrik

För att komma till artikeln tryck HÄR


Finns ingen kontroll av dynamiten

dynamit-jpg (1)

Det är oerhört skrämmande att kontrollen på dynamit i Sverige verkar vara helt obefintlig. Enligt Ingemar Malmström avdelningschef hos MSB så är kontrollen av sprängämnen från myndigheternas sida i många fall är helt obefintlig. Att sprängningsföretagens sprängningar ofta går fel och förorsakar allvarliga incidenter är i sig väldig oroande men att även kriminella hanterar dessa sprängämnen är rent ut sagt väldigt skrämmande. För att läsa om Ingemar Malmströms uttalande angående detta, tryck  HÄR

Scrolla nedåt i listan för att läsa om en del av de beslag som gjorts den senaste tiden


50 kilo sprängmedel hittat i rondell

16dynamit-0-jpg

Vid 10-tiden på måndagen larmades polisen till en rondell i Enköping. På plats låg två säckar med vad polisen tror är någon form av sprängmedel.

Säckarna låg i rondellen, och polisen var snabba med att frakta bort godset.

– Vi fick indikationer på att det kunde handla om sprängmedel, säger Uppsalapolisens Christer Nordström.

Varför då?

– Det framgår inte, men vi tror att de kan höra hemma på någon byggarbetsplats.

De två säckarna tros ha ramlat av någon forma av transport.

– Vi har lämnat över säckarna till Försvarsmakten i Enköping nu.

Inget hot

Polisen är dock tydliga med att understryka att inget hot har uttalats.

– Nej, inget hot ingenting.

Ingen anmälan har än så länge gjorts. Men förväntas inom kort att upprättas.

– Det kommer göras en. Jag vet inte vad rubriceringern kommer bli.

Det är ingen som har ringt om 50 kilo borttappat sprängmedel då?

– Nej inte hit i alla fall.

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

Polisen hittade 40 kilo dynamit – på villavind

40 kilo dynamit

Publicerad

Polisen hittade 40 kilo dynamit på vinden till en villa i samband med en husrannsakan. Dessutom hittades flera vapen och amfetamin vid tillslaget – samt almanackor från Hells Angels.

Nu åtalas en man i 50-årsåldern vid Uddevalla tingsrätt, misstänkt för bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt vapenbrott.

Det var i oktober 2015 i Uddevalla som händelsen utspelade sig, vilket Bohusläningen var först med att skriva om. Polisen hade hållit spaning på mannen eftersom det fanns misstanke om narkotikabrott. I samband med en husrannsakan i mannens hem gjorde polisen upptäckten – 40 kilo dynamit låg inpackat i svarta sopsäckar på vinden. Totalt rörde det sig om 30 kilo dynamit samt 11 kilo lösa dynamitstavar. Men dynamiten var inte det enda som polisen hittade. Inuti en kamin hittade polisen en rulle med sedlar. Dessutom hittade man en pistol, ett kulgevär och två skjutvapen. Samt amfetamin.

Bomgruppen inkallades

Polisens bombgrupp skickades till platsen efter dynamitfyndet. De kunde fastslå att dynamiten hade ”svettats”, det vill säga att mineralolja utsöndrats från dynamitstaven och hamnat i emballaget. Vid förflyttning av dynamiten riskerade den att detonera, varpå man beslutade sig för att förstöra den på plats, enligt bombteknikernas sakkunnigutlåtande.

Hells Angels-almanackor

Vid husrannsakan hittade polisen också flera Hells Angels-almanackor i fastigheten. Dessutom fanns siffrorna 81 på fönster i verkstaden till fastigheten. Siffran 8 ska stå för H och siffran 1 för A och ska vara en förkortning av Hells Angels. Siffrorna ses bland annat på supportertröjor till Hells Angels.

Mannen uppger dock i förhör att han inte är medlem i Hells Angels.

Mannen i 50-årsåldern åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt av kammaråklagare Annika Boman, misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vapenbrott och narkotikabrott.

Han erkänner innehav av narkotika och vapen men nekar till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor

För att komma till artikeln tryck HÄR

 


Grovt kriminella stjäl sprängämnen från, bland annat, bygget av Citytunneln.

Publicerad 2014-11-15 06:44

Det misstänker polisens bombgrupp.

– Kriminella kommer över legala sprängämnen illegalt. Och då får man titta på var dessa finns. I Stockholm går det knappt att sätta spaden i marken utan att behöva spränga, säger bombteknikern Lars-Göran Mårtensson.

I takt med att militären gjort det svårare för utomstående att komma åt deras vapenarsenal har grovt kriminella hittat nya sätt att tillskansa sig sprängämnen. Nämligen civila byggarbetsplatser. Det menar Lars-Göran Mårtensson på Nationella Bombskyddet, polisens bombgrupp.

– Militären har mycket bättre koll på sina förråd än tidigare, förvarar inte sakerna ute i skogen som man tidigare gjort. Att stölderna därifrån minskat är alldeles uppenbart. Men hur mycket det stjäls ute i det civila samhället har vi inte riktigt koll på.Det är relativt sällan som grovt kriminella ägnar sig åt att tillverka egna bomber, enligt Lars Göran Mårtensson.– Trenden när det kommer till hemmatillverkade bomber är att det är något ungdomar ägnar sig åt. Men det är knappast något vi träffar på i den kriminella världen. Det talar för att tillgången på fabrikstillverkade sprängämnen är god.Ändå är bomber inget ovanligt beslag vid husrannsakningar hos grovt kriminella.– Grovt kriminella får inga legala tillstånd för att köpa sprängämnen, men ändå är det just legala sprängämnen som vi hittar vid många husrannsakningar. Då får man börja i den änden: Vilka har tillgång till detta? De stora förbrukarna är gruvindustrin, stenbrott, vägbyggen, och övriga byggen. Det är vår arbetshypotes, säger Lars-Göran Mårtensson.Mörkertalet är stort, misstänker polisen.– Ta Citytunneln i Stockholm till exempel. När de jobbar som mest bränner de av flera ton sprängmedel – varje dag. Då är det svårt att hålla koll på om några kilon kommer på avvägar här och där. Den typen av stölder polisanmäls sällan, säger bombteknikern Jörgen Jandelin till tidningen Svensk Polis.Lars-Göran Mårtensson instämmer:– Det är inte särskilt dyrt för företagen att köpa sprängämnen. Även om man märker stölden är man nog inte jättepigg på att anmäla och visa att man brustit mot föreskrifter och tillsyn.Lars-Göran Mårtensson har sin bas i Skåne. Det mesta sprängmaterial som beslagtas där har stulits utanför Sverige. Men i Stockholm rör det sig mer om inhemska material. Användningsområdet är dock oftast detsamma – hot.– Om man vill skrämmas så åker man oftast inte förbi och skjuter på exempelvis en restaurang. Utan då hänger man en laddning på ytterdörren eller fönsterkarmen för att på så vis skicka ett meddelande, säger Lars-Göran Mårtensson.Läs även ”Finns ingen kontroll av dynamiten”  ”Terrorister kan använda dynamit utan kontroll”

Misstänkt sprängmedel fraktades bort

Publicerad 15 oktober 2015

Det misstänkta sprängmedlet som hittades i närheten av en av entréerna till Vrinnevisjukhuset i Norrköping har fraktats bort. Avspärrningarna runt platsen har hävts. Det var vid ett grävarbete på en parkeringsplats som vad som tros vara sprängmedel och en tändsats hittades vid lunchtid på torsdagen. Polisens nationella bombskydd kallades till Norrköping för att avlägsna fyndet. Hur sprängmedlet har hamnat där det hittades är oklart. -Det har legat under jord en tid. Troligtvis har det kommit dit med schaktmassor som har fraktats dit från en annan plats, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

365466851För att komma till artikeln tryck HÄR

Polisen gjorde enormt beslag av dynamit

Publicerad 18 oktober 2015

139285752

Fakta: Åtalspunkter De två männen från Halland är åtalade för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 41-åringen ställs dessutom inför rätta för grov stöld i förhållande till arbetsgivaren. I förhör har båda två erkänt hanteringen av sprängmedlen, men förnekat att de haft uppsåtet att använda dynamiten i brottsligt syfte. Polisen gjorde enormt beslag av dynamit

Hallänningen förvarade 525 kilo dynamit hemma. Det motsvarar exakt den sprängkraft som Anders Behring Breivik använde för att ödelägga regeringskvarteren i Oslo.Den misstänkte sålde dessutom till en känd högerextremist.

Förekomsten av sprängladdningar dyker upp allt oftare i den undre världen.

Bara i Göteborg har, under senaste veckan, en bil exploderat i Angered och en handgranat kastats mot en flerfamiljsfastighet i Biskopsgården.

Ingenting av detta är emellertid i närheten av Hallandpolisens enorma beslag från i somras, och som inom kort kommer upp till förhandling i Varbergs tingsrätt.

– Det är en utredning som vi är väldigt nöjda med, säger exempelvis regionpolischef Klas Friberg.

Alltihop började med en fordons- och förarekontroll utanför Falkenberg mot en 30-årig man, som är nära vän med ledande individer i nynazistiska kretsar.

I bilen hittade den överraskade polispatrullen ett stort antal tändhattar.

Vid en efterföljande husrannsakan på vinden till ett uthus påträffades två lådor om sammanlagt 48 kilo högpotent dynamit av märket Fordyn.

Det visade sig snabbt att 30-åringen inhandlat materialet av en 41-årig hallänning, som till vardags jobbar med sprängämnen.

– Han kallas Dynamit-Harry och skrev på Facebook och undrade om jag behövde lite ”dynis”. Det kostade mig 1 200 kronor, berättar 30-åringen i förundersökningen.

41-åringen hade då, under ett och ett halvt år, successivt stulit från företaget vid vilket han var anställd.

– Vid tidpunkten hade inte haft arbete på ett tag. Jag sålde för att jag var i behov av pengarna, förklarar mannen, som erkände i princip allt redan i första förhöret.

När bombgruppen kallades till 41-åringens villa i ett litet samhälle i Halland, uppstod en viss oro.

I ett källarförråd låg 352 kilo dynamit och mer eller mindre skräpade.

Ytterligare 125 kilo fanns i ett olåst bagageutrymme på en slarvigt parkerad gammal Saab.

Tillsammans med 30-åringens parti blir det alltså 525 kilo. Åtalet innefattar även 162 så kallade el-sprängpatroner.

Enligt ett utlåtande från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är mängden storleksmässigt jämförbar med den bilbomb som Behring Breivik lät detonera i Oslo, den 22 juli 2011.

Kan det finnas någon annan köpare i det här ärendet?

– Vi har lagt ner mycket energi på att försöka utreda just den frågan, men inget tyder på det, svarar kammaråklagare Jon Lindahl.

Enligt honom har man heller inte funnit någon planering, något som indikerar hur, var eller när sprängmedlen var tänkta att smälla av.

– De två inblandade personerna är långvarigt bekanta, dock inte direkt förenade genom sina politiska uppfattningar, konstaterar Lindahl.

30-åringen hade vid tillslaget sin lägenhet utsmyckad med flaggor, symboler och andra föremål med koppling till nazismen.

På en byrå stod ett porträtt av Adolf Hitler och bredvid ett exemplar av denne bok Mein Kampf.

En kvinna vittnar också om att 30-åringen uttryckt beundran just för Anders Behring Breivik och hans terrorattacker.

Själv nekar mannen till att han skulle vara nynazist, utan beskriver sig istället som historieintresserad.

Den kvinnliga före detta SD-politiker, som först anklagades för delaktighet i härvan, är nu helt friad.

– Hon är släkting med 30-åringen. Hon ska ha fått ett sms om att hämta en påse och därefter åka och gömma den. Hon tittade på innehållet, såg en ”massa sladdar” och fattade inte vad det var. Hon gjorde sedan som hon blivit tillsagd, säger åklagaren Jon Lindahl.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Vittne: ”Sa att han ska bli större än Breivik”

Den 30-årige nazist som i dag åtalats för att ha köpt stora mängder dynamit utanför Falkenberg ska ha sagt han ”han ska bli större än Breivik”.
Det vittnar en kvinnlig bekant om, skriver Hallands Nyheter som tagit del av förundersökningen.
”Hon säger att han tidigare har uttryckt att han har velat göra någonting mot asylboenden för att få bort flyktingarna från Sverige” säger vittnet i förhöret.
I sitt hem hade 30-åringen nazistflaggor och flera andra föremål med kopplingar till nazismen. Mannen är enligt GT välkänd i högerextrema kretsar.


”Terrorister kan använda dynamit utan kontroll”

9b43fccd-1740-4efb-b784-5a751c994948

DYNAMITBESLAGET I FALKENBERG Efter förra helgens gripande, då det uppdagades att en välkänd nazist i Falkenberg hade tillgång till 50 kilo dynamit, visar det sig att myndigheterna har liten möjlighet att kontrollera hur sprängämnen sprids, skriver SVT. När en person eller ett företag i sprängbranschen ska köpa dynamit måste de redovisa för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att de har rätt kompetens. Men om all dynamit sedan används eller vad som händer med den kontrolleras inte.
– Det betyder ju som det har visat sig nu i Falkenberg, och även i händelser tidigare, att sådana som i princip är terrorister skulle kunna använda sprängämnen var som helst utan att man har kontroll på det, säger Erik Nilsson, tidigare chef inom dåvarande Sprängämnesinspektionen, till SVT.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Stölder av sprängmedel vid byggen

Polisen misstänker att en ökande mängd sprängämnen i omlopp i kriminella kretsar kommer från stölder på byggarbetsplatser.

– Om det stämmer så är det fullständigt åt helsike, säger Ingemar Malmström på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I takt med att militären gjort det svårare för utomstående att komma åt deras vapenarsenal så har grovt kriminella hittat nya sätt att tillskansa sig sprängämnen – som hos stora byggprojekt.

– Grovt kriminella får inga legala tillstånd att köpa sprängämnen, men ändå är det just legala sprängämnen som vi hittar i många husrannsakningar. Då får man börja i den änden. Vilka har tillgång till detta? De stora förbrukarna är gruvindustrin, stenbrott, vägbyggen och övriga byggen. Det är vår arbetshypotes, säger Lars Göran Mårtensson, vid polisens bombgrupp, Nationella bombskyddet, till DN.

DN lyfter bland annat upp det stora, pågående bygget av pendeltågstunneln Citybanan i Stockholm som exempel på ett ställe där kriminella skulle kunna ha kommit över sprängämnen. Men enligt Jenny Ryderstedt, kommunikatör för projektet, har det inte förekommit några stölder.

– Jag har ringt runt till våra projektledare och vi har inte gjort några polisanmälningar och de känner inte till några stölder, säger hon till TT.

Hon säger att det finns väldigt strikta regler för att förvara och hantera sprängämnen.

– Det handlar ofta om att du bara får ta ner så mycket i tunneln som du behöver just då och innan du använder det ska det förvaras i låsta sprängkistor, vilket är ungefär som ett stort kassaskåp.

Sprängmedlet, som enligt Jenny Ryderstedt används i 90-95 procent av fallen, består av två ämnen som sprutas in i berget och på så sätt blir verksamt.

– Skulle du stjäla med dig det här så skulle du inte kunna använda det som sprängmedel.

Roland Nilsson, tekniker på Nationella bombskyddet i Malmö, säger att det i år har skett fler sprängningar än tidigare i Malmöregionen. Framför allt har det handlat om bilar och företagslokaler.

– Vi är uppe och tangerar förstaplatsen i Europa, säger han.

Som förklaring anger han organiserad brottslighet och stor tillgång på sprängmedel. Han säger att man i södra Sverige misstänker att mycket smugglas in från utlandet, men tror även att stölder från byggarbetsplatser kan ligga bakom.

– Vi har starka misstankar men kan inte belägga det.

Polisen har gjort flera större beslag av sprängmedel i södra Sverige och i ett av fallen vet man att medlet var stulet från ett stenbrott.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är mitt uppe i ett arbete där man ser över regler och föreskrifter runt explosiva varor. Enhetschefen Ingemar Malmström tycker att polisens misstankar om stölder måsta tas på fullaste allvar.

– Det är inte bara en fråga om att sätta bättre lås och ha bättre förråd utan lika viktigt är att man tänker på personkontroll av dem som ska hantera sprängämnena.

För att komma till artikeln tryck HÄR


Mannen trodde att dynamit var falukorv

Publicerad 1 jun 2012 kl 06.16

MALMÖ. En 50-årig man i Malmö döms mot sitt nekande till 60 dagsböter för olaga innehav av explosiva varor efter att ha förvarat fyra kilo dynamit i en kasse i sin lägenhet, skriver Metro.

I förhör uppgav han att han trodde att dynamiten var en falukorv som en besökare glömt kvar i lägenheten.

Polisens bombtekniker uppskattar att dynamiten skulle ha varit livshotande för ett stort närområde om den antänts.

För att komma till Expressens artikel tryck HÄR


Dynamitligan kvar i häktet

Publicerad 17 september 2008 09.39

Två andra domar och en samlad attack mot polisens taffliga spanare – försvarsadvokaternas strategi hjälpte inte. Hovrätten behövde bara fundera några minuter: de häktade i dynamitligan ska stanna i häktet.

MALMÖ. – Det tyder på att de kommer att bli dömda, säger åklagaren Bo Albrektsson.

Åklagarens slutsats delas av en av de häktades försvarare, advokaten Hans Orrenius:

– Det lutar åt ett fällande.

De fem misstänkta dömdes i tingsrätten för att ha flyttat 70 kilo dynamit från Vellinge till en förvaringsbox på Malmö centralstation. Hjärnorna i dynamitligan, två före detta medlemmar i Hells Angels, fick ett och ett halvt års fängelse. Tre villiga medhjälpare dömdes till mellan sex och tolv månaders fängelse.

Helt orimliga straff, hävdade försvarsadvokaterna när dynamithärvan togs upp av hovrätten i en välbevakad säkerhetssal.

Försvararna saknade allt från fingeravtryck och beslagtagna handskar till vettig spaning och bevis på att dynamiten var livsfarlig.

Det går, hävdade advokaterna, att banka och hamra och misshandla dynamiten utan större risk. Det händer ingenting om man inte har sprängkapslar.

– Vi vet inte ens om det fungerar, eftersom man inte gjort en provsprängning. En häpnadsväckande brist, ansåg Mikael Nilsson, som försvarade ligans misstänkte ledare, ofta beskriven som en av landets farligaste män.

Mest kritik riktade advokaterna mot polisens taffliga spaningsarbete. Polisens filmade bevis är så skakiga att man inte kan se vem som är vem, det saknas långa sekvenser och spaningsledaren var så förvirrad att han inte verkat se mycket mer än att det kommer en bil.

– Han tycks syssla med allt annat än det han var där för, sade Mikael Nilsson, som ansåg att ligaledaren måste frias i brist på bevis.

Åklagaren Bo Albrektsson avvisade försvarets rad av invändningar.

– Okej, polisens spanare hade varit stressade, men det är ingen tvekan om att han sett och känt igen flera av de åtalade.

– Har man spanat på ligaledaren i flera år är det klart att man känner igen honom.

Ett annat stickspår, enligt åklagaren, var allt tal om dynamithotet mot Malmö centralstation. Det handlar inte om livsfarlig dynamit eller inte, utan att den olagliga användningen av dynamit ”ökat katastrofalt”.

– Det här är ett grovt brott eftersom organiserade brottslingar allt oftare spränger bilar och annat för att förvirra polisen, sade Bo Albrektsson.

Han yrkade därför att tingsrättens fängelsedomar skulle stå fast. Hovrättens dom kommer den 30 september.

För att komma till artikeln tryck HÄR

 

 

En kommentar till “Sprängmedel flödar fritt”

Lämna ett svar