Stenar regnade över huset när sprängning gick fel – hör Rasmus berätta

En sprängning vid ett bygge på Lugnet i Växjö gick fel och stenar regnade över Rasmus Medins hus. Innanför dörren låg hans tvåårige son och sov.

På Lugnet i Växjö bygger Kärnhem sedan i våras bostäder. När Skanska sprängde i samband med arbetet med grunden i fredags gick något fel. Enligt en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket har ena änden av täckmattan över själva sprängsalvan lyft, vilket har resulterat i att stenar flög upp i luften.

Stenarna träffade intillboende Rasmus Medins hus och såväl en glasdörr som stenplattor på Rasmus uteplats gick sönder, något som Smålandsposten var först med att berätta.

I huset låg Rasmus tvåårige son och sov när smällen inträffade. Sonen vaknade och gallskrek och Rasmus sprang ut för att kolla vad som hade hänt. Där mötte han två personer som kom springande och uppgav att sprängningen hade gått fel.

”Inte fått någon ursäkt”

När Rasmus tittade sig omkring såg han flera stenar på altanen.

– Min uppfattning är att om någon hade vistats framför huset hade risken varit stor för allvarliga personskador eller dödsfall, berättar Rasmus om händelsen.

Ingen person skadades – men händelsen var omskakande både för Rasmus och sonen.

– Jag har varit i kontakt med Skanska och Kärnhem, men inte fått någon ursäkt. Det hör väl till vanligheten att man ber om ursäkt, säger Rasmus Medin.

Allvarligt enligt Skanska

Enligt Ulf Palmqvist, regionchef på Skanska, tar man incidenten på största allvar.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, säger han.

– Men det viktigaste var att ingen blev skadad.

Såväl Arbetsmiljöverket som Skanska själva kommer nu att utreda händelsen. Ulf Palmqvist räknar med att Skanskas utredning ska vara klar om två till tre veckor.

För att komma till artikeln och lyssna på intervjun tryck HÄR


Neandertalare?

Detta är mycket allvarligt. Hur kan företag tillåtas att utsätta allmänenheten för dessa faror? När ska myndigheterna börja agera? Dynamiten uppfanns på 1800-talet av som de flesta känner till Alfred Nobel. Eftersom industrialismen då var i sin vagga kan man förstå att dynamiten var något revolutionerande, och på den tiden den enda metod man kunde ta till för att ta bort berg. Men utvecklingen har ju faktiskt gått framåt sedan dess.  I dag finns det betydligt säkrare metoder på marknaden för att ta bort berg. Hydralspräckning, vajersågning, Simplex, snigeldynamit mm är några exempel på detta.

Varför lever då dessa sprängföretag kvar i stenåldern och envisa med att använda dessa livsfarliga produkter? Varför ska någon oskyldig privatperson behöva sätta till sitt liv innan myndigheterna vaknar. Kan det vara så att även de statliga myndigheterna ser vinstintressen i att använda sig av dynamit vid sina infrastruktur byggen. För sanningen är den, att spränga med dynamit är i dag den billigaste metoden, men som bevisligen genom min blogg är långt ifrån den säkraste.

Hade dessa risker som dynamiten medför funnit på någon annan arbetsplats hade denna arbetsplats fått stänga ner med omedelbar verkan. Om man går in och läser på Arbetsmiljöverkets sida om arbetsmiljödomar  då hittar man otaliga exempel på brott (utan att förringa dess betydelse) som är av en betydligt lägre dignitet än vad riskerna med dynamit frambringar. En frekvent återkommande anmälan på Arbetsmiljöverkets sida är denna nedan:

”Inte upprättat arbetsmiljöplan trots
arbete med risk för fall på två meter
eller mer”. 

Utan att förringa detta, att man inte har upprättat en arbetsmiljöplan, kan man ju fundera på hur egentligen  Arbetsmiljöverket prioritera det hela. Man dömer företag för brister i arbetsmiljöplaner, men tillåter grävmaskinister att gräva runt bland kvarlämnade dynmitladdningar efter sprängningar.

Man tillåter företag att spränga sönder privatpersoners bostäder , och man tillåter att anställda sprängare riskerar att spränga ihjäl sig på sina arbetsplatser. Uppenbarligen så anser Arbetsmiljöverket att det är av större vikt att man har upprätta en arbetsmiljöplan för att inte riskera att falla 2 meter. Personligen hade jag nog föredragit att falla 2 meter än att gräva på en dynamitladdning. Det hade säkert även den grävmaskinist som avled efter han grävt på en kvarlämnad dynamitladdning på Vångaberget utanför Kristianstad 2015 gjort. För att läsa om den olyckan tryck HÄR. Att det sker många pågrävningar av dynamit har jag påvisat här på min blogg. Vill ni läsa mer om detta tryck HÄR

Om Arbetsmiljöverket hade används sig av samma metodik för sprängarbranschen som för övriga yrkesgrupper skulle dynamiten sedan länge vara förbjuden, och de alternativa metoderna skulle vara de metoder som man skulle tillåtas att använda. Jag kan inte se någon annan anledning till att detta inte har skett, annat än att staten som också har intressen i dynamiten hellre offrar en och annan person för att spara på sina utgifter, än att förbjuda metoden, eller i alla fall kraftigt begränsa den. På min blogg publicerade jag för ett tag sedan vad en facebook grupp för sprängare skrev angående min blogg. Ett av inläggen från en sprängare var detta nedan:

” Jävla pajas, borde vara förbjudet att bara använda en parts uppgifter, det står inte ett ord om att folk skiter varningar och att dom äger fastigheter som egentligen borde rivas.

Riktigt skrämmande faktiskt. //Henrik

För att läsa inläggen från denna facebook grupp tryck HÄR


Lämna ett svar