Sprängningar slungade in stenar på sjukhus

En sten krossade en fönsterruta och en annan flög in genom ett öppet fönster på Karolinska sjukhuset i Solna. Sprängningsarbetet som orsakade olyckan har nu stoppats.

En allvarlig incident inträffade i går vid arbetet med Nya Karolinska sjukhuset. Stenar slungades iväg av sprängningar och träffade fasaden på Karolinska sjukhusets Thoraxbyggnad där bland annat hjärt- och lungmottagningarna ligger.

Ordet oacceptabelt är för svagt
Klas Östman, presschef Karolinska Sjukhuset

– Ordet oacceptabelt är för svagt. Det är fullständigt självklart att något sådant inte får inträffa, säger sjukhusets presschef Klas Östman.

Han klargör att ingen blev skadad men kan inte säkert säga om några personer befann sig vid de fönster som träffades av stenarna.

– Det har gått ut information till personalen om vad som hänt, det är klart att de är oroade och upprörda, säger Klas Östman.

Projektbolaget Sweden Hospital Partners som ansvarar för bygget av det nya sjukhuset som utförs av Skanska stoppade i går sprängningarna.

– Alla sprängningar är avlysta tills dess att olyckan är utredd. Lyckligtvis har ingen skadats men vi ser ytterst allvarligt på det inträffade, säger Lisa Lind, kommunikationschef på Sweden Hospital Partners.

– Vi gör tre sprängningar per dag och det här inträffade klockan 15.30 i går. En sten krossade ett glas på våning tre och en sten kom in genom ett öppet fönster på våningen ovanför.

Vad som orsakade olyckan har de ännu inte fått klarhet i.

– Utredningen får visa vad som hände och sedan får vi ta fram en åtgärdsplan för att inget liknande ska kunna hända igen. Vi får ta fram några extraordinära säkerhetsåtgärder precis vid Thorax och exempelvis spänna upp en duk, säger Lisa Lind.

Enligt projektchefen Pär Olsson har de hittills inte kunnat se att de har begått något fel i sin hantering av sprängningen.

– Det vi tycker oss se i dag är att vi inte har gjort något handhavandefel utan att det snarare kan vara något med exempelvis geologin som inte stämmer överens med hur vi har tänkt, men det är lika allvarligt det.

Inga fler sprängningar har gjorts sedan olyckan och det är ännu inte klart när de kan återupptas.

För att komma till artikeln tryck HÄR

2 reaktioner till “Sprängningar slungade in stenar på sjukhus”

Lämna ett svar