Ett sovrum ligger i ruiner efter att en sprängmatta slungades in i en av de lägenheter som blev mest förstörd vid sprängolyckan i Grimsta i onsdags. ”En absurd situation”, säger lägenhetens chockade innehavare.
Enligt Patrik Jansson, vd på Bergsprängningsentreprenörernas förening, har olyckor av den här typen blivit allt vanligare i och med en stressad byggbransch.
– Hela min sovrumsvägg har försvunnit, konstaterar mannen som bor i en av de värst drabbade lägenheterna som sprängskadades på onsdagen.
Mannen vill vara anonym. Han är omskakad, men samlad trots det som hänt. På torsdagen fick han tillgång till sin raserade lägenhet. Han möttes av förödelse.
– De har spikat upp en tillfällig vägg i sovrummet, sängen är förstörd, golvet är förstört. Det är grus som har flugit rätt in i lägenheten liksom. Ett balkongräcke har fallit ned på min balkong, berättar han.
På torsdagen hävdes också polisens avspärrningar, men bygget står stilla utanför hyreshuset i Grimsta i västra Stockholm. En boende i huset berättar att det annars brukar vara full fart på bygget.
– Arbetsplatsen är avstängd. Vi avvaktar polisens utredning och beslut så vi vet hur vi kan gå vidare, säger Erik Åredal, VD för byggföretaget Erlandsson bygg, som är ansvariga för byggprojektet.
Det var vid 14-tiden på onsdagen som larmet gick till polisen. Då hade en så kallad sprängmatta slungats in i en husfasad tillsammans med en stor mängd stenar och grus.
Polisen har startat en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott och allmänfarlig vårdslöshet. Parallellt med polisens utredning har byggföretaget inlett en internutredning tillsammans med Svenska bostäder, som förvaltar det drabbade huset.
Även Arbetsmiljöverket kommer att genomföra en inspektion på arbetsplatsen efter att två företag lämnat in varsin anmälan om allvarligt tillbud, rapporterar SVT.
Man har säkrat att det inte finns någon rasrisk och under natten till torsdagen var trygghetsvärdar på plats för att se till att ingen kunde ta sig in i de upprivna hålen i fasaden. Under torsdagen höll polisen förhör med de inblandade.
Tre av hyresgästerna i det hyreshus som blev mest förstört har evakuerats från sina hem.
– Det är inte så mycket man kan göra åt saken, olyckor händer. Det värsta är väl att inte få bo i sitt eget hem. Jag hoppas att de lagar lägenheten snabbt så jag kan få flytta hem igen, säger en av de nu hemlösa hyresgästerna.
Han fick reda på den overkliga nyheten av en kompis som hade läst om det i tidningen. Nu kommer han tvingas bo på hotell fram tills dess att man har hittat en tillfällig lägenhet åt honom.
– Där kommer jag nog att få bo i ett gäng månader, med tanke på hur skadorna ser ut, säger han.
Grannarna Anita Oliverstedt och Anita Johansson bevittnade den dramatiska händelsen. De senaste månaderna har det sprängts en hel del för att ge plats åt en ny länga med hyreshus, berättar de. Det här skalvet upplevde de som extra kraftigt.
– Det var en riktig smäll, jag kände skakningarna i golvet. Efter en stund gick jag ut och tittade och då stod det två polismän uppe i en grävskopa.
– Det var då jag tänkte: men gud har det blivit ett stort hål? När jag kom hem senare på kvällen var min port avspärrad. Det var tydligen risk för ras, men då hade jag ju redan varit hemma hela dagen, säger en omskakad Anita Oliverstedt.

– De spränger för mycket. Det känns obehagligt. Jag tycker inte att de behöver spränga så hälsinges nära. De är inte kloka, det är vansinnigt, säger en fortfarande chockad Anita Johansson.
För bara fyra år sedan inträffade en liknande incident i ett närliggande bostadsområde i Vällingby. Rasmassor vällde då in i ett flerfamiljshus och en boende var bara minuter från att bli träffad, enligt en artikel i tidningen Mitti från 2014.
Byggföretagets vd beklagar det som nu har hänt:
– Vi är naturligtvis glada över att ingen har blivit skadad, samtidigt som vi är ledsna för det som inträffat. Vi ska säkerställa att det här inte kan hända igen. Vi har pratat med de drabbade och kommer fortsatt att följa upp så de får det stöd de vill ha, säger Erik Åredal på Erlandsson bygg.
Patrik Jansson, vd på Bergsprängningsentreprenörernas förening, menar att sprängningsolyckor av den här typen har blivit vanligare i och med en mer stressig arbetsmiljö.
– Jag tror att en stor bov i dramat är att vi har så väldigt mycket byggnationer i Stockholm. Det ska i gång snabbt och nästa arbetsgrupp står och väntar på att sprängningen ska bli klar, säger Patrik Jansson.
Enligt honom är det ofta sprickbildningar i berget som ofta ligger bakom att sprängstoff flyger i luften i. Sprickbildningarna gör att berget blir svårare att avläsa.
Peter Flygare, byggnadsingenjör på företaget Geoveta, utreder den här typen av olyckor. Han upplever att man har börjat spränga hårdare på senare tid. Detta för att skynda på processen och snabbare få bort större mängder berg.

Inga personer skadades i olyckan men många boende känner sig oroliga över situationen, en boende känner att de har haft änglavakt.
– Det känns inte alls tryggt att man kan gå till jobbet och när man kommer hem så är ens lägenhet bortsprängd. Det känns som att det här aldrig hade hänt i stan. Man hade kanske varit lite försiktigare om det var rikare människor som bodde här, säger David Gaharia som bor längre bort på gatan.
För att komma till artikeln tryck HÄR