Johanna Faerden fick se en stor sten slungas iväg mot förskolan där barnen precis hade haft rast. Och sprängvakten fick kasta sig åt sidan. Efter en inspektion måste nu Peab åtgärda säkerhetsbrister vid Hökåsenskolan.
Sedan en tid tillbaka pågår en utbyggnad av Hökåsenskolan. Den nya skolbyggnaden ska placeras mellan den befintliga skolbyggnaden och förskolan som ligger precis bredvid.
I slutet av januari inleddes ett sprängningsarbete på byggplatsen.
Johanna Faerden bor mitt emot bygget och har sina två barn på förskolan.
Under den här perioden sprängdes det omkring tio gånger per dag, uppskattar Johanna. Hon hade vant sig vid de varnande signalerna innan det var dags.
En dag när hon var hemma och vabbade hörde hon de varnande signalerna igen. Det var egentligen inget konstigt med det. Men den här gången hade hon alldeles precis innan sett barnen ute på förskolans gård.

Hon ställde sig i ett fönster för att titta ut över bygget och förskolan. Barnen hade gått undan och vid Johannas tomtgräns, närmast förskolan, stod en sprängvakt.
Från fönstret fick hon se en stor sten slungas från sprängningen, upp över träden intill bygget och vidare i riktning mot sprängvakten och förskolan.
– Sprängvakten fick kasta sig åt sidan. Stenen var stor som en fotboll och kom med en väldig kraft, säger Johanna Faerden och fortsätter:
– Jag blev så fruktansvärt skärrad, både rädd och arg. Jag stormade ut och började skälla på dem vid bygget. Jag tycker normalt sett inte att man ska göra så. Men jag vill inte tänka på hur illa det hade kunnat gå om den hade landat någon meter åt ett annat håll och barnen hade varit ute.

Efter att Johanna gått in igen kom den sprängningsansvarige och knackade på hennes dörr.
– De hade också sett stenen. De trodde att den hade legat lös och därför flög den i väg som den gjorde.
Johanna Faerden kontaktade Arbetsmiljöverket efter detta. Hon ville försäkra sig om att något liknande inte skulle hända igen.
Enligt Arbetsmiljöplanen för bygget ska sprängning enbart ske när skolan inte har rast och flaggvakter ska finnas på berörda gator.
Den 14 februari gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion vid bygget och konstaterade brister som behöver åtgärdas.
I inspektionsmeddelandet beskrivs bland annat att Peab AB tillsammans med byggherren, Västerås stad, måste förbättra informationsutbytet med närliggande verksamheter.
Peab AB har haft till och med den 28 februari på sig att leverera ett svar på hur de ska åtgärda bristerna.

Annika Jansson är förskolechef på Hökåsens förskola. Hon har haft löpande kontakt med personalen på bygget och efter incidenten med stenen som flög mot förskolan har de kommit överens om ännu tydligare kommunikation.
– Får vi bara informationen innan så kan vi flytta på oss. Det räcker att vi tar barnen till andra sidan gården, säger Annika Jansson.
Therese Nilsson är byggprojektledare på Västerås stad. Hon förklarar att Peab AB gjorde precis som de skulle när stenen hade slungats från sprängningen.
– De gjorde en tillbudsrapportering till Arbetsmiljöverket eftersom en olycka hade kunnat inträffa, säger Therese Nilsson.
Eftersom byggarbetsplatsen är liten placerades vakter utanför staketet. Det innebär att man utökar det avstängda området. Stenen hamnade innanför det här området, menar Therese Nilsson.
Som en åtgärd efter Arbetsmiljöverkets inspektion informerar man nu förskolan och skolan tydligare och i större utsträckning. Peab AB skickar bland annat ut en arbetsplanering med två veckors framförhållning så att verksamheterna ska kunna anpassa när barnen kan vara ute och leka fritt på gården.
Att skolan byggs ut tycker Johanna Faerden är nödvändigt.
– Jag är helt för bygget. Men eftersom det ligger precis mellan skolan och förskolan blir säkerheten extra viktig, säger hon.

För att komma till artikeln tryck HÄR