Trafikstopp efter sprängningar: ”Allt har fallit som dominobrickor”

PUBLICERAD:
UPPDATERAD:

Sprängningarna inför bygget av en ny bro i Stockholm har återigen gått vildare till än planerat.

Ett körfält stängdes under förmiddagen av på Värmdöleden.

– De har sprängt åt helvete för mycket igen, säger en arg bilist på plats.

Just nu pågår förberedelserna för bygget av den nya Skurubron i utkanten av Stockholm. I samband med det sprängs det regelbundet i berget. Klockan 10 varje dag är vägen därför avstängd under tio minuter.

Klockan 10 i morse blev dock ett körfält på Värmdöleden, väg 222, i riktning mot Nacka och Värmdö helt avstängt under en dryg timme.

Detta efter att sten från berget flög ut under sprängningen och välte en en stor container som i sin tur föll över och rubbade cementrefugen som skiljer de båda vägbanorna åt, enligt en bilist på plats.

”Inget har gått fel”

Det är inte första gången sprängningarna inte går som planerat. Så sent som för två veckor sedan blev trafiken avstängd i östlig riktning från klockan 10 fram till midnatt då flygande sten landat i vägbanan.

– De har sprängt åt helvete för mycket igen. Stenbitar har krossat en container som i sin tur vält en betongvägg, allt har fallit som dominobrickor, säger en bilist som själv bevittnade köerna under morgonen.

Körfältet är åter öppet för trafik igen, däremot är påfartsrampen fortsatt avstängd.

Åse Wallin, projektledare på Trafikkontoret, säger om incidenten att ”inget har gått fel”.

– Vi räknar med att bergmassor kan rasa ut i vägbanan när vi spränger på en känslig plats som ligger så nära vägen. Det har hänt vid några tillfällen att bergblock kommit ut i vägen men vi är förberedda på det och det är därför vi inte spränger under rusningstrafik på eftermiddagen.

Öppnar 2022

Sprängningarna inför den nya bron påbörjades i mitten av januari. På den specifika känsliga platsen kommer sprängningarna pågå i upp till två veckor framåt.

Den nya Skurubron beräknas öppna för trafik år 2022.

För att komma till Aftonbladet tryck HÄR

I bland funderar man på vad som är farligast den legala sprängningen eller den illegala. Den enda skillnaden verkar vara att den legala har sprängkort riskerna är exakt de samma. Man får hoppas att de kriminella inte tar sprängkort, för då verkar det ju helt okej att spränga bort både det ena och det andra vilket min blogg i otaliga artiklar påvisar. Polisen verkar inte bry sig överhuvudtaget. Sprängfirmor orsakar runt ett 30-tal allvarliga sprängincidenter vart år! Men ändå får dessa sprängfirmor fortsätta att spränga utan att polisen enligt ordningslagen gör ett enda dugg.

Det finns exempel här på min blogg där en sprängfirma sprängde bort 3 lägenheter och skadade ytterligare 3. Samma sprängfirma fick några dagar senare fortsätta att spränga på samma plats. Enligt mig fullständigt obegripligt. Tydligen behövde Polisen inte göra någon utredning enligt ordningslagen, eftersom sprängfirman skyllde på berget? Som sagt, skaffa sprängkort och spräng bort Sverige , se till att skylla på berget det verkar vara en godtagbar anledning för Polisen. Det finns ingen risk för att ni åker dit ifall ni har sprängkort.// Henrik