Polisen: Ingen bild över hur mycket sprängmedel som stjäls

BROTT OCH STRAFF

Publicerat lördag 9 november kl 04.40

Polisen tror att en del av de explosioner som sker i Sverige orsakas med sprängmedel som stulits från framförallt byggarbetsplatser. Men myndigheten har ingen bild över hur omfattande det problemet är.

Som Ekot tidigare rapporterat är polisens bild att majoriteten av de explosiva ämnen som används av kriminella i Sverige smugglas in. Men till en del av dåden används sprängmedel som stjäls, bland annat från byggarbetsplatser. Hur omfattande det problemet är vet dock inte polisen.

– I dag har vi ingen konkret bild över exakt hur mycket sprängmedel som faktiskt försvinner från exempelvis stölder på byggarbetsplatser. Det är något vi får titta på framåt, och försöka förbättra, så att vi kan följa upp det här på ett bättre sätt, säger Marie Borgh, chef för Nationella bomskyddet vid polisen.

Om sprängmedel stjäls rubriceras det som stöld.

– Det finns inte stöld av sprängmedel i våra brottsrubriceringar, och det är enorma mängder stölder på ett år.

Anmälningar om stölder av sprängmedels försvinner alltså in i den stora mängden stöldanmälningar – och efter en explosion finns oftast inget material kvar att analysera, för att få veta vilket ämne som användes.

Hittills i år har det skett över 100 sprängdåd i Sverige. För att bromsa den trenden behövs, enligt Marie Borgh, en nationell lägesbild, där till exempel stölder av sprängmedel och beslag av explosiva varor kartläggs.

För att nå dit kommer kommer Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Nationellt forensiskt centrum, NFC, och polisens bomskydd att inleda ett samarbete.

– Alla som har kunskap om den här typen av ärenden måste jobba ihop. Det är något vi kan dra igång på ganska kort sikt. Får vi den lägesbilden kan vi stödja operativt på ett helt annan sätt, vi kan bygga förmågan att hantera de här laddningarna på ett helt annat sätt, säger Marie Borgh.

Med en bättre lägesbild ökar möjligheterna att komma åt de olika aktörerna inom den här typen av brottslighet. Dels de som beställer sprängningarna, och dels dom – ofta yngre killar – som rent fysiskt placerar ut dem, enligt polisen.

– Sen finns det sannolikt också några som bara sitter och bygger bomber, och säljer vidare. Vi kan se att visa detaljer hänger ihop rent tekniskt, som gör att vi tror det, säger Marie Borgh.

För att komma till artikeln tryck HÄR

Lämna ett svar