Tavlan där Svevia välkomna till en ”säker  arbetsplats” finns vid bygget på Landvetter – en arbetsplats där personalen hittat 150 kilo dynamit bland stenmassorna där de gräver och arbetar varje dag.

Larmet: Dynamitfynd vid Landvetter hotar resenärer

150 kilo dynamit har den senaste tiden hittats av grävmaskinister vid Landvetter flygplats.

Nu slår de larm om stora risker – både för resenärer och anställda, rapporterar Göteborgs-Posten.

I samband med en utbyggnad av bland annat kontorslokaler vid flygplatsen ska sprängare ha lämnat kvar de stora mängderna dynamit i bergresterna. I efterhand ska 150 dynamitlådor med högexplosiva dynamithattar ha hittats, som också Borås Tidning rapporterat om.

Slog larm – åtgärdades inte

Flera personer som arbetar på platsen ska ha reagerat kraftigt. Men trots att de uttryckt sin oro och ilska för det statliga bolaget Svevia, som ansvarar för bygget, så ska inte mycket ha gjorts för att åtgärda situationen.

– På två dagar hittade jag 23 dolor. Det är mer än i hela mitt yrkesliv förut. Det är väldigt ovanligt – och ganska olustigt. Vi har många maskinister här som har småbarn, säger Mikael Svantesson som driver en av de entreprenadfirmor som har kontrakt med Svevia, till GP.

I en avvikelserapport från början av maj finns uppgifter om att en explosion ska ha ägt rum när en grävmaskinist stötte emot en sprängladdning med sin maskin. Ingen person ska ha kommit till skada vi explosionen.

– Nu håller de på och träter om exakt vad som hände. Men det blev rätt stora skador på krossen. Och det är först efter att det small som man har tagit tag i problemet och försöker göra någonting, säger Mikael Svantesson till GP.

”Vi är trygga i våra rutiner”

Enligt Svevia har det sammanlagt använts 500 ton sprängmedel på bygget. Den dynamit som inte detonerat ska inte utgöra några större risker, menar bolaget.

–  Vi är helt trygga i våra rutiner. Vi har gått igenom allt en extra vända och hittar vi några andra brister får vi rätta till dem ytterligare. Men jag har full respekt för hur man upplever situationen som grävmaskinist. Och jag beklagar att man inte känner att man har fått gehör., säger Erik Lundman, chef för division Anläggning på Svevia, till GP.

Nu genomförs en utredning av den rapporterade detonationen i maj. Enligt Svevia finns det inget som i nuläget bekräftar att en explosion ska ha ägt rum.

För att komma till den här artikeln tryck HÄR

Jag har på min blogg vid flera tillfällen uppmärksammat det allvarliga problemet med kvarlämnade sprängämnen vid byggarbetsplatser. När man ser hur vårdslöst sprängfirmorna hantera sprängämnen blir man både skärrad och faktiskt rent ut sagt förbannad. Jag tror ingen av dessa vårdslösa sprängare skulle vilja ge sig in i sprängmassorna med en grävmaskin efter utfört sprängarbete, hur kan de då tro att någon annan vill detta. Var finns ansvaret hos dessa sprängfirmor? // Henrik

För att läsa mer om ämnet tryck HÄR eller HÄR