Stenregn över bilar efter sprängning i stenkross

NYHETER

Vid en sprängolycka på Härryda kross i tisdags flög småsten 100 meter, bland annat över motorvägen. Fyra bilar, en husvagn och en byggnad träffades.
– Det är en oerhörd lättnad att ingen människa blev skadad, säger vd:n Rolf Hillén.

För fyra år sedan flög två stenblock in i en villaträdgård vid en sprängning på Härryda kross i Bråta industriområde. Då var det nära att två barn träffades.
I tisdags vid lunchtid gick återigen något fel när det sprängdes en salva.
– Av någon anledning som vi utreder blev det ett stensprut med ett grusregn i en solfjäderform, säger Rolf Hillén.
Han beskriver det som att det blev en kratereffekt. I stället för att gå i sidled riktades all kraft i sprängningen uppåt.
En sprängkonsult från Nitro consult är inkopplad och gör en oberoende utredning av olyckan. Samtidigt gör polisen en brottsutredning. Även Härryda kommun som är tillsynsmyndighet är kontaktad och försäkringsbolagen gör sin undersökning.
– Konsulten tittar bland annat på om det varit något tekniskt fel på tändhattar eller sprängämnen, han tittar på om det är några speciella sprickor i berget eller om detta kan bero på den mänskliga faktorn. Sedan görs en rekonstruktion. Men det är för tidigt för mig att säga något om orsaken, säger Rolf Hillén.
Tack vara att konsulten kopplades in direkt var alla rester från sprängsalvan kvar vilket underlättar analysen.
Ett normalt år sprängs en salva varannan vecka på Härryda kross. Det blir cirka 300 000 ton stenkross.
Rolf Hillén har jobbat på företaget i 20 år och har aldrig sett en liknande olycka.
– Vi har haft ett par-tre incidenter. Då var det större stenar, men det var ju väl så illa. Just det här sprutet med småsten har jag inte sett tidigare, det flög ju sten över en väldigt stor yta. Nu är det viktigt att detta blir ordentligt utrett så att vi får reda på orsaken och kan förhindra att det händer igen.
Härryda kross och underleverantören Råsjö – kross som sköter sprängningarna och krossandet – kan tacka turen för att ingen skadades. Fyra bilar, en husvagn och ett hus träffades. Men trots att stenar flög upp på motorvägen blev det inga följdverkningar i form krockar till följd av inbromsningar eller liknande.
– Vi har även kontaktat boende i området för att kontrollera om någon blivit skadad,

INTE FÖRSTA OLYCKAN
2007 flög stenblock 500 meter i samband med en sprängning. Ett av blocken landade i en villaträdgård och var nära att krossa två barn till döds.
Arbetsmiljöverket kritiserade då Härryda kross för att företaget inte anmälde incidenten.

Sedan 1997 har grannar klagat på vibrationer, sprickor i väggar och damm från sprängningarna.

2006 fick Härryda kross tillstånd att utöka verksamheten vilket gör att sprängningarna sker närmare bostadshusen i området.
De boende har överklagat till miljööverdomstolen.
Även Vägverket har varit kritiskt eftersom man tvingats stänga av riksväg 40 vid några tillfällen på grund av sprängningar.
Sedan starten för drygt 20 år sedan har det inträffat ytterligare två incidenter.

För att komma till artikeln tryck HÄR

 

 


 

Lämna ett svar