Jättestenar regnade ner över campingplats

Publicerad 28 jun 2015 20:36

Först hördes en våldsam smäll. Sedan började det regna sprängsten över Marstrands familjecamping.

En av stenarna vägde omkring 12 kilo och gick rätt igenom taket på en husvagn.

– Stenen krossade en säng och hade jag eller min fru legat där hade vi inte varit i livet i dag, säger Steven Ingebro, 52, som äger husvagnen.

Måndagen den 8 juni höll på att sluta i en katastrof ute på Marstrands familjecamping vid Köon i Kungälvs kommun.

Vid 13-tiden höll ett byggföretag på med sprängningar intill campingen vid området Hareslätt.

Jörgen Hecktor som driver campingen berättar om hur han först hörde en kraftig smäll innan stensplitter och stora bumlingar började regna ner över campingplatsen där gästerna kastade sig i panik för att ta skydd.

Den största av bumlingarna uppskattar Jörgen Hecktor vägde cirka 35 kilo.

– Det finns ett bygge här ovanför och det var därifrån sprängstenen kom flygande. Stenen som drämde rätt igenom taket på husvagnen vägde kanske tolv kilo, säger Jörgen Hecktor.

Krossade säng

Han berättar att sprängstenen slog ner på flera ställen vid ett område som hyrs ut till säsongsgäster. Förutom husvagnen skadades både uteplatser och förtält av stenregnet.

Steven Ingebro, 52, och hans hustru Anita Ingebro, 50, har haft en fast plats på campingen sedan 2009.

Som tur var befann de sig inte i vid campingen när den stora stenbumlingen krossade taket på deras husvagn.

– Den gick rätt i genom taket och krossade en säng. Hade jag eller min fru legat där hade vi inte varit i livet i dag, säger Steven Ingebro.

När stenregnet hade avtagit berättar campingägaren Jörgen Hecktor att han gick upp till området där sprängningarna ägde rum.

– Jag pratade med ett par personer som skyllde på sprängaren. Sedan kom både polisen och sprängarens chef dit. Polisen fotograferade också området med en helikopter från luften, säger Jörgen Hecktor.

Kunde kostat människoliv

Han uppskattar ett 30-tal personer befann sig i området där stenbumlingarna dunsade ner.

– Det var tur att det var på en måndag vid middagstid då det inte är så mycket folk här. Det var en åtta-nio nedslag och folk var så klart väldigt upprörda. Hade det varit under helgen hade det säkert varit upp mot 100 personer här, säger Jörgen Hecktor.

Trots att sprängstenen kunde ha kostat människoliv, och att en polisutredning just nu pågår kring händelsen, berättar Jörgen Hecktor att han inte har hört något från företaget som utförde sprängningarna.

– Det vi har hört är att det inte ska sprängas mer här nu. Men det har vi bara fått höra ryktesvägen och inte från företaget som spränger, säger Jörgen Hecktor.

”Blir bara spekulationer”

Enligt Kungälvs-Posten som var först med att berätta om nyheten är det företaget Orust Schakt som ansvar för bygget vid Hareslätt. Företagets vd är fåordig när GT når honom.

– Olyckor är alltid tråkiga eller vad tycker du? säger vd:n Mattias Olsson.

Han vill inte kommentera händelsen mer än så och hänvisar i stället till underleverantören som utförde sprängningsarbetet åt hans företag.

– Det är bättre att sprängaren får svara på vad som hänt. Han har sakkunskapen, det blir bara fel om jag spekulerar i det eller att du ska gissa, det är ju inte så seriöst, säger Mattias Olsson.

Företaget som enligt Mattias Olsson har utfört sprängningarna åt Orust Schakt står registrerat som passivt och avregistrerades i momsregistret 1990.

– Det kan hända att de heter något annat nu, jag vet faktiskt inte. Jag har numret på jobbet men ring du honom så får du bättre svar, säger Mattias Olsson och uppger förnamnet på personen som enligt honom ska ha utfört sprängningarna.

Förstör semestern

Steven Ingebro och hans fru Anita berättar att de först och främst är glada över att ingen skadade sig av sprängstensregnet.

Han berättar att paret på grund av händelsen fick ställa in sitt planerade midsommarfirande ute på Marstrand.

– Det går ju inte att fira midsommar i en husvagn med hål i taket. Det här förstör ju hela semestern, säger Steven Ingebro.

Utöver den förstörda semestern säger han att händelsen har tagit på krafterna. Sedan bumlingen krossade hans husvagn har han varit i kontakt med både den aktuella sprängaren och polisen.

– Företaget tar ju på sig det här och deras försäkringsbolag får ju ta på sig kostnaden. Hur det blir med ersättning för utebliven semester och annat vet jag inte än. Men det är klart att sommaren inte blir som vi hade planerat. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Steven Ingebro.

645@70 (1)

För att komma till artikeln tryck HÄR


 

En kommentar till “Jättestenar regnade ner över campingplats”

Lämna ett svar