1

Hanna: ”Som en mardöm, trodde jag skulle dö”

Sprängningsarbetet gick fruktansvärt fel. Stenar i knytnävsstorlek slungades som meteorer genom luften och skadade hus, trädgårdar och bilar hundratals meter bort. Edvin, 7, var decimeter från att stenas men hade änglavakt – liksom flera andra.

På torsdagseftermiddagen besökte Hanna Rosén systern Torun Rosén, hennes man Mårten Nilsson och deras son Edvin på Hagabergsvägen 15 i Trosa.

– Jag satt här i stolen och Edvin stod där när det plötsligt small oerhört. Det började flyga hundratals stenar genom luften, bombprojektiller, som dumpade ner runt oss. En landade på altanen precis intill en halvmeter från mig. Den fortsatte in genom den öppna balkongdörren, över golvet och under soffan, säger Hanna Rosén och tillägger att många grannar var hemma och utomhus.

– Man hade lika gärna kunnat få en sten i huvudet. Det var fruktansvärt obehagligt, jag trodde jag skulle dö. Alla var chockade.

Trosa kommun bygger en väg genom Hagabergsområdet till kommunens nya tomter och omfattande sprängarbeten pågår i området. Det var under ett sådant som något gick oerhört fel och sprängstenar haglade in över tomter och träffade hus och bilar.

preview

Edvin berättar att det var hemskt läskigt när projektilerna från sprängområdet ca 100 meter bort kom flygande. Men sjuåringen är en tuffing med sinnesnärvaro.

– Jag blev jätterädd och en sten kom precis bredvid mig. Men jag sprang in så snabbt jag kunde för att inte träffas.

I gräset på baksidan av Torun och Mårtens tomt ligger 25-30 stenar i olika storlekar. Flera ligger kvar på altanen. En sten smällde in i fasaden och krossade en planka. Parets bil pepprades, repades och tillbucklades. Grannen bredvid fick bakrutan på sin krossad av en tung pjäs.

– Vissa stenar var ju 30 centimeter! Det sjukaste var att det flög stenar till grannar på andra sidan gatan som nästan fick ännu mer skador än vi på nybyggda hus. Och två byggjobbare fick kasta sig undan. Rena miraklet att ingen skadades, säger Mårten.

Ett nybyggt hus har bland annat fått omfattande fasad- och glasskador i form av spruckna och förstörda rutor.

– En del stenar stora som knytnävar landade 150-200 meter från berget som man sprängde i. Folk sprang för sina liv för att ta skydd. Någon hade kunnat dö om den blivit träffad av stenarna, säger en granne som vill vara anonym.

Händelsen polisanmäldes av grannar samtidigt som kommunen kontaktades och sprängningen stoppades. Polisen spärrade av sprängområdet. Dagen efter är grannarna fyllda av bubblande känslor. Man är arga och besvikna över att det kunde hända. Samtidigt mycket lättade.

– Man börjar skaka när man tänker på vad som hade kunnat hända, säger Mårten Nilsson.

Ännu en gång så går det totalt fel när det ska sprängas. Hur långt måste detta gå innan myndigheterna sätter ner foten? Ska det behöva krävas dödsfall innan någon agerar?// Henrik

För att komma till artikeln tryck HÄR

 

Kommentera