Stenregn efter misslyckad sprängning

ALINGSÅS

Något gick väldigt snett i samband med en sprängning i Sävelund i dag. Stenar större än knytnävar slungades ut och föll till marken mer hundra meter utanför sprängningsområdet. Enligt vittnen var det rena turen att ingen blev allvarligt skadad.

Det var vid lunchtid i dag som byggföretaget Ducimus Blasting genomförde en sprängning på uppdrag av Alingsås Bildelar i Sävelund. Men något gick snett, väldigt snett.

– Det regnade stora stenar överallt. Hela gårdsplanen utanför är full med stenar, till och med på gräsmattan på baksidan ligger det stora stenar, säger Leif Malmberg, skyddsombud på Bilprovningen som ligger intill området där det sprängdes.

”Kunde blivit dödsolyckor”

Långt utanför sprängningsområdet ligger stenar stora som knytnävar – eller större. På en gräsmatta syns hur en sten landat med sådan kraft att den krossats och smulats söner.

– Sådana här misstag får inte ske. Hade vi haft folk här utanför hade det varit tal om dödsolyckor, det kan jag lova, säger Leif Malmberg.

Såg flaggvakten springa

En person som var inne för att besiktiga bilen blev vittne till händelsen. Han såg hur byggföretagets personal duckade och sprang när stenarna slog mot marken.

– Jag var inne och besiktigade bilen när jag hörde att det small. Så tittade jag ut genom fönstret och såg hur flaggvakten sprang och duckade med den röda flaggan i hand. Då förstod man ju att något hade gått på tok, berättar han.

Även det här vittnet är övertygad om att det hade slutat illa om det hade varit folk ute i området.

– Det var riktigt farligt. De där stenarna var stora, hade du fått en sådan i huvudet hade du inte överlevt, säger han.

Hade änglavakt

Bilprovningens parkering var tom, så när som på en bil som väntade på besiktning.

–  Vi hade en kund här ute och det var ju rena turen att han satt i bilen och att inte rutorna gick sönder. Hela sidan på bilen och taket blev förstört, det blev stenskott, bucklor och djupa repor – så det är bara att lacka om, säger Leif Malmberg.

Polisen som kallades till platsen rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet. Enligt polisen har inga personer kommit till skada, men både fastigheter och bilar har förstörts.

På plats vill varken personal från Ducimus Blasting eller Alingsås Bildelar kommentera vad som har hänt. Vd:n för Ducimus Blasting, Martin Andersson, ber att få återkomma.

– Det är för tidigt att säga, jag vet mer i morgon då jag varit på plats.

Men att något gått snett är vi överens om?

– Det har varit en avvikelse vid den här sprängningen, mer än så kan jag inte säga innan jag varit där.

Länk till artikeln tryck HÄR

Detta var inte första olyckan som drabbat en bilprovning. År 2009 drabbades en bilprovning i Umeå av en liknande olycka tryck HÄR för att läsa om den

 


 

En kommentar till “Stenregn efter misslyckad sprängning”

Lämna ett svar